Giant Gonzales

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jorge González, mer känd som "Giant" eller "El Gigante" González, född 31 januari 1966 i El Colorado, Formosa, död 22 september 2010 i General José de San Martín, Chaco, var en argentinsk basketspelare, wrestlare och skådespelare som med sina 229 cm (244 cm, enligt annonsörerna) sannolikt var den längsta person som någonsin synts i en wrestlingring.

Basketkarriären[redigera | redigera wikitext]

Jorge González var ursprungligen en framträdande basketspelare i den argentinska högstaligan och fick även spela med det argentinska herrlandslaget i basket mellan 1985 och 1988. Efter att ha varit nära att ta en plats i det argentinska OS-laget blev han 1988 draftad i tredjerundan av Atlanta Hawks, som den förste argentinske spelare som någonsin draftats av en NBA-klubb, men hans spel och rytmik bedömdes för långsamt för den amerikanska stjärnligan. Efter en knäskada blev han tvungen att sluta med basketen men återvände senare i karriären som assisterande tränare till det argentinska topplaget Belgrano San Nicolás.

Wrestlingkarriären[redigera | redigera wikitext]

År 1989 erbjöd Atlantas ägare Ted Turner González jobb som wrestlareWCW. Efter att ha ägnat ett år åt träning, debuterade González som El Gigante den 19 maj 1990 och annonsörerna överdrev i lanseringen av González imponerande längd: de sade att han var nästan åtta fot lång (244 cm) när han i själva verket var "bara" 229 cm lång (uppmätt av Guinness Book of Records år 2000, där González även utpekas som den längste wrestlaren genom tiderna - även om Max Palmer sannolikt var längre). Under nästföljande två år hade han fejder med bland andra Ric Flair om dennes världsmästartitel och medverkade i den ökända 'Chamber Of Horrors'-matchen 1991. Trots att González lanserades som "good guy", blev han ingen publikfavorit till följd av bristande språk- och brottningskunskaper. Efter en kort period hos New Japan Pro Wrestling, hamnade han år 1992 i WWE (som då ännu hette WWF) och fick där bli "bad-guy" under namnet Giant Gonzalez. Det blev bara en ettårig visit (i kroppsstrumpa med påmålade muskler!), under vilken han dock hann med att utgöra det stora samtalsämnet på Royal Rumble (i januari 1993) samt möta The Undertaker på flera stora galor, däribland WrestleMania IX och Summerslam, där han slutligen fick ge sig mot dödgrävaren. Ett växande publikt missnöje i kombination med skador fick González att ge upp wrestlingkarriären senare samma år, vid en ålder av 27 år. Hans sista TV-sända match blev en royal rumble-liknande tillställning, battle royal, om WWE:s interkontinentaltitel på Monday Night RAW i september 1993.

Filmkarriären[redigera | redigera wikitext]

I samband med wrestlingkarriären fick González också flera TV- och filmroller. Bland annat var han, iklädd sin karakteristiska Giant Gonzalez-kroppsstrumpa, med i ett avsnitt av Baywatch samt två avsnitt av TV-serien Hercules: The Legendary Journeys. Han var även med i piloten till Hulk Hogans mindre framgångsrika actionserie Thunder in Paradise.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Efter sin sjuåriga USA-karriär, återvände González till sin födelsestad El Colorado 1995, där han kom att leva ensam, barnlös, mest rullstolsburen, svårt diabetessjuk och lidande av sin gigantism som gjorde honom till en av de längsta män som någonsin funnits.

Gonzalez dog den 22 september 2010 till följd sin diabetes i sin hemstad.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]