Fredrik de Jounge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fredrik de Jounge
FödelsenamnPer Fredrik De Jounge
Född15 december 1963 (56 år)
Genreopera
Rolltenor
År som aktiv1983–idag
WebbplatsDejounge.info

Fredrik de Jounge, född 15 december 1963, är en svensk operasångare (tenor), konsertsångare och sångpedagog.

de Jounge debuterade 1983 som 19-åring vid Ystadsoperan. Han har studerat vid Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm med sångstudier för bland andra Lilian Gentele, Rudolf Knoll och Nicolai Gedda. Han har även studerat i Salzburg, Wien och New York.

Han gjorde debut på Operan i Stockholm i Elektra 1993. Säsongen 1993–94 var han engagerad vid Folkoperan och operafestivalen i Jerusalem. Därefter följde gästspel på bland annat Helsingfors nationalopera, Kungliga Operan i Stockholm, Festspelen i Salzburg, operan i Leipzig, Nyslotts operafestival, Rimskij-Korsakow-teatern i Sankt Petersburg, Stadttheater Biel i Schweiz, Opera Stabile vid Hamburgische Staatsoper i Hamburg.

Sommaren 1997 gästspelade han som styrmannen i Den flygande Holländaren i Hildesheim i Tyskland, vilket gav honom ett tvåårskontrakt med teatern i Hildeheim. Han var engagerad vid Oldenburgisches Staatstheater i Oldenburg 1999–2002. Under sina år i Tyskland har de Jounge gästspelat på ett stort antal operahus i många av de 50-tal roller som han sjungit hittills. Sommaren 2002 medverkade han vid Folkoperans uppsättning av Lucia di Lammermoor vid Confidencen och vid Folkoperan för samma produktion. I Sverige har han bland annat sjungit vid Norrlandsoperan, Confidencen, Folkoperan och Reginateatern.

de Jounge har också framträtt som solist i konserter och romansaftnar i bland annat USA, Kanada, Italien, Ryssland, Portugal, Österrike, Schweiz, Tyskland och Finland.

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
2016 Ensemble The Phantom of the Opera
Andrew Lloyd Webber, Charles Hart och Richard Stilgoe
Harold Prince Cirkus, Stockholm

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]