Bergfink

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bergfink
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Fringilla montifringilla Oulu 20120507b.JPG
Adult hane i sommardräkt
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Finkar
Fringillidae
Släkte Fringilla
Art Bergfink
F. montifringilla
Vetenskapligt namn
§ Fringilla montifringilla
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om fåglar med

Bergfinken (Fringilla montifringilla) är en liten fågel som tillhör familjen finkar.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Fullvuxna bergfinkar i vinterdräkt. Hona till vänster och hane till höger.

Bergfinken liknar bofinken och skiljer sig från den främst genom sin vita bakrygg. Hannen har (på sommaren) huvudet, bakhalsen och främre delen av ryggen svarta, strupen, bröstet och skulderfjädrarna rostgula; de övriga undre kroppsdelarna vitaktiga. Honan har huvudet och nacken ovan askgrå, strupen och bröstet rostgula med grå anstrykning. De övriga undre kroppsdelarna är ljusgrå. Både hanen och honan blir ungefär 16 cm långa och väger ungefär 25 gram.

Dess sång är ganska monoton och för människan inte så njutbar som bofinkens. Man kan jämföra sången med grönfinkens enstaviga "bräkande", men med mer kraft och schwung i det. Ornitologen Erik Rosenberg såg det som en liten cirkelsåg i verksamhet.

Under vår- och höststräcket kan man se stora flockar med bergfinkar som rör sig på ett märkligt rullande sätt över stubbåkrar och fält. Rosenberg kallade det här för "bergfinkstraktorn", beroende på att sista ledet då och då flyger upp och tar täten.

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Bergfinken häckar i norra Europa och Asien i Norge, Sverige, Finland, Estland, Ryssland och Mongoliet. Den är en flyttfågel som om vintern återfinns i södra Europa, Mellanöstern, Indien och Sydostasien. Bergfinken är monotypisk och delas inte upp i underarter.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige häckar den i Norrlands skogs- och fjälltrakter, i synnerhet i björkskogar. Man räknar med att det finns ett par miljoner fåglar i Norrland. Artens häckningsområde i Sverige sträcker sig ungefär till Dalälven om vårarna är snörika. En liten del övervintrar i sydligare delar av Sverige om tillgången på mat är tillräcklig. Där kan den ses på fågelbordet. I Skånes bokskogar vid dessa tider, kan bergfinkarna uppehålla sig i tusental, där de äter av bokollon.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

En fullvuxen bergfinkshane som äter frön på en fågelmatning norr om sjön Ravalen i Sverige.

Dess levnadssätt är mycket likt bofinkens och den uppträder också ofta tillsammans med bofinkar. Den äter framför allt frön, gärna bokollon. Den äter också insekter och deras larver, särskilt den första tiden, när den matas av föräldrarna.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Fringilla montifringilla

Boet byggs av gräs, mossa och bark och fodras med fjäder eller hår. Det placeras i en trädklyka i gran, björk, tall eller al eller i en buske. Äggen, omkring 5-7 stycken, är 20 millimeter stora, grön- eller brunaktiga med mörkare fläckar och liknar bofinkens. Äggen ruvas i 11-12 dagar av honan. Ungarna stannar därefter i boet i 12-13 dagar. Bergfinken blir könsmogen efter 1 år och kan bli upp till 15 år gammal.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Förr har bergfinken även kallats "norrqvinten", "norrkvint", "getare" och "qväkaren".[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Fringilla montifringilla Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ SAOB Bergfink, läst 2011-01-19

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Christopher Perrins under medverkan av David Attenborough (1986). Fågelliv i Europa. Stockholm: Bonnier Fakta. sid. 194. ISBN 91-34-50909-7 
  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, CD-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Bergfink.
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies har information om Bergfink.


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.