Hoppa till innehållet

Game Boy Micro

Från Wikipedia
Game Boy Micro
Logotyp.
Grundinformation
TillverkareNintendo
TypHandhållen
GenerationSjunde generationen
LanseringJapan 13 september 2005
USA 19 september 2005
Europeiska unionen 4 november 2005
Hårdvara
MediaGame Boy Advance Cartridge
Övrigt
MultiplayerJa, via kabel
(trådlöst med tillbehör)

Game Boy Micro är en bärbar spelkonsol från det japanska företaget Nintendo. Enheten presenterades för första gången på E3-mässan år 2005. Den släpptes i Japan den 13 september 2005 och i USA den 19 september det året. I Europa släpptes den den 4 november samma år.[1] Game Boy Micro blir den sista i raden av maskiner i Game Boy-serien, Nintendo kommer fortsättningsvis att satsa på Nintendo DS.

Hårdvara[redigera | redigera wikitext]

  • Processor: 32-bit 16,8-MHz ARM processor (ARM7TDMI).
  • Skärm: 240 × 160 pixlar, bakgrundsbelyst färgskärm med justerbar ljusstyrka.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den har måtten; 10 cm bred, 5 cm hög och 1,8 cm djup. Den väger 80 gram. Game Boy Micro har utbytbara skal likt mobiltelefoner. De första versionerna har skal med färgerna silver, grön, blå och rosa. I USA är de första färgerna svart och silver, medan de i Japan även fick se en Famicom-variant.

Skärmen är endast 2 tum stor och därmed lite mindre än Game Boy Advance SP:s skärm, men i och med att Game Boy Micro har högre pixeltäthet, är antalet pixlar oförändrat. Skärmen har även riktig bakgrundsbelysning till skillnad från Game Boy Advance SP.

START- och SELECT-knapparna innehåller de vanliga LED-lamporna för att visa laddning och batteri. Enheten har även ett vanligt hörlursuttag, till skillnad från Game Boy Advance SP.

Bakåtkompatibilitet[redigera | redigera wikitext]

Enheten kan spela samma spel som Game Boy Advance SP, men inte Game Boy- eller Game Boy Color-spel som en följd av att enheten saknar den ursprungliga Z80-processorn. Tillbehör gjorda för användning tillsammans med en Game Boy Advance eller Game Boy Advance SP passar sällan till Game Boy Micro, då utseendet på de flesta kontakter har ändrats.

Försäljning[redigera | redigera wikitext]

Konsolen har inte nått upp till samma försäljningssiffror som sina föregångare och anledningarna är flera. Främst beroende på konkurrensen med de betydligt mer framgångsrika konsolerna Nintendo DS/Nintendo DS Lite. Andra orsaker är den lilla skärmen, som är den minsta någonsin på en Game Boy, samt alla äldre Game Boy-tillbehör som blir oanvändbara då de inte längre passar till denna konsol.

Originaltillbehör[redigera | redigera wikitext]

Tillbehör som passar till Game Boy Micro passar inte nödvändigtvis till andra Game Boy-modeller och vice versa.

  • Game Boy Micro Wireless Adapter
  • Game Boy Micro AC Adapter

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jack Schofield (18 augusti 2005). ”Europe to get Game Boy Micro on November 4” (på engelska). Guardian. https://www.theguardian.com/technology/blog/2005/aug/18/europetogetg. Läst 25 maj 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]