En himla många program (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En himla många program
GenreKomedi
RegissörClaes Eriksson, Anders Eriksson, Knut Agnred, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar, Jan Rippe
ManusClaes Eriksson, Anders Eriksson, Knut Agnred, Per Fritzell, Kerstin Granlund, Peter Rangmar, Jan Rippe
MedverkandeClaes Eriksson
Anders Eriksson
Kerstin Granlund
Knut Agnred
Jan Rippe
Per Fritzell
Peter Rangmar m.m.
MusikKnut Agnred, Charles Falk, Claes Eriksson, Jan Rippe, Kerstin Granlund, Per Fritzell
Antal avsnitt9
Längd (per avsnitt)50 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT
ProducentAnne Otto[1]
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning1989–1990 & 1996

En himla många program är en svensk TV-serie i nio delar av och med Galenskaparna och After Shave. De första åtta avsnitten sändes i SVT under perioden 7 december 198927 januari 1990, och den 31 december 1996 sändes del 9 – En himla många program som ingen trodde fanns.[2] Detta avsnitt ingick inte i den ursprungliga serien, utan klipptes ihop av överblivet material, som inte kom med i den. Till detta gjorde man emellertid nya inspelningar med programledaren.

Programmet baserades på en radioserie med samma namn som sändes i Göteborgs lokalradio 1984, också med Galenskaparna och After Shave.[3]

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Den gemytlige Allan Preussen (Claes Eriksson) sitter i sin favoritfåtölj och presenterar olika TV-program. Programmen är parodier på nyhetsprogram, underhållning, långfilm, idrott, caféprogram, frågesport, reklaminslag och naturprogram med mera. Han har dessutom alltid en skål bredvid sig, vilket han fyller med olika saker i olika avsnitt, alltifrån wienerkorvar och gurkor till popcorn och champagne, som han äter på medan han presenterar programmen.

En återkommande figur är farbror Frej, som spelas av Anders Eriksson. Denna figur är programledare för ett barnprogram och gör ett slags parodi på Hajk. Parodin bestod ofta i att ge mer eller mindre skrattretande förslag på hur barn med enkla medel och genom att använda föremål i sin vardagliga omgivning kunde tillverka leksaker. Leksakerna som farbror Frej tillverkade var dock i regel oanvändbara.

I programmen förekom också en del reklamfilmer för påhittade produkter, bland annat Nisses tuggummi. Reklamfilmen för Nisses tuggummi återkommer i flera avsnitt. I den spelar After Shave och Anders Eriksson de skönsjungande tuggummituggande badpojkarna på stranden. Claes Eriksson gör berättarrösten, som påminner om en gäll journalfilmsröst.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Serien hade i genomsnitt 2 698 000 tittare/avsnitt.[3] Den betraktas som en av Galenskaparna/After Shaves största publiksuccéer.[4]

Utgivning[redigera | redigera wikitext]

Musiken ur TV-serien gavs ut på en LP-skiva 1989, med låtar som bland annat Inte tråkigt alls, Kolla å kolla och Kortedala spårvagn, se skivan En himla många program.

Serien har även givits ut som VHS (5 kassetter) och DVD (3 skivor). DVD-utgåvan har också sålts som box, då inklusive en skiva med extramaterial.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ En himla många program, eftertexter, (Källa från Wikidata)
  2. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001504201. Läst 1 april 2011. 
  3. ^ [a b] ”En himla många program | Kulturtuben”. www.kulturtuben.se. http://www.kulturtuben.se/30ar/en-himla-m%C3%A5nga-program-0. Läst 18 februari 2017. 
  4. ^ 146 minuter med skrattfest på dvd” (på "sv"). Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/galenskaparna/article11626575.ab. Läst 18 februari 2017.