Fringilla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fringilla
Bofink, hane
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljFinkar
Fringillidae
SläkteFringilla
Linnaeus, 1758
hona och hane bergfink.
hona och hane bergfink.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Fringilla är ett litet släkte i familjen finkar bestående av fyra arter, varav två endast förekommer i Kanarieöarna.[1]

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Släktet består av de fyra arterna bofink, bergfink, teneriffablåfink och grancanariablåfink. Bofinken och bergfinken är mycket vida spridda i framför allt Europa och Asien, bofinken även i norra Afrika. Blåfinkarna, som fram tills nyligen behandlades som en och samma art, förekommer endast i Kanarieöarna. Fringilla är systergrupp till alla andra arter i familjen finkar.

Utseende och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Både bergfink och bofink mäter mellan 14 och 16 cm, medan blåfinkarna är något större med sina 16–18 cm. De är kompakta och framtunga till kroppsformen och har lång stjärt. De har en grov koniskt formad näbb. Alla arter har en "hoppande" flykt. När den flyger drar den in vingarna en liten stund och sedan fäller den ut vingarna, vilket ger en effekt som gör att den flyger i bågar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Unikt för familjen finkar ger alla arter i släktet Fringilla sina ungar för det mesta insekter. Arterna inom släktet söker för det mesta sin föda på marken.

Status[redigera | redigera wikitext]

Bergfink och bofink är vida spridda och mycket talrika. Blåfinkarna har små utbredningar och är därför känsliga för förändringar i deras levnadsmiljö. Teneriffablåfinken anses vara nära hotad, medan kanarieblåfinken är starkt hotad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Delar är översatt från engelska Wikipedias artikel Fringilla

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-08-11

Se även[redigera | redigera wikitext]