Fyrtåig elefantnäbbmus

Från Wikipedia
Fyrtåig elefantnäbbmus
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningSpringnäbbmöss
Macroscelidea
FamiljSpringnäbbmöss
Macroscelididae
SläktePetrodromus
Peters, 1846
ArtFyrtåig elefantnäbbmus
P. tetradactylus
Vetenskapligt namn
§ Petrodromus tetradactylus
AuktorPeters, 1846
Utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Fyrtåig elefantnäbbmus eller fyrtåig snabelmus (Petrodromus tetradactylus) är en art i familjen springnäbbmöss och den enda arten i släktet Petrodromus. Den är en av de större arterna i familjen och lever främst i skogar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Arten når en kroppslängd mellan 16 och 22 centimeter, en svanslängd mellan 13 och 18 centimeter samt en vikt mellan 160 och 280 gram. Pälsen är lång och mjuk med gråaktig färg, ibland med drag till orange eller röd. Ofta finns en mörkgrå till brun strimma på sidan. Extremiteterna är påfallande långa och tunna. De bakre extremiteterna är längre än de främre och djuret skuttar liksom en känguru. Som namnet antyder har den bara fyra tår vid de bakre fötterna. Den har liksom alla andra springnäbbmöss en långdragen nos som liknar en snabel.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Fyrtåig elefantnäbbmus förekommer i östra Afrika. Utbredningsområdet sträcker sig från Kongo-Kinshasa och Kenya till Zambia, Moçambique och norra Sydafrika. De vistas ibland i klippiga områden men förekommer främst i skogar med tät undervegetation.

Populationens storlek är okänt men på grund av det stora utbredningsområdet räknas arten som livskraftig.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Arten är aktiv på dagen och gryningen. Den bygger inga bon utan vilar i jordens håligheter eller tät undervegetation. De rör sig vanligen på fyra extremiteter med hoppar vid fara på sina bakre extremiteter. Fyrtåig elefantnäbbmus lever i monogama par som försvarar sitt revir mot artfränder. Födan utgörs av insekter, främst myror och termiter.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Honor har förmåga att para sig hela året. Efter dräktigheten som varar ungefär två månader föds oftast ett ungdjur, sällan två. Ungdjuren är borymmare och utvecklar sig snabbt. Det är okänt när de blir könsmogna men det antas att utvecklingen går liksom hos andra springnäbbmöss fort.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 29 september 2008.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899
  1. ^ Rathbun, G.B. & FitzGibbon, C. 2015 Petrodromus tetradactylus (på engelska). Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. Läst 21 december 2021.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]