Gajto Gazdanov

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gajto Gazdanov

Gajto Gazdanov, rysk författare föddes i S:t Petersburg 1903 och växte upp i Ryssland och Ukraina. Han var 16 år när han 1919 anslöt sig till den Vita armén som kämpade mot bolsjevikerna under det ryska inbördeskriget. Året därpå flydde han med resterna av den besegrade armen från Ryssland till Konstantinopel.

1923 kom han till Paris, där han en tid levde som uteliggare, arbetade i hamnen och vid bilfabriken Citroëns löpande band. Sedan följde studier vid Sorbonne då han började skriva på allvar.

Gajto Gazdanov deltog från slutet av 1920-talet aktivt i det rika kulturlivet i Paris. Hans noveller och romaner publicerades regelbundet i de bästa exilryska litterära tidskrifterna.

Under andra världskriget gick han med i den franska motståndsrörelsen. Mellan 1953 och fram till sin död 1971 arbetade han som journalist och redaktör för Radio Liberty och fortsatte att skriva. Sammanlagt skrev han nio romaner och ett flertal noveller. Gajto Gazdanovs verk publicerades i hemlandet först efter Sovjetunionens fall.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]