Gaston (serie)

Från Wikipedia
Gaston
Publicering
OriginalnamnGaston Lagaffe
DebutSpirou, nr 985
Skapad avAndré Franquin
VännerSpirou
Nicke
Mossberg
Jeanette

Gaston (även den arbetslöse hjälten) är en tecknad serie skapad av belgaren André Franquin 1957. Serien handlar om den slöe och olycksdrabbade men uppfinningsrike kontorsarbetaren Gaston Lagaffe som driver sina kollegor på "Spirouförlaget" till vansinne med sina påhitt. Efternamnet Lagaffe betyder "blundern".

Sedan 1980-talet har Gaston figurerat på en rad olika typer av reklamartiklar.

Historia

André Franquin (1924-1997) arbetade som huvudtecknare för den komiska äventyrsserien Spirou, under den tid som serien fick sina största framgångar, från 1946 fram till 1967. 1957 fick Franquin i uppdrag av chefredaktören Yvan Delporte att fylla några av serietidningen Spirous blanka sidor med skämtteckningar. Snart tog dock den late och olycksdrabbade figuren Gastons galna påhitt på redaktionen för tidningen fart och blev en av Franquins mest kända figurer.[1] Rollfiguren Gaston Lagaffe anses ofta vara en av serievärldens första antihjältar - inte i betydelsen skurk utan i betydelsen hjälte utan klassiska hjältedrag.

Han var tecknad i samma stil som Spirou. Men medan Gaston är en ren humorserie, så är Spirou en komisk äventyrsserie. Serierna gavs från början ut på restpapper, vilket ledde till att den första boken var låg och avlång. Efter att Gaston blev en succé har de givits ut i samma format som både Spirou och Tintin. Medarbetare och tuschare på många av Spirou- och Gaston-äventyren var kollegan och serieskaparen Jidéhem.

Seriens namn

Internationellt har Gaston gått under många olika namn: Guust Flater på nederländska, Tomás el Gafe på spanska, Sergi Grapes på katalanska, Gastão Dabronca i vissa portugisiska översättningar, Gastón Sequivoc i Argentina, Gastono Lafuŝ på esperanto, Viggo på norska, Vakse Viggo på danska, Viggó Viðutan på isländska, Niilo Pielinen på finska, Gaša Šeprtlja på serbiska och Şapşal Gazi på turkiska. På svenska, tyska och grekiska användes enbart förnamnet Gaston. Under en kort period i Tyskland kallades han dock Jo-Jo. Serien har bara undantagsvis översatts till engelska.

Figurerna omkring Gaston

En Fiat 509, målad som den som Gaston kör i serien.
  • Spirou - från början var han en av de som råkade illa ut av Gastons påhitt.
  • Nicke - Gastons närmaste chef och ständig måltavla för Gastons experiment med mat (i bästa fall). När Franquin slutade teckna Spirou försvann Nicke ur "Gaston".
  • Mossberg - redaktör; senare Nickes efterträdare som Gastons närmaste chef. Använder den udda svordomen Rrrogntudjuu.
  • Pettersson - tecknare.
  • Jeanette - rödhårig kollega som är kär i Gaston. Gaston drömmer om henne och uppvaktar henne men deras relation antyds mest och blir kvar på ett oskyldigt plan.
  • direktör Gyllenhammer - som kommer till Gastons arbetsplats för att få skriva på ett kontrakt och alltid misslyckas på grund av Gaston.
  • konstapel Batong - som gärna ger Gaston böter för hans miljövidriga bil och alltid råkar illa ut.
  • Gastons fågel - en skrattmås med mycket dåligt humör och vass näbb.
  • Gastons katt - som gärna jagar saker genom kontoret.
  • tant Hortensia - som ofta ber Gaston om hjälp med att laga trasiga saker, men som aldrig finns med i bild.
  • Mick Janson - kollega på kontoret mittemot som Gaston inte får umgås med på arbetstid.
  • Elvis Lundin - Gastons lika, om inte ännu mer misslyckade, (då han inte är lika påhittig) kusin. Ibland istället kallad Bertrand.
  • Herr Mummel - ekonomichef som ofta irriterar sig på Gaston.
  • direktör Söderström - Spirouförlagets högste chef, vars ansikte aldrig syns i bild. Hans svenska namn nämns en enda gång, i det allra första albumet. I senare översättningar i tidningen "Uti vår hage" har man behållit hans franska originalnamn; Dupuis.

Observera; i det franska originalet, så är det just serietidningen "Spirou" (se ovan) som är Gastons arbetsplats, men eftersom den tidningen inte finns i Sverige, så har de svenska översättarna döpt om arbetsplatsen till "Spirouförlaget".

Svenska album

Gaston - i stort sett identiskt med de 13 nedan, fast i annan översättning. Utgivet på ett annat förlag än de följande albumen.[förtydliga]

  1. Olycksfågeln i högform
  2. Kontorets skräck
  3. Panik i kubik
  4. Kalabalik på kontoret
  5. Den jättehäftiga dårfinken
  6. Katastrofernas konung
  7. Knasgänget
  8. Tokstollen i praktslag
  9. Dundertabbar i kvadrat
  10. Dårpippi på kontoret
  11. Fiffighetsfantomen
  12. Höjden av trubbel
  13. Missar i massor
  14. Snilleblixtar och fnåsknedslag
  15. Fåntratten i farten
  16. Briljanta bravader
  17. Godnatt, Gaston
  18. Galna tider

Pocketutgivning

Pocketutgivningen följer den franska utgivningen. Till exempel motsvarar nummer 1 i pocketversion de stora albumen 9 och 10.

  1. Tidernas tokbok
  2. Klantarnas klant
  3. Toner för tokstollar
  4. Nu galer knäppgöken
  5. Länge leve latmasken

Några uppfinningar och experiment

  • Elefantofonen - ett "musik"-instrument som orsakar stor irritation hos omgivningen, kallas ibland även "Gastofonen". Klangfull vibration med maximal resonans.
  • Gastomobilen - en trampdriven kontorsstol
  • Gastondockan - en gummidocka som liknar Gaston på pricken
  • Gastons kemiska experiment - Gaston utför gärna kemiska experiment på kontoret för att uppfinna nya fantastiska produkter som till exempel tvål, rengöringsmedel, färger, syntetmaterial o.s.v. Men i regel resulterar experimenten i kraftfulla explosioner.

Referenser

  1. ^ De Weyer, Geert (2005). "André Franquin". In België gestript, s. 113-115. Tielt: Lannoo.

Externa länkar