Giftmordsaffären

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
La Voisin, en centralgestalt inom giftmordsaffären.

Giftmordsaffären (franska: Affaire des poisons) var en berömd rättsprocess som utspelade sig i Paris 1677–1682. Utredningen sköttes av Chambre ardente, som leddes av la Reynie, och hade grundats för att undersöka en lång rad giftmord. Affären avslöjade en omfattande handel med gift, illegala aborter och så kallad svart magi och häxeri utförd mot betalning. Processen drog in en rad personer ur den franska högadeln och hovet och avbröts för att undvika ytterligare skandal.

Processen[redigera | redigera wikitext]

Ursprunget till giftmordsaffären var processen mot Marie-Madeleine d'Aubray, markisinna av Brinvilliers, som hade avrättats för giftmord 1676. Fallet drog uppmärksamheten till en rad andra giftmord som hade inträffat under de senaste åren och ledde till en allmän skräck för att bli förgiftad som även påverkade kungen. År 1677 arresterades spåkvinnan Magdelaine de La Grange för mord. Hon talade om för minister Louvois att hon hade information om brott av hög betydelse, och Louvois informerade kungen. Kungen gav då i uppdrag åt Gabriel Nicolas de la Reynie att inleda en allmän undersökning om giftmord och gifthandel i Paris.

442 personer misstänktes för inblandning: 367 arresteringsorder upprättades av vilka 218 fullföljdes. Av dessa blev 36 avrättade, 5 dömdes till att bli galärslavar och 23 till exil. Ytterligare personer avled i fängelset genom tortyr eller självmord. De flesta av de arresterade ställdes dock aldrig inför rätta utan dömdes till fängelse på livstid genom lettre de cachet.

År 1689 upprättades en ny kommission av samma slag, även denna gång ledd av Gabriel Nicolas de la Reynie, för att utreda giftförsäljning sedan ett anonymt brev hade hittats om en mordkomplott mot kungen. En snickare som utgav sig för att vara läkare och hade utfört aborter och sålt giftmord blev då avrättad misstänkt för att konspirera med hugenotterna mot kungen, men detta blev dock aldrig bevisat.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.