Bristol City FC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bristol City FC
Ashtongateatyeo.JPG
Grundinformation
Grundad 1897 (118 år sedan)
Fullständigt namn Bristol City Football Club
Smeknamn The Robins, Cider Army
Serie The Championship
Ort Storbritannien Bristol, England, Storbritannien
Hemmaarena Ashton Gate Stadium
(kapacitet: 21 501)
Nyckelpersoner
Ägare England Stephen Lansdown
Tränare England Steve Cotterill
Matchställ
Kit left arm bristolcity1314h.png
Lagfärger
Kit body bristolcity1314h.png
Lagfärger
Kit right arm bristolcity1314h.png
Lagfärger
Kit shorts red stripes adidas.png
Lagfärger
Kit socks color 3 stripes white.png
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm shoulder stripes white stripes.png
Lagfärger
Kit body whitearmpits.png
Lagfärger
Kit right arm shoulder stripes white stripes.png
Lagfärger
Kit shorts swansea1314h.png
Lagfärger
Kit socks color 3 stripes white.png
Lagfärger
Bortaställ
Meriter
Mästare Division 2 1 (1905/06)
FA-cupen Förlorande finalist 1 (1908/09)
Övrigt
Webbplats bcfc.co.uk

Bristol City FC är en engelsk professionell fotbollsklubb i Bristol, grundad 1897. Hemmamatcherna spelas på Ashton Gate Stadium, som har en publikkapacitet på 21 501 åskådare. Smeknamnet är The Robins. Klubben spelar 2015/16 i The Championship.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klubben har sitt ursprung i amatörklubben Bristol South End. 1897 beslutade sig klubben för att satsa på professionell fotboll och bytte namn till Bristol City. De gick med i Southern League under några säsonger men ansökte sedan om medlemskap i The Football League där de blev invalda 1901. De var vid denna tid en av ytterst få klubbar från södra England i ligan. 1906 gick de upp i första divisionen och säsongen därpå slutade de sensationellt på en andra plats i tabellen efter Newcastle United vilket är klubbens bästa placering någonsin. 1909 nådde de även final i FA-cupen där det blev förlust mot Manchester United.

Dessa framgångar höll dock inte i sig, 1911 åkte de ur Division 1 och under de följande 65 åren pendlade de mellan Division 2 och Division 3. 1976 lyckades de gå upp i högsta divisionen igen och nådde tre år senare sin bästa placering med en 13:e plats. Men inte heller denna gång blev tiden som Division 1-lag lång. 1980 degraderades de till Division 2, klubben drabbades av stora ekonomiska problem och två år senare hade de rasat ända ner till Division 4. Det var första gången i ligans historia som en klubb blivit nedflyttad tre säsonger i följd. De lyckades dock vända trenden med uppflyttning till Division 3 1984 och till Division 2 1990. Säsongen 1998/99 gjorde klubben en ettårig sejour i näst högsta serien. Efter ytterligare åtta säsonger i tredjedivisionen blev det 2007 åter uppflyttning till den näst högsta divisionen The Championship. Säsongen 2007/08 nådde Bristol City sin bästa ligaplacering på många år genom att bli 4:a och kvalificerade sig även för playoffinalen till Premier LeagueWembley, men förlorade den mot Hull City med 0-1. Sedan 2013 spelar Bristol City åter i League One.

Rivalitet[redigera | redigera wikitext]

Av tradition är Bristol Rovers de största rivalerna. The Bristol Derby går tillbaka till 1897 och totalt har de mötts 105 gånger med 43 vinster för Bristol City. Eftersom de inte har spelat i samma division sedan säsongen 2000/01 ses dock numera Cardiff City som klubbens främsta rivaler med för det mesta årliga möten i The Championship. I mindre grad är det även rivalitet med andra klubbar från sydvästra England som Swindon Town och Plymouth Argyle samt i viss mån med Swansea City.

Kända före detta spelare[redigera | redigera wikitext]

Kända före detta tränare[redigera | redigera wikitext]

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]