Gertrud von Le Fort

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tyskt frimärke, 1975.

Gertrud von Le Fort, född den 11 oktober 1876 i Minden, Westfalen, död den 1 november 1971 i Oberstdorf, Bayern, var en tysk katolsk författarinna. Hon skrev också under pseudonymerna G. von Stark och Petrea Vallerin. [1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Le Fort var dotter till en överste i den preussiska armén, som var av schweizisk huguenothärkomst. Hon är utbildades som en ung flicka i Hildesheim, och fortsatte att studera vid universitetet i Heidelberg, Marburg och Berlin. Hon flyttade till Bayern 1918 och bodde i Baierbrunn fram till 1939.

Trots att hon tidigare publicerat några mindre verk, började Le Forts författarkarriär egentligen med utgivningen 1925 av det postuma arbete Glaubenslehre av hennes mentor, Ernst Troeltsch, en stor forskare inom området förreligionsfilosofi, och som hon hade redigerat. Hon konverterade till katolicismen följande år och det mesta av hennes författarskap kom efter denna omställning, och präglades av frågan om kampen mellan tro och samvete.

År 1931 publicerade Le Fort novellen, Die Letzte am Schafott och en engelsk översättning, med titeln Song på Scaffold, gavs ut 1933. Detta arbete var inspirationen till operan Dialogues of the Carmelites, skriven av Francis Poulenc, som hade premiär 1957. Operan bygger på ett liknande titulerat libretto av Georges Bernanos.

Le Fort fortsatte med att publicera mer än 20 böcker, som omfattar dikter, romaner och noveller. Hennes arbete gav henne utmärksamheten av att vara "den största samtida transcendenta poet". Hennes verk är uppskattade för sitt djup och skönhet i dess idéer, och för hennes sofistikerad eleganta stil. Romanen Veronikas svetteduk (1928, översatt 1948), är ett av hennes mest kända.

Bland hennes många andra verk, finns också en bok med titeln Die ewige Frau 1934, som också gavs ut på engelska år 2010. I detta arbete, angrep hon den modernistiska analysen av det feminina, inte med polemiska argument, utan med en meditation över kvinnlighet.

Sedan 1939 var Le Fort bosatt i staden Oberstdorf i de bayerska Alperna, och det var där som hon avled den 1 november 1971 i en ålder av 95 år.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Le Fort nominerades av Hermann Hesse för Nobelpriset i litteratur, och beviljades en hedersdoktorsexamen i teologi för sina bidrag i hennes verk till frågan om tro.

År 1952 vann hon Gottfried-Keller-priset, en välrenommerad schweizisk litterär utmärkelse.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ http://www.ne.se/gertrud-von-le-fort

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]