Gäliska språk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En karta över antalet personer i Skottland som talar skotsk gäliska.
Områden där iriska är förstaspråk

Gäliska språk (iriska: Gaeilge; skotsk gäliska: Gàidhlig; manx: Gaelg) är en gren av de ökeltiska språken, den andra grenen är de brittiska språken. Gäliska språk kallas även för Q-keltiska språk, då urkeltiskans "kw"-ljud behölls inom språkfamiljen, vilket den inte gjorde i övriga keltiska språk. En sammanfattande benämning på de tre moderna keltiska språken iriska, skotsk gäliska och det återupplivade manx. Iriska är sedan 2007 (efter beslut den 13 juni 2005) ett officiellt språk i EU, och i och med Gaelic Language Act (Scotland) 2005 blev skotsk gäliska ett officiellt språk i Skottland. Manx räknades som utdött år 1974, då den siste infödde talaren av manx avled. Sedan dess har stora åtgärder vidtagits för att återuppliva språket, och idag växer barn på nytt upp med språket som modersmål, och därför räknas manx precis som hebreiska som ett återupplivat språk.

Användandet av ordet gäliska[redigera | redigera wikitext]

Iriska och manx går ofta under benämningen irisk gäliska och mannisk gäliska. Dessa termer är inte helt inkorrekta men ofta onödiga eftersom namnen iriska respektive manx/manniska endast refererar till dessa språk. Att över huvud taget använda termen irisk gäliska är idag för övrigt inkorrekt då språket är erkänt som ett av EU:s officiella språk under namnet iriska. Annat gäller för den skotska gäliskan, som inte på samma sätt kan använda termen skotska, med risk för förvirring med de germanska språken lågskotska och lallans. När enbart namnet Gaelic nämns är det, särskilt i Skottland, ofta skotsk gäliska som menas. Det kan också vara iriska.

Det gäliska språket härstammar från det urindoeuropeiska språket, som sedan kom att splittras upp till flera olika språk, däribland de keltiska språken som delas upp i P-keltiska och Q-keltiska språk. P-keltiska språk inbegriper kymriska, korniska, kumbriska och bretonska, medan Q-keltiska språk inbegriper de gäliska språken.

Ett gäliskt släktskapsträd skulle se ut som följer: