Korniska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Korniska
Kernowek
Talas i Storbritannien
Region Cornwall
Antal talare 2000[1]
Status utdött och revitaliserat
Klassificering indoeuropeiskt

 keltiskt
  ökeltiskt
   brittiskt

    korniska
Officiell status
Officiellt språk i Storbritannien (Cornwall)
Språkmyndighet Cornish Language Partnership
Språkkoder
ISO 639-1 kw
ISO 639-2 cor
SIL cor
Karta över språkgränsens flyttning i Cornwall från ca år 1300 till 1750

Korniska (Kernowek) är ett keltiskt språk av den brittiska språkgrenen, som talas i Cornwall. Bland de keltiska språket hör korniskan till de brittiska språken, det är mycket nära besläktat med bretonskan i Frankrike, lite mindre besläktat med kymriskan i Wales. Korniska talades allmänt i Cornwall men trängdes sakta men säktert undan av engelskan fram till dess att korniskan dog ut. Olika uppgifter existerar om när detta inträffade, men de flesta är överens om att det var i slutet av 1700-talet.

Precis som för det manniska språket har korniskan återupplivats, och idag uppskattas det att ungefär 3 500 människor kan tala språket, varav ca 2 000 personer kan tala det flytande, bland dem modersmålstalare som växer upp med korniska. År 2002 erkändes korniskan som ett officiellt minoritetsspråk i Storbritannien, och från och med 2005 erhåller det statligt stöd.

Den person som ofta beskrivs som korniskans sista användare innan det dog ut, Dolly Pentreath, har blivit något av en ikon för korniska språkaktivister. En myt rörande hennes död (1777) säger att hennes sista ord ska ha varit "Me ne vidn kewsel Sowsnek!" ('Jag vill inte tala engelska!'). Den siste användaren som var enspråkig i korniska hette Chesten Marchant, och dog 1676.

Korniskans ordförråd är till 80 % gemensamt med bretonska, till 75 % gemensamt med kymriska, men till bara 35 % gemensamt med iriska och 35 % med skotsk gäliska.[källa behövs]

Korniskan på Scillyöarna dog ut på 1660-talet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”South West”. TeachingEnglish. http://www.teachingenglish.org.uk/uk-languages/south-west.  (engelska)

* Ferdinand, Siarl (2013). Brief History of the Cornish language, its Revival and its Current Situation. ''E-Keltoi'', Vol. 2, 2 Dec. pp. 199–227

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Korniska.