Football League Group Trophy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Football League Group Cup
Elm Park, the former home of Reading FC.jpg
Football League Group Cup-matchen Reading FC-Oxford United FCElm Park i augusti 1981
Sport(er)fotboll
LandStorbritannien
Tidpunktöver årsskiftet
År1981/1982-1982/1983
Geografisk omfattningEngland, Wales
ArrangörFA
Flest titlarGrimsby Town FC, Millwall FC (1)

Football League Group Cup var en kortlivad engelsk fotbollstävling som spelades 1981-82 och 1982-83. Fotbollsklubbar som spelade i Football League såg den som en ersättning för Anglo-Scottish Cup som lades ned då de skotska klubbarna drog sig ur tävlingen. Den kan ses som en föregångare till Football League Trophy, som började spelas säsongen 1983-84. Tävlingarna ska dock inte blandas ihop då lagen och antalet lag i tävlingarna inte är desamma (även om många spelat i båda).

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Det var 32 lag med i försäsongen av tävlingen. De delades upp i åtta miniligor där lag från samma område hamnade i samma grupp, bland de 32 lagen fanns lag från Second, Third och Fourth Division i the Football League. De åtta gruppvinnarna gick sedan in i en utslagsturnering som fortsatte under säsongen med final i april.

1981-82 Final[redigera | redigera wikitext]

(Spelad på Blundell Park, Grimsby, den 6 april 1982)

Grimsby Town 3 Wimbledon 2

Tävlingen fortsatte säsongen 1982-83 med samma upplägg men döptes om till Football League Trophy. Den här säsongen deltog även två lag från First Division, Norwich City och Watford.

1982-83 Final[redigera | redigera wikitext]

(Spelad på Sincil Bank, Lincoln, den 20 april 1983)

Lincoln City 2 Millwall 3

Tävlingen lades ned inför säsongen 1983-84, istället startades Associate Members Cup som sågs som en ersättare. För att öka förvirringen bytte the Associate Members Cup namn till the Football League Trophy 1992. En skillnad i den nya tävlingen är att de deltagande lagen kommer från de två lägsta divisionerna i Football League (Third Division/Second Division/League One och Fourth Division/Third Division/League Two).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia