Aladdin och rövarnas konung

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aladdin och rövarnas konung
(Aladdin and the King of Thieves)
GenreAnimerad film/Äventyr
RegissörDuwayne Dunham
ProducentTad Stones
ManusMark McCorkle Robert Schooley
SkådespelareScott Weinger
Brad Kane
Robin Williams
Linda Larkin
Liz Callaway
John Rhys-Davies
Jerry Orbach
OriginalmusikCarl Johnson, Mark Watters, Alan Menken
ProduktionsbolagWalt Disney Pictures
Premiär1996
Speltid80 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
FöregångareJafars återkomst
IMDb SFDb

Aladdin och rövarnas konung (engelska: Aladdin and the King of Thieves) är en Disneyfilm från 1996 som är uppföljare till Jafars återkomst. Filmen släpptes direkt till video i USA den 13 augusti 1996.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det har gått en tid sedan den onde Jafar stoppades en gång för alla. Aladdin och Jasmine ska gifta sig och Aladdin bli Agrabahs prins. Under bröllopets gång blir Agrabah intaget av rövare. Aladdin och de andra lyckas hindra rövarnas anfall. Rövarna visar sig ha varit ute efter en ovanlig stav som Aladdin och Jasmine givits i bröllopsgåva.

Staven visar sig innehålla ett orakel som kan se in i framtiden och det förflutna, men bara får svara på en fråga från varje person. Aladdin frågar var hans pappa är och får svaret att han ska följa efter rövarna som flytt. Han tvekar, men Jasmine uppmuntrar honom till att resa eftersom hon tycker att Aladdins far borde få vara med på bröllopet.

Det visar sig att det är Cassim, rövarnas ledare, som är Aladdins far. Aladdin går med i rövarnas klan efter att ha klarat deras farliga inträdesprov, men blir snart tvungen att välja mellan att vara med sin framtida hustru Jasmine i palatset eller att följa med fadern på dennes resor för att hitta Kung Midas hand.

Svenska dubbningsversionen[redigera | redigera wikitext]

För svenska röster står som i de två första filmerna Peter Jöback som Aladdin, Dan Ekborg som Anden, Myrra Malmberg som Jasmine, Anders Öjebo som Jago och Nils Eklund som Sultanen. Nytillkomna för denna film är Jasmine Wigartz som Oraklet, Hans Josefsson som Rövarnas Konung Cassim och Roger Storm som Saluk, den nya skurken åt Aladdin som också är ute efter Midas hand.

Roger Storm medverkade även i Jafars återkomst, då som den korkade rövaren Abis Mal.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Aladdin och rövarnas konung”. Disneyania. 23 mars 1996. http://www.d-zine.se/filmer/roevarnaskonung.htm. Läst 20 augusti 2016.