Gävle GIK

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gävle GIK
Hemort Gävle
Grundad 1906
Hemmaplan Nynäshallen
Klubbdirektör -
Sportchef -
Tränare -
Ass. tränare -
Meriter
Svenska mästare 1957
Svenska mästerskapsfinaler -
Säsonger i Sveriges högsta division 17
Säsonger i Svenska hockeyligan - (-)
Svenska hockeyligans maratontabell -
Supportrar -

Gävle GIK, Gävle Godtemplares Idrottsklubb, bildad 1906, är en idrottsklubb i Gävle i Sverige, som bland annat bedriver fotboll, innebandy och ishockey. Klubben kallades populärt för"GGIK", "Godis", "Saftpiraterna" eller "Saftis", eftersom det var en blandning av nykterhetsförening och sportklubb.

Grenar[redigera | redigera wikitext]

Fotboll[redigera | redigera wikitext]

Gävle GIK Fotboll var föreningens första verksamhet 1906. Gävle GIK Fotboll bildades som en egen förening 12 maj 1993.

Fotbollslaget har alltid spelat i lägre divisioner.

2011 bildades ett A-lag (herrar) som då började i GFF div 6 - idag (höst-säsongen 2013) ligger de absoluta toppen av div 6 - på god väg mot div 5.

Hösten 2011 bildades det första tjejlaget för GGIK på många årtionden, de spelar idag (säsongen 2013) i GFF div 4 för Flickor 00 (13 år).

Innebandy[redigera | redigera wikitext]

Gävle GIK Innebandy bildades 1990 som en egen klubb.

Gävle GIK innebandy är idag en av Sveriges största och tillika framgångsrik förening på olika sätt. Det första är att man har sedan flera år etablerat herrlaget i toppen av div 1 med ideligen topplaceringar för att säsongen 2006-07 ta steget till elitseriekvalet som seriesegrare. Man slutade 3:a i gruppen och återfinns även den kommande säsongen i div 1.

Damerna återfinns även de i div 1 och slutade säsongen på en 3:e plats. Damerna har även säsongen 2003-04 spelat i Elitserien.

Man har också satt publikrekord i Gästrikland den 14 april med 1 728 åskådare i Läkerol Arena, nu under namnet Gavlerinken Arena. (Kval till SSL mot Västerås)

Gävle GIK Innebandy är också en stor förening med över 600 tjejer och killar i sin verksamhet.

Ishockey[redigera | redigera wikitext]

Klubben debuterade i Sveriges högsta division säsongen 1947/1948. Klubben etablerade sig snabbt i toppen, och säsongen 1953/1954 tog sig klubben till finalspel, där man stötte på Djurgårdens IF och förlorade. Gävle GIK blev säsongen 1956/1957 den första klubben utanför Stockholm-Södertälje som blev svenska mästare i ishockey. Säsongen 1963/1964, då Brynäs IF vann sitt första SM-guld, ramlade Gävle GIK ur högsta divisionen, och samma sak skedde med den tidigare etablerade klubben Strömsbro IF säsongen 1967/1968.

Liksom Strömsbro IF höll sig GGIK framöver inte heller kvar permanent i näst högsta serien, och åren 1975-1980 var man sammanslagna med Åbyggeby IK. Efter att de båda klubbarna gått skilda vägar kom Gävle GIK tillbaka till näst högsta serien division 1 för några säsonger i början av 1980-talet. När GGIK säsongen 1982/1983 föll ur näst högsta serien gick man samman med Strömsbro IF som S/G Hockey, eller S/G 83, en sammanslagning som de allra första åren var ett uttalat topplag i division 1 men snart började falla tillbaka.

1991 drog sig Strömsbro IF ur samarbetet och började om i division 4, och GGIK ansåg sig inte ha resurserna att själva bedriva verksamhet i division 1 och gjorde samma sak. S/G Hockey slogs ihop med Brynäs IF:s ungdomssektion och behöll platsen i division 1 några år framöver under namnet Team Gävle HF.

Gävle GIK skulle egentligen, liksom Strömsbro IF, börja om i division 4, men genom en sammanslagning med IK Sätra kunde man ta plats i division 3 där man snabbt etablerade sig i toppen och började satsa för att avancera till division 2, en strävan man dock inte lyckades uppnå.

Mot slutet av 1990-talet avsåg Brynäs IF att lägga ned division 1-verksamheten med sitt "B-lag" Team Gävle HF, och GGIK kunde då ordna en lösning på division 2-problemet. Man hade en ambition att spela i division 2, men inte i division 1, så man förmådde Brynäs IF:s organisation att begära ned Team Gävle HF i tvåan och kunde därmed ta sig upp dit genom ett samgående. Under en säsong hette man Team Gävle/GGIK - och tog sig genast ända till kvalspel till division 1.

Idag är klubben känd som "Team Gävle".

Säsongen 2009/2010 spelade man i division 2 västra A.

En av de mest kända spelarna som spelade i Gävle GIK är Hans "Stöveln" Öberg. Han var med när de tog SM-guld 1957.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]