Teenage Mutant Ninja Turtles

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”TMNT” leder hit. För den tecknade långfilmen från 2007, se TMNT (film). För andra betydelser, se Teenage Mutant Ninja Turtles (olika betydelser).
Teenage Mutant Ninja Turtles
OriginaltitelTeenage Mutant Ninja Turtles
SkaparePeter Laird
Kevin Eastman
OriginalverkEastman and Laird's Teenage Mutant Ninja Turtles (1984-)
Tryckpublikationer
TidningarEastman and Laird's Teenage Mutant Ninja Turtles (1984-)
Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles (1987-1989)
Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures (1988-1995) Teenage Mutant Ninja Turtles (dagspresserie) (1990-)
Film och TV
FilmerTeenage Mutant Ninja Turtles (1990) (1990)
Teenage Mutant Ninja Turtles II - Kampen om Ooze (1991)
Teenage Mutant Hero Turtles III (1993)
TMNT (2007)
Teenage Mutant Ninja Turtles (2014) (2014)
TV-serierTeenage Mutant Ninja Turtles) (1987-1996)
Ninja Turtles: The Next Mutation (1997-1998)
Teenage Mutant Ninja Turtles (2003-2009)
Turtles Forever (2009)
Spel
DatorspelSe nedan
Ljud
MusikTeenage Mutant Ninja Turtles: The Original Motion Picture Soundtrack (1990)
Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Secret of the Ooze: The Original Motion Picture Soundtrack (1991)
Teenage Mutant Ninja Turtles III: Original Motion Picture Soundtrack (1993)
Teenage Mutant Ninja Turtles: Music from the Motion Picture (2007)
Teenage Mutant Ninja Turtles

Teenage Mutant Ninja Turtles (tonårs-mutant-ninja-sköldpaddor), förkortat TMNT eller bara Ninja Turtles, ofta kallat enbart Turtles i Sverige[1] och Ninjasköldpaddorna i Finland[2], är en amerikansk tecknad serie som om fyra figurer som, precis som namnet anger, är tonåringar (Teenage), mutanter (Mutant), ninjor (Ninja) och sköldpaddor (Turtles). Deras förnamn kommer av fyra renässanskonstnärer: Donatello av Donatello, Leonardo av Leonardo da Vinci, Michelangelo av Michelangelo Buonarroti och Raphael av Raffaello Sanzio, vilka de har fått av sin mästare Splinter, en muterad råttliknande människa.

På många håll i Europa, främst Storbritannien (och därmed också i Sverige eftersom flera reklamfinansierade svenska TV-kanaler sändes från Storbritannien under sent 1980-tal och tidigt 1990-tal), hette serien genom lokal censur till en början Teenage Mutant Hero Turtles (tonåriga muterade hjältesköldpaddor), eftersom ordet Ninja ansågs vara starkt förknippat med våld. En vanlig missuppfattning bland européer är att Hero Turtles även ursprungligen är de mer "barnvänliga" versionerna och Ninja Turtles de våldsammare, vilket är fel då Hero Turtles snarare handlar om brittisk censur, medan Ninja Turtles är alla versionernas originaltitel.

Sköldpaddorna muteras i början av serien av ett ämne som kallas mutagen (på engelska ibland även ooze, på svenska ibland sörja), och samtidigt muteras också deras mästare Splinter.

I den tecknade tv-serien från 1987 och serietidningarna Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures är det ninjutsumästaren Hamato Yoshi (som lever i kloakerna under New York då han tvingas gömma sig på grund av att han står oskyldigt anklagad för att ha vanhedrat sin stormästare och tvingades fly sitt hem i Japan och bosätta sig hos råttorna) som av det muterande ämnet muterats till en människoråtta vid namn Splinter. I övriga versioner blir Hamato Yoshi mördad av Shredder medan Hamato Yoshis råtta muteras av mutagenet och i serierna lever vidare som Splinter.

Mästare Splinter lärde senare ut ninjutsu till sköldpaddorna och det var också han som gav dem deras namn. Sköldpaddorna lever oftast i kloakerna i New York, avskiljda från det etablerade samhället där människan i allmänhet fruktar det som är annorlunda henne själv. Sköldpaddornas bästa vän är i alla versioner April O'Neil, i andra versioner även Casey Jones och Irma.

Figurerna skapades av Kevin Eastman och Peter Laird 1984 och debuterade i en svartvit serietidning skapad av Mirage Studios. Den hade en ganska mörk prägel och riktade sig till en äldre publik.

Historierna var skrivna med vad som kallas moralisk absolutism. Sköldpaddorna kämpade för det goda i världen, medan sköldpaddornas ärkefiende Shredder var ond. Hans syfte var att förgöra de fyra sköldpaddorna. Flera karaktärer introducerades sedan, och vissa av dessa var varken goda eller onda men huvudkaraktärerna förblev goda eller onda.

Serietidningar[redigera | redigera wikitext]

Då den svartvita serietidningen, Eastman and Laird's Teenage Mutant Ninja Turtles ("Mirageserierna"), lanserades i maj 1984 blev det succé direkt. Den var först tänkt som en parodi på populära serietidningar under det tidiga 1980-talet: Marvels Daredevil och New Mutants, Dave Sims Cerebus och Frank Millers Ronin.[3]

Med åren har denna version haft fyra separata volymer och flera sidohistorier. Kulmen är volym 4 vid namn TMNT, som debuterade 2001 och ännu 2008 utges. Action och äventyr blandas. Historierna är ofta baserade kring ensamhet, hämnd och bitterhet, men även humor. Serien blev snabbt populär, men är helt annorlunda än 1987 års "barnvänliga" TV-serieversion, som gjorde TMNT-fenomenet världsberömt.

Archie Comics gjorde en serietidningsversion av 1987 års tecknade tv-serie. Denna version, kallad Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures ("Archieserierna"), upphörde efter det femte numret att följa tv-serien och började istället utveckla egna historier. Medan av 1987 års tecknade tv-serie hade humor, var TMNT Adventures mer våldsam med mörkare teman som död, religionskonflikter och miljöförstörelsefrågor. TMNT Adventures publicerades i USA mellan åren 1988 och 1995.

Image Comics utgav 1996-1999 en serietidningsversion ("Imagserierna") baserad på den svartvita originalserien från 1984. Detta var "Volym 3", och kom då "Volym 2" upphört och innan "Volym 4".

En dagspresserie, skriven och ritad av Dan Berger, publicerades från den 10 december fram till den avbröts i december 1996. Då den var som populärast publicerades den i över 250 nyhetstidningar.

En annan serietidning, inspirerad av 2003 års tv-serieversion, publicerades av Dreamwave Productions ("Dreamwaveserierna") från juni till december 2003 innan den efter sex nummer avbröts på grund av låg försäljning. Berättelserna skrevs av Peter David och illustrerades av LeSean, och i de fyra första numren, som var de enda som var baserade på tv-serien, visades händelserna i perspektiven från April O'Neil, Baxter Stockman och Casey Jones istället för i sköldpaddornas perspektiv.

2009 uppmärksammades firandet av fenomenets 25-årsjubileum.

Den 21 oktober 2009 meddelades att kabelkanalen Nickelodeon (ett dotterbolag till Viacom) köpt alla Mirages rättigheter till Teenage Mutant Ninja Turtles. Mirage behöll dock rätten att publicera 18 serietidningar per år, och Mirage Studios framtid förblev oklar.[4] Nickelodeon planerar att utveckla en ny datoranimerad TV-serie tillsammans med Paramount och göra en ny långfilm. Premiärdatum för både TV-serien och filmen sattes till 2012.[5]

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

1987 års tecknade TV-serie[redigera | redigera wikitext]

Åren 1987-1996 sändes en av Murakami-Wolf-Swenson skapad tecknad tv-serie baserad på Eastman och Lairds TMNT-skapelse. TV-serien riktade sig mest till en yngre publik. Denna serie var främst baserad på humor, våldet var nedminskat och inte alls lika rått som i originalserierna, och sköldpaddorna fick nu ett mer sympatiskt utseende. Det var här de fick sina karaktäristiska bandanafärger, vilka tidigare alltid varit röda, som använts i alla senare tolkningar.

Den 10 december 1987, började den första tecknade tv-serien visas. Den visades först i syndikering, och från 1990 i CBSlördagar. Då visades två avsnitt varje gång. TV-serien gjordes i 194 avsnitt, och det sista spelades den 2 november 1996.

I denna version var sköldpaddorna pizzaälskande, slogs för det goda och levde i en kloak som de inrett till hemmiljö. Det fanns många karaktärer i denna serie, som Fred Wolf Films och inte Mirage Studios hade rättigheterna till. Peter Laird uppges ha blandade känslor om serien, eftersom den skiljde sig så mycket från den första serietidningsversionen.

1987 års tecknade tv-serie innehöll nya och gamla karaktärer som April O'Neil, Casey Jones, Bebop och Rocksteady, Baxter Stockman, Irma och Råttkungen. Vissa karaktärer, som Shredder och Fotsoldaterna påminde bara lite utseendemässigt om originalkaraktärerna. Krang, en av seriens mest ihågkomna skurkar, var inspirerad av utroms, en god utomjordisk ras i Mirage Studios version. Men Krang, som var en krigsherre från Dimension X, var däremot mycket "elak". Ett annat koncept var att ha April O'Neil som nyhetsreporter istället för, som i originalserietidningarna, Baxter Stockmans laboratorieassistent. Därmed introducerades även en ny vän till sköldpaddorna, Irma som arbetade som sekreterare på Kanal 6. Samtidigt placerades April mer i de större händelserna centrum.

Denna version var en framstående del av TMNT.

Ninja Turtles: The Next Mutation[redigera | redigera wikitext]

Under 19971998 sändes en tv-serie med skådespelare kallad "Ninja Turtles: The Next Mutation". En flicksköldpadda introducerades, "Venus de Milo". Sköldpaddorna från denna version medverkade även i serien Power Rangers: In Space. TMNT: The Next Mutation erhöll aldrig någon större popularitet, och avbröts efter en säsong. Serien kritiserades även av föräldrar för att innehålla vampyrer.

I november år 2000 sade Kevin Eastman och Peter Laird att de slutat användda med Venus de Milo i alla kommande berättelser.

Anime[redigera | redigera wikitext]

I Japan gjordes 1996 två animeavsnitt av 1987 års tecknade tv-serie. Den kallades Mutant Turtles: Choujin Densetsu-hen ("Superman Legend"). I den serien lade Krang, Shredder, Bebop och Rocksteady beslag stenen "Dark Muta-Stone". Karaktärerna var samma som i USA-versionen, men deras personlighet hade ändrats något. Animeversionen var främst riktad till yngre tittare.

2003 års TV-serie[redigera | redigera wikitext]

Den 8 februari 2003 pånyttföddes TMNT-kulturen för allmänheten av Fox NetworkFox Box med hjälp av 4Kids Entertainment. Fox Network har sedan dess bytt namn till 4Kids TV. Denna serie produceras av Mirage Studios, som äger en tredjedel av rättigheterna till serien.

Serien skiljer sig mycket från 1987 års tecknade tv-serie genom att 2003 års tv-serie mer följer 1984 års serietidningsversion bättre. Detta gör känslan mörkare och tuffare, men ändå "ljus" nog att kallas "barnvänlig". I denna tv-serie är sköldpaddorna mer som en familj, medan de i den gamla mer var ett "fightarteam".

2012 års TV-serie[redigera | redigera wikitext]

Sedan Nickelodeon i oktober 2009 förvärvat de internationella rättigheterna till Turtles[6] producerades en ny TV-serie, vilken är datoranimerad.[7] och började sändas 29 september 2012 fram till november 2017.

I denna serien har sköldpaddorna ett lite annorlunda utseende, deras ansikten är plattare och deras personlighet syns mer i deras utseenden än tidigare. April O'Neil, Karai, Irma och Casey Jones är yngre än traditionellt, då alla fyra är tonåringar i ungefär samma ålder som sköldpaddorna. Detta är också den enda serien hittills där Splinter är mycket större och längre än sköldpaddorna, då han tenderar att vara väldigt liten, kort och stark.

Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles[redigera | redigera wikitext]

I mars 2017 meddelades en ny serie, Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles, skulle börja sändas 2018.

Film[redigera | redigera wikitext]

TMNT-populariteten kulminerade med tre långfilmer i början av 1990-talet, vilka samtliga släpptes till VHS och DVD i USA. Den 20 april 2004 påbörjades även utgivning av 1987 års tecknade tv-serie till DVD i USA.

Den första långfilmen, hade premiär 1990 och har mest inslag från både 1984 års serietidningsversion, men även från 1987 års tecknade tv-serie. Här introduceras Shredder, eller Oroko Saki som han egentligen heter, som filmens ärkefiende.

Den andra långfilmen hade premiär 1991. Shredder är tillbaka och tillsammans med Tatsu fortsätter han att bygga upp Fotklanen för att få sin hämnd på sköldpaddorna. Bebop och Rocksteady var tänkta som roller, men Kevin Eastman och Peter Laird lät istället skapa två nya mutanter: Tokka och Rahzar. Splinter berättar i denna film för sköldpaddorna om deras förflutna. Vanilla Ice rappar i slutet av filmen.

Den tredje långfilmen hade premiär 1993 och i denna film återvänder Casey Jones. Handlingen är att sköldpaddorna reser bakåt i tiden, till det gamla feodala Japan och använder samurajutrustning. Den var baserad på historien Sacred Sands of Time, som debuterade i Eastman och Laird's TMNT Volym 1, nummer 8.

En ny långfilm hade premiär 2007. Medan de tre första långfilmerna spelades av riktiga människor var den fjärde TMNT-långfilmen datoranimerad.

2014 kom en ny långfilm som är delvis spelfilm och datoranimerad. 2016 kom uppföljaren Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows.

Dator- och TV-spel[redigera | redigera wikitext]

Sköldpaddorna var inte bara framgångsrika som leksaker, tv-serier och filmer, de medverkade även med i flera tv-spel. Det japanska företaget Konami har gjort de flesta av dem.

De äldre spelen är baserade på 1987 års tecknade tv-serie, medan de nyare spelen är baserade på 2003 års tv-serie.

1980-talet-1990-talet[redigera | redigera wikitext]

Det första spelet till NES kom 1989 hette Teenage Mutant Ninja Turtles och blandade action och äventyr. De följande spelen var typiska "hacka och slå". Det andra spelet kom som arkadspel 1989, och då det blev konsolspel 1990 kom inspirationen från arkadspelet. 1991 kom spelet Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project, som aldrig släpptes i Sverige.

Arkadspelet Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time ändrades lite då det 1992 kom till SNES. Flertalet spel gjordes till NES, Game Boy, Sega Mega Drive, SNES och andra spelkonsoler.

Då TMNT började dala i popularitet vid 1990-talets mitt ändrades spelen med spelet Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters till NES, SNES och Sega Mega Drive. Spelet påminde om Street Fighter. 2007 kom spelet TMNT som baseras på filmen TMNT från 2007.

2003[redigera | redigera wikitext]

Spelföretaget Konami fick år 2003 uppdraget att göra spel baserade på 2003 års tv-serie, vilket hittills resulterat i två spel: Teenage Mutant Ninja Turtles och Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Battle Nexus, med versioner till PC, PlayStation 2, Nintendo GameCube, och Microsoft Xbox. De flesta har fått kritik för att vara oinspirerande och inte levt upp till samma klass som NES- och SNES-spelen. Andra tror att den dåliga kritiken har mer att göra att de är baserade på den "nya" tv-serien istället för den "gamla". Flera av det tidiga 2000-talets speljournalister såg den "gamla" tv-serien i sin barndom. Detta anses också vara orsaken till att den "nya" serien utsatts för kritik av de som gillade den "gamla" serien.

Båda tv-seriernas spelserier har släppts till Game Boy Advance.

Ett tredje spel om den nya tv-serien planeras och är tänkt att heta Teenage Mutant Ninja Turtles 3: Mutant Nightmare. Det är tänkt att ingå i en spelspin-off vid namn Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Melee.

Censur och Teenage Mutant Hero Turtles[redigera | redigera wikitext]

Censorn i Storbritannien beslutade sig för att "döpa" om serien från "Teenage Mutant Ninja Turtles" till "Teenage Mutant Hero Turtles", innan serien kunde visas i Storbritannien. Ninjor ansågs inte vara något för barn. I Sverige, blev serien känd under båda titlarna, det var under den brittiska censurtiteln som 1987 års tecknade TV-serie serien också visades i TV 3 och TV 1000, medan den släpptes till köpvideo under originaltiteln.

Sångtexten i signaturmelodin för den tecknade tv-serien från 1987 ändrades, och tog bort ordet ninja och då det sjöngs "Splinter taught them to be ninja teens" ("Splinter lärde dem att bli ninjatonåringar") blev det i Storbritannien: "Splinter taught them to be fighting teens" ("Splinter lärde dem att bli kämpande tonåringar"). Dessutom klipptes scener bort då Michelangelo använde sina nunchakus. Från avsnittet My Brother, the Bad Guy under säsong 5 (1991) använde Michelangelo istället ett rep. Den nya tecknade tv-serien har ingen censur, så i Storbritannien är det den som kallas Teenage Mutant Ninja Turtles medan man om den gamla TV-serien säger Teenage Mutant Hero Turtles.

Konsertturné[redigera | redigera wikitext]

Då TMNT var som mest populära hölls en konsertturné 1990, kallad "Comin' Out of Their Shells Tour". Artisterna uppträdde i sköldpaddskostymer liknande dem som användes i långfilmerna. Musik spelades på scenen och handlingen var uppbyggd till en välkänd handling: April O'Neil blir kidnappad av Shredder, och sköldpaddorna måste rädda henne.

Via pay-per-view visades konserten, och ett musikalbum som innehöll sångerna släpptes. Sångerna var:

 1. Coming Out of Our Shells!
 2. Sing About It
 3. Tubin'
 4. Skipping Stones
 5. Pizza Power
 6. Walk Straight
 7. No Treaties
 8. Cowabunga
 9. April Ballad
 10. Count on Us

Eftersom turnén sponsrades av företaget Pizza Hut fanns många referenser till deras pizza.

Turnéns släpptes på video. 1994 släpptes två 25-minutersvideofilmer med samma sånger samt några fler sånger. Videofilmerna kallades "We Wish You a Turtle Christmas" och "Turtle Tunes." Nostalgia Critic och The Angry Video Game Nerd diskuterade tillsammans i en video om turnén.[8]

MGM Studios[redigera | redigera wikitext]

Den 30 juni 1990 anlände sköldpaddorna, i form av utklädda människor, i "New York Street"-sektionen av Disney-MGM Studios temapark i Orlando, Florida. De hoppade ut från partyvagnen, dansade på scenen medan April framförde signaturmelodin till 1987 års TV-serie. Därefter signerade de autografer.

Sköldpaddorna medverkade även i Walt Disneys "Very Merry Christmas Parade" för att sjunga "Santa Claus is Coming to Town". De medverkade även i påskparaden för att dansa till singeln "Pizza Power!" Liveframträdandena upphörde 1996.

Parodier[redigera | redigera wikitext]

Fastän TMNT ursprungligen var en parodi ledde framgångarna till flera olika parodier på TMNT, som Adolescent Radioactive Black Belt Hamsters, Pre-Teen Dirty-Gene Kung-Fu Kangaroos, Cold-Blooded Chameleon Commandos, och flera andra. Dark Horse-serierna Boris the Bear släpptes som ett svar på TMNT-parodierna,; det första numret hette "Boris the Bear Slaughters the Teenage Radioactive Black Belt Mutant Ninja Critters."

Då sköldpaddorna slog igenom och blev "mainstream" kom även parodier i andra medier, som satirtidningarna Cracked och MAD Magazine. Den brittiska satiriska dockserien Spitting Image innehöll en återkommande veckosketch vid namn "Teenage Mutant Ninja Turds" ("avföring"), eftersom TMNT lever i kloakerna. I TV-serien Dinosaurier, sågs en poster vid namn "Teenage Mutant Ninja Cavemen". I Tiny Toon Adventures "Slugfest," ser Plucky och Hamton en tecknad TV-serie vid namn Immature Radioactive Samurai Slugs. Nickelodeon-serierna The Fairly Odd Parents, med TV-filmen Channel Chasers, parodierar många ursprungliga TV-serier, bland annat TMNT under titeln The Genetically Altered Adolescent Karate Cows.

Försäljning[redigera | redigera wikitext]

 • Ett rollspel med papper och penna kallat Teenage Mutant Ninja Turtles & Other Strangeness baserat på TMNT publicerades av Palladium Books 1985. Sköldpaddor och råttor var inte det enda djur man kunde välja, massor av djur var valbara. Det kom även ett TMNT rollspel med en framtida apokalyptisk Jord bebodd av djur. Spelet kallades After the Bomb. Palladium Books sålde, trots protester från fans, rättigheterna till TMNT år 2000 eftersom man ansåg att 1987 års tecknade tv-serie gjort sköldpaddorna "för barnsliga". Palladium Books producerar ännu material till After the Bomb, men har inga planer på att återskaffa TMNT-rättigheterna igen, fastän 2003 års tv-serie har producerats.
 • Då 1987 års tecknade tv-serie sändes producerade Playmates Toys hundratals actionfigurer baserade på TMNT. Dessa samlades av flera barn på den tiden. Ofta gjordes flera versioner av samma figur.
 • I februari 2004 började Upper Deck Entertainment utge ett samlarkortspel baserat på 2003 års tv-serie.

Referenser i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Svenskspråkiga tolkningar[redigera | redigera wikitext]

Serien har sedan 1990 blivit föremål för en rad svenskspråkiga tolkningar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Christofer Byström (19 november 2010). ”På lördag kan du bli en superhjälte”. Expressen. http://www.expressen.se/gt/kronikorer/christofer-bystrom/christofer-bystrom-pa-lordag-kan-du-bli-en-superhjalte/. Läst 29 maj 2016. 
 2. ^ Krister Uggeldahl (17 december 2004). ”Slocknade stjärnor, tack!”. Löntagaren. http://www.lontagaren.fi/lt2004/lt0410/lt041217-k4.html. Läst 29 maj 2016. 
 3. ^ ”I Was a Teenage Mutant Ninja Turtle”. 26 januari 2007. Arkiverad från originalet den 3 januari 2010. https://web.archive.org/web/20100103225131/https://metaltv.com/page.cfm?id=260. 
 4. ^ Laird, Peter (21 oktober 2009). ”palblog: Musings about the sale”. Arkiverad från originalet den 26 oktober 2009. https://web.archive.org/web/20091026145019/http://plairdblog.blogspot.com/2009/10/musings-about-sale.html. Läst 24 oktober 2009. 
 5. ^ The Mirage Group Sells Teenage Mutant Ninja Turtles to Nickelodeon | Reuters Arkiverad 25 oktober 2009 hämtat från the Wayback Machine.
 6. ^ ”Marknadsöversikt” (på engelska). Euroinvestor. 12 juni 2013. sid. 13. Arkiverad från originalet den 4 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160804123744/http://www.euroinvestor.dk/pdf/cse/2013/05/12348130/memorandum2013_1.pdf. Läst 28 maj 2016. 
 7. ^ Christian Ploog (27 september 2012). ”Turtles är tillbaka”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article15509031.ab. Läst 28 maj 2016. 
 8. ^ Critic and Nerd: Making of TMNT Coming Out of Their Shells
 9. ^ Jacobsson, Olsson, Anders, Sören. ”5 juni”. Berts bravader. Bert. Stockholm. sid. 60. ”Då frågade Emilia om jag kunde hitta några med kaninmotiv på. –Nej, nej, nej, sa jag och föreslog ett par kalsingar med muterade sköldpaddshjältar på.” 
 10. ^ Jacobsson, Olsson, Anders, Sören. ”En ny start”. Berts bekymmer. Bert. Stockholm. sid. 5. ”jag har långt gångna planer på att ge Ove nån slags radioaktiv föda som gör honom till en muterad tonårshjälte som är Ninja-krigare och håller på med karatesvärd.. Sen kan jag tjäna storkovan på Ove genom att träna upp honom till skådis. Ove får spela hero turtle i alla Hallywood-filmer.” 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]