Furunkel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Furunkel
latin: furunculus
Furunkel
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 L02
ICD-9 680.9
ICD-O M20.t/{{{2}}}
DiseasesDB 29434
MedlinePlus 001474 000825
MeSH engelsk

En furunkel (av latin furunculus, "liten tjuv") är en hudåkomma som uppkommer på grund av att en eller flera hårsäckar har blivit inflammerade (därför kan åkomman lätt förväxlas med finnar/akne). Inflammationen gör att var ansamlas under huden, vilket kan vara smärtsamt och göra området varmt och ömt. Furunklar förekommer oftast på underarmarna, axlarna, ryggen, i ansiktet och på skinkorna och beror nästan alltid på en inflammation av Staphylococcus aureus.

Furunklar försvinner ofta av sig själv efter fyra till tio dagar om man lägger om varma kompresser eller häller över varmt vatten för att snabbare få bort varet och, när varet har försvunnit, tvättar noga och lägger om såret. I allvarligare fall kan dock läkarbesök och behandling antibiotikum vara aktuellt.

Furunkeln går även under namnet spikböld eftersom de hål som en furunkel som har tömts på var lämnar efter sig ser ut att vara slagna av en spik. Furunklar är så vanliga att praktiskt taget alla människor någon gång får sådana på kroppen. De kan återkomma efter att de har läkt ut, eftersom de varbakterier som orsakar dem finns kvar på hudytan och kan infektera en annan hårsäck eller körtel vid ett senare tillfälle. Har man en furunkel någonstans på kroppen, måste man vara mycket noga med tvätta händerna innan man handskas med matvaror eftersom bakterier förökar sig i uppvärmd föda och kan då framkalla matförgiftning.

Återkommande furunklar kan vara ett tecken på diabetes.

Se även[redigera | redigera wikitext]