Fotbindning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Röntgenbild av bundna fötter
Jämförelse mellan en kvinna med naturliga fötter (vänster) och en kvinna med bundna fötter.

Fotbindning, även lotusfötter eller liljefötter,[1] är en mycket gammal kinesisk sed som gick ut på att binda unga flickors fötter till en sådan grad att fötterna blev helt deformerade.

Process[redigera | redigera wikitext]

Bindningen skedde normalt vid ungefär 6 års ålder, ofta under vintern för att låta kylan i marken lindra smärtan. Att bindningen skedde så tidigt berodde på att skelettet ännu inte hade hunnit bli så hårt eftersom kroppen växer så fort då. Således kunde foten snabbt växa in i den nya formen.

Processen tog flera år och inleddes med att man först klippte av tånaglarna, sedan bröt av alla tårna innan man hårt lindade ihop foten, från tårna mot hälen, så gott det gick. Ideallängden på den färdiga foten var cirka 3 tum och för att få benämnas lotus fick foten inte vara längre än 4 tum.

Samhällets syn[redigera | redigera wikitext]

Bundna fötter var under många århundraden något attraktivt och ett tecken på hög social status eftersom en kvinna med lotusfötter var oförmögen att arbeta. Kvinnan med bundna fötter var därmed beroende av sin omgivning.

En högreståndskvinna med ej bundna fötter hade svårt att bli gift, eftersom hon då ansågs tillhöra en lägre samhällsklass och därmed mindre attraktiv.

Seden förbjöds i städerna år 1912 i samband med kejsardömets avskaffande, men fortsatte att förekomma på landsbygden in på 1940-talet då den förbjöds helt av Mao Zedong. Äldre kvinnor med bundna fötter förekommer fortfarande, speciellt på landsbygden där seden fortfarande förekom under den tid den bara var förbjuden i städerna. Sedan Mao Zedongs ledning av landet har seden med lotusfötter hört till det förgångna i och med den nya politikens kommunistiska inriktning vilken förespråkar arbete.

Speciella "lotus-skor" tillverkas än idag, men då endast på beställning.

Medicinska komplikationer[redigera | redigera wikitext]

En flicka/kvinna med bundna fötter är beroende av en käpp för att kunna ta sig fram ordentligt. När fotbindning fortfarande var tillåtet hände det att några blev så hårt snörda att fotvävnaden blev infekterad och dog, varav dödsfall i värsta fall kunde inträffa.

Äldre kvinnor med bundna fötter löper mycket större risk än andra att falla och råka ut för komplicerade benbrott, tex. brott i lårbenshalsen i och med den vingliga och ostadiga gången.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ liljefötter i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 20 februari 2017.