Gösta Sjölin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gösta Edvin Sjölin, född 2 april 1917 i Göteborg, död 20 juli 2002 i Västra Frölunda, var en svensk konservator och målare.

Sjölin studerade vid Slöjdföreningens skola i Göteborg och under studieresor till Danmark och Frankrike. Bland hans offentliga arbeten märks väggmålningar för Husqvarnakoncernens anläggningar i Göteborg och en väggmålning i matsalen på Liljeholmens folkskola i Rimforsa samt dekorativa arbeten på restaurang Rendez-vous i Göteborg. Han medverkade i utställningar på Olsens konstsalong och Göteborgs konsthall. Vid sidan av sitt eget skapande var han från 1951 lärare vid ABC:s målarskola i Göteborg.[1]

I sin egenskap av verksmästare i Målerifirman Ivar Celander AB har Sjölin även utfört restaureringar i de flesta av Västra Götalands kyrkor, Kronhuset, Börsen i Göteborg, Röhsska Museet samt Residenset i Göteborg[2]. I Residenset tog man fram en dold 1600-tals målning[2][3][4]. Sjölin har beskrivit takmålningarnas nedtagning och tekniska beskaffenhet, deras konservering och återuppsättande i ett avsnitt i Harald Wideens skrift Takmålningar i Torstensonska Huset[5].

Från 1974 och fram till sin pensionering var Sjölin anställd på Stora Teatern som chef för Dekor och Målarateljen.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenskt konstnärslexikon. "del V". Malmö: Allhems förlag. sid. 178. Libris 8390296 
  2. ^ [a b] ”Illa medfaret spräckpaneltak i Göteborgs residens dolde märklig 1600-talsmålning”. Målaren: sid. 352. juli 1965. 
  3. ^ ”Nyårsmottagningen på residenset hindras av okänd konstnärs verk”. Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. 
  4. ^ R.A. ”Göteborgs vackraste rum”. Göteborgsposten. 
  5. ^ Wideen, Harald (1975). Takmålningar i Torstensonska Huset. Göteborg: Rundqvists Boktryckeri. sid. 27-36