Korniska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Korniska
Kernowek
Talas i Storbritannien
Region Cornwall
Antal talare 3 500
Status revitaliserat
Klassificering indoeuropeiskt

 keltiskt
  ökeltiskt
   brittiskt

    korniska
Officiell status
Officiellt språk i Cornwall
Språkmyndighet Cornish Language Partnership
Språkkoder
ISO 639-1 kw
ISO 639-2 cor
SIL cor
Karta över språkgränsens flyttning i Cornwall från omkring 1300 till 1750.

Korniska (Kernowek) är ett keltiskt språk av den brittiska gruppen talat i Cornwall. Korniskan är nära besläktad med bretonskan i Bretagne och mer avlägset besläktad med kymriskan i Wales. Korniskan talades tidigare över hela Cornwall men trängdes över tid undan av engelskan och antas sedan ha dött ut. Olika uppgifter om när detta inträffade förekommer.

Precis som för manx har korniskan återupplivats och i dag uppskattas att ungefär 3 500 människor kan tala språket, varav ungefär 2 000 personer kan tala det flytande. Bland dem förekommer modersmålstalare som har vuxit upp med språket. År 2002 erkändes korniskan som ett officiellt minoritetsspråk i Storbritannien och från och med 2005 har det erhållit statligt stöd.

Dolly Pentreath har traditionellt betraktats som språkets sista modersmålstalare. En myt rörande hennes död säger att hennes sista ord ska ha varit me ne vidn kewsel Sowsnek (jag vill inte tala engelska). Den siste som ansetts vara enspråkig i korniska hette Chesten Marchant (död 1676). Korniskans ordförråd är till 80 procent gemensamt med bretonska, till 75 procent gemensamt med kymriska och bara till 35 procent gemensamt med de mer avlägset besläktade iriska och skotsk gäliska.[källa behövs]

Korniskan på Scillyöarna dog ut på 1660-talet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Korniska.