Asturiska

Från Wikipedia
Asturiska
asturianu
Talas iSpanien
RegionAsturien
Antal talare110 000
SpråkfamiljIndoeuropeiska språk
Officiell status
Officiellt språk i-
SpråkmyndighetAsturiska språkakademin
Språkkoder
ISO 639‐2ast
ISO 639‐3ast
Dialekter av asturiska: västasturiska, central asturiska och östasturiska.

Asturiska (asturiska: asturianu[1]) är ett romanskt språk. Det talas i provinserna Asturien och León i Spanien samt i Miranda do Douro i Portugal (där det går under namnet mirandesiska). Språket är utrotningshotat, och antalet talande (nu omkring 100 000 som förstaspråk[1]) minskade kraftigt under 1900-talet. Under senare årtionden har åtgärder för att skydda och främja språket vidtagits.

Asturiska språkakademins säte i Oviedo.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Asturiska är en av huvudvarieteterna[1] bland de ibero-romanska språken. Asturien var basen för den kristna återerövringen av Iberiska halvön från de muslimska morerna, och språket talades tidigt på båda sidor om de kantabriska bergen (i norr i Asturien och i söder i norra León).

Liksom aragoniskan utkonkurrerades asturiskan dock redan under medeltiden av den expansiva kastilianska varieteten av spanskan. Därefter har asturiskan förpassats till en enbart lokal angelägenhet i princip utan (viktigare) litteratur.[1]

Under 1970-talet inleddes ansträngningar för att återupprätta asturiskans roll som språk i olika sammanhang. 1980 inrättades en akademi för det asturiska språket i regionens huvudort Oviedo.[1]

Asturiskan kallas även lokalt för bable ('språk'; jämför spanskans habla).[2]

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Asturiskan ingår i den större språkgrupperingen astur-leonesiska. Den inkluderar cirka sju olika språk eller dialekter, var och en med sin egen tydliga karaktär, listade från öster till väster och från norr till söder:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] asturiska i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 20 april 2017.
  2. ^ "Capacitación en Bable-Asturianu y Gallego-Asturiano". educastur.es. Läst 20 april 2017. (asturiska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Språkportalen – portalen för språk på svenskspråkiga Wikipedia.