Gärdehov

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gärdehov
Gärdehov Sundsvall.jpg
Nordichallen, Ungdomshallen och Gärdehallen vid Gärdehov i september 2007
PlaceringSundsvalls kommun, Sverige
Typidrottsanläggning

Gärdehov är en idrotts- och mässanläggning i Sundsvalls kommun, ca 4 kilometer norr om Sundsvalls centrum. Det är norra Sveriges största idrotts- och mässanläggning, och varje år genomförs här en rad sport-, musik-, konferens- och mässevenemang. Bland de evenemang som arrangerats på Gärdehov kan nämnas Melodifestivalen (deltävlingar 2002, 2003 och andra chansen 2011) samt inspelningar av tv-programmet Gladiatorerna. På anläggningen finns en bandyplan med skridskooval, fotbollsplaner och en inomhusfotbollshall, två ishallar, en curlinghall, kontor, restaurang, konferenslokaler, samt parkeringsytor för 1 200 bilar.[1]

Bandyplan och skridskooval[redigera | redigera wikitext]

Bandybanan vid Gärdehov i november 2008

Bandyplanen vid Gärdehov har konstfrusen is och är Selånger SK Bandys och Sundsvalls Skridskoklubbs hemmaarena. Planen har en läktare med plats för 2 000 åskådare. Selånger har spelat sina hemmamatcher på Gärdehov sedan 1973.

Under sommarhalvåret används den asfalterade planen som utställningsyta vid mässor och andra evenemang.

Curlinghallen[redigera | redigera wikitext]

Curlinghallen har fyra banor och isen ligger från början av oktober till slutet av mars. Hallen finns i en egen separat byggnad på Gärdehov och drivs av Curlingalliansen - en sammanslutning mellan Sundsvalls tre curlingklubbar; Sundsvalls Curlingklubb, Curlingklubben Skvadern och Old Players Curling Club.[2]

Sundsvall Energi Arena[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Sundsvall Energi Arena

Sundsvall Energi Arena är den största av två ishallar på Gärdehov, och här tränar och tävlar ishockeylag och konståkningsföreningar. Arenans publikkapacitet är 2 500 åskådare.

Ungdomshallen[redigera | redigera wikitext]

Ungdomshallen är den andra ishallen på Gärdehov, och har plats för 400 åskådare vid hockeymatcher, eller 2 000 personer för musikkonserter.

Nordichallen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Nordichallen

Nordichallen är en inomhusfotbollshall med fullstor konstgräsplan. Hallen har en 10 000 kvm stor yta och en takhöjd på som mest 21,5 meter. Hallen har en publikkapacitet på 1 500 åskådare[3] vid fotbollsmatcher, och 9 300 personer[1] vid mässor eller andra evenemang.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Gärdehov - sundsvall.se”. www.sundsvall.se. http://www.sundsvall.se/Uppleva-och-gora/Idrott-och-motion/Anlaggningar-och-hallar/Gardehov/. Läst 28 januari 2016. 
  2. ^ ”Curlingalliansen i Sundsvall”. www.curlingalliansen.se. Arkiverad från originalet den 28 januari 2016. https://archive.is/20160128133328/http://www.curlingalliansen.se/?q=node/2. Läst 28 januari 2016. 
  3. ^ ”Nordichallen, Sundsvall — fogis.se”. fogis.se. http://fogis.se/anlaggningarenor/anlaggningar/hallar/?profile=16605. Läst 1 februari 2016. 

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]