Gemensamma resolutionsmekanismen

Från Wikipedia

Gemensamma resolutionsmekanismen (engelska: Single Resolution Mechanism, SRM) är en av grundpelarna för bankunionen inom Europeiska unionen. Resolutionsmekanismen trädde i kraft den 19 augusti 2014 och är direkt ansvarig för resolutioner av enheter som står under direkt tillsyn av Europeiska centralbanken (ECB) och andra gränsöverskridande institut. SRM styrs av en styrelse som består av en ordförande, en vice ordförande, fyra ledamöter och representanter för de nationella resolutionsmyndigheterna.

Efter underrättelse från ECB om att en bank är på väg att fallera eller kommer sannolikt att fallera, kan styrelsen anta ett resolutionsförfarande, inklusive relevanta resolutionsverktyg och användning av den gemensamma resolutionsfonden som inrättats genom förordning (EU) nr 806/2014. Resolutionsfonden syftar till att säkerställa en enhetlig tillämpning av resolutioner inom SRM.[1]

Hela euroområdet omfattas av SRM. Därutöver kan övriga EU-länder välja att omfattas av bestämmelserna genom att ansluta sig till bankunionen. Bulgarien och Kroatien gjorde så under 2020; Kroatien införde senare euron (1 januari 2023).

Lagstiftning[redigera | redigera wikitext]

SRM regleras genom en förordning som är bindande för hela EU, men endast tillämplig i euroområdet samt övriga medlemsstater som väljer att ingå i bankunionen. Resolutionsfonden regleras genom ett mellanstatligt avtal som alla EU-länder utom Sverige har ingått, men som endast är bindande för euroområdet samt övriga medlemsstater som ingår i bankunionen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.