Gijón

Gijón
Xixón
Land Spanien Spanien
Autonom region Asturien Asturien
Yta 181,60 km²
Folkmängd 275 274 (2013)
Befolkningstäthet 1 516 invånare/km²
Geonames 6359929
Akvariet i Gijón
Järnvägsstationen och Justitiepalatset

Gijón (asturiska: Xixón) är en spansk stad. Den ligger vid den autonoma regionen Asturiens nordkust och är med sina 277 198 invånare den största staden i regionen.[1]

Fram till nyligen har staden främst varit en industristad, något som har gynnat dess kraftiga utveckling och tillväxt under 1900-talet. Men de senare årens kriser för järnindustrin och fartygssektorn har lett till en omvandling av staden till en viktig turistort med universitet och olika servicenäringar.

Staden[2] ligger i den övre centrala delen av Asturien, 27 km från Oviedo och 25 km från Avilés, och är en del av ett storstadsområde i Asturien som omfattar 20 concejos i den centrala delen av regionen, med ett centralt kommunikationsnät med vägar, motorvägar och järnvägar. Detta storstadsområde har en befolkning av 869.723 invånare (2009).

I tidiga medeltida texter nämns staden som "Gigia". Det var en viktig romersk stad, även om området har varit bebodd sedan långt tidigare. Namnet avsåg ursprungligen en liten halvö, nu kallad Cimadevilla, bokstavligen "toppen av byn," mellan två stränder, varav den ena har en fritidsbåtshamn idag. Den kommersiella hamnen El Musel är en av de största i norra Spanien.

Klimatet är fuktigt och milt. Staden har en vacker strandpromenad och flera sandstränder. Staden är liksom resten av Asturien känd för sin cider "sidra", som enligt traditionen tappar sin smak om den förs utanför Asturiens gränser. Staden har högskolor som bland annat utbildar civilingenjörer och högskoleingenjörer. 2010 kommer fiskarna utanför staden att få sällskap av fem stycken robotfiskar, som "utplanteras" för att ge forskarna information om föroreningar i vattnet.

Stray Cats uppträder på Crossroad Festival i Gijón, Spanien, 2004.

I den gamla delen av Gijón ligger "La Ruta" som är bardistriktet i staden.

Söder om staden ligger bergskedjan Picos de Europa.

Gränser[redigera | redigera wikitext]

Gijóns gränsar till följande concejos: Carreño och Corvera i väster, Llanera i sydväst, Siero i söder och Villaviciosa i öster. Med Sariego har Gijón ingen gräns, fast gränserna går ihop i en liten punkt som hör till Peña de los Cuatro Jueces (ungefär ”De fyra domarnas förening”), så kallad för att den utgör förening av fyra concejos: Gijón, Villaviciosa, Sariego y Siero.

Källor och fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ INE, 2010.
  2. ^ Den historiska benämningen är La villa de Gijón.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]