IF Sundsvall Hockey

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
IF Sundsvall Hockey
Sundsvall-spelare.JPG
HemortSundsvall
Grundad1896 som Tunadals SoS
HemmaplanSundsvall Energi Arena
Meriter
Svenska mästare-
Svenska mästerskapsfinaler-
Säsonger i Sveriges högsta division0
Säsonger i Svenska Hockeyligan0 (-)
Svenska hockeyligans maratontabell-
SupportrarSundsvall Fans

IF Sundsvall Hockey är en ishockeyklubb från Sundsvall, som tidigare spelade i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan men som den 27 juni 2017 av ekonomiska skäl beslutade att lägga ner laget med planer att återuppliva det till säsongen 2018/2019. [1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Dagens Sundsvall Hockey har gamla anor. Grundandet räknas till 1896Tunadals Skid- och Skridskoförening bildades i Tunadal av ägaren till Tunadals sågverk, vid Alnösundet. Föreningen bedrev många idrotter, bland annat även friidrott. Ishockey togs upp på programmet 1952. Namnet ändrades senare till Tunadals IF.

Lokalkonkurrenten Heffners/Ortvikens IF, bildat 1898 som Heffners IF, hade länge konkurrerat på samma nivå i seriesystemet och hade säsongen 1970/71 även gjort en säsong i högsta serien. Klubbarna delade hemmaarena och 1976 var tiden mogen för samarbete. Ishockeysektionen i H/OIF bröt sig ur och bildade eget som Sundsvalls HC, och några dagar senare togs erforderliga beslut vid nya möten i SHC och i TIF om att SHC skulle uppgå i Tunadal och att föreningen skulle namnändras till Sundsvall/Tunadals IF. Under en del av perioden med detta namn använde man namnet Esste Hockey i dagligt tal. På 1980-talet startade moderföreningen H/OIF upp en ishockeysektion igen och har därefter även mött Sundsvall Hockey i seriespel. Idag är H/OIF:s ishockeysektion slumrande.

Sundsvall Hockey och dess föregångare har genom decennierna stått i skuggan av Timrå IK. Under ett par år i slutet av 80-talet tog dock Sundsvall över som Medelpads bästa lag. Ekonomiskt var dock satsningen som lett till Ishockeyallsvenskan förödande. 1990-92 slogs klubben samman med Timrå IK. Förstalaget IF Sundsvall/Timrå Hockey spelade i Timrå Isstadion och andralaget IF Tunadal Hockey spelade i Gärde ishall. Tunadal åkte ur division 1 andra året, och då drog sig Sundsvall ur samarbetet. Farmarlaget Tunadal avbröt sin koppling till Sundsvall/Timrå och återtog namnet IF Sundsvall Hockey. 1994 var man tillbaka i division 1, och sedan dess har man stannat i näst högsta divisionen, numera Hockeyallsvenskan. 2005/06 lät man som flera andra Norrlandsklubbar sitt A-juniorlag starta i seniorernas seriesystem, och Sundsvalls A-juniorer vann Division 3 och gick därmed upp till Division 2.

Säsongen 2009/2010 hamnade Sundsvall Hockey i kvalserien till Hockeyallsvenskan 2010/2011. Trots att laget slutade trea i kvalserien fick laget spela kvar i Hockeyallsvenskan. Björklöven, som var sportsligt kvalificerade för spel i allsvenskan, fick ingen elitlicens för säsongen och Sundsvall erbjöds då den vakanta platsen.

Säsongen 2011/2012 hamnade klubben återigen i kvalserien. Denna gång placerade man sig på femte plats, med följd att klubben för första gången på 17 säsonger tvingades till spel i Division 1.

Klubben tog sig till kval till Hockeyallsvenskan de två nästföljande säsongerna, utan att lyckas kvalificera sig för uppflyttning. Men efter tredje säsongen i division 1, 2014/2015, avancerade de åter till Hockeyallsvenskan.[2]

Säsongen 2016/2017 spelade laget i Hockeyettan norra och lyckas ta sig till Allettan där slutade man på tredjeplats. I Playoff 2 förlorade man mot Vimmerby HC men var fortsatt kvalificerad för spel i Hockeyettan till föreningen beslutade att lägga ner sitt A-lag.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Sundsvall Hockey lägger ner A-laget”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6726501. Läst 27 juni 2017. 
  2. ^ ”Kval till HockeyAllsvenskan | stats.swehockey.se”. stats.swehockey.se. http://stats.swehockey.se/ScheduleAndResults/Overview/5963. Läst 11 mars 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]