Hugh Hefner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hefner firar sin 80-årsdag med Kendra Wilkinson och Bridget Marquardt

Hugh Marston Hefner, född 9 april 1926 i Chicago, Illinois, är en amerikansk medieföretagare, grundare och ägare av tidskriften Playboy (sedan 1953).

Hugh Hefner arbetade i början av 1950-talet på tidningen Esquire. Hefner började fundera över den perfekta tidningen och hemma i hans kök i Chicago skapades tidningen Stag Party, en tidning för män som snart döptes om till Playboy. Det allra första numret pryddes av Marilyn Monroe, något som bidrog till framgångarna.

Konceptet med fokus på redaktionellt innehåll, inte helt utan samhällskritik, samt dyrkandet av "The girl next door" genom mängder av avslöjande bilder blev framgångsrikt. Inte bara unga män drogs till tidningen, utan även mognare och äldre män.[källa behövs] Redan från början knöt Hefner högaktuella och orädda skribenter till sig, något som skapade rubriker och uppmärksamhet.

Tidningen Playboy växte; i början av 1970-talet, då tidningen sålde som mest, såldes sju miljoner exemplar varje månad.[källa behövs] Denna enorma tillväxt ledde till många sidoprojekt: bokutgivning, TV-sändningar, Playboy-klubbarna och mycket annat.

Sedan mitten av 1990-talet är Hefners dotter Christie Hefner chef för Playboy. Trots att tidningen säljer allt mindre (upplagan ligger nu ungefär på 3,2 miljoner exemplar per månad[källa behövs]) utökar företaget sin verksamheter genom varumärket Playboy och dess symbol, Playboykaninen. Tidningen har samma koncept som förut, med bilder på "the girl next door" som framhäver hennes sexighet, samt fokus på redaktionellt material.

Hefner bor sedan 1971Playboy Mansion på Charing Cross Road i Holmby Hills i Los Angeles. Egendomen har blivit omtalad för de fester med speciellt inbjudna som Hefner ordnar med jämna mellanrum.

Hefner har också medverkat som sig själv i sitcom-serier som The Fresh Prince i Bel Air, Jims värld, Sex and the City, Miss March och ett avsnitt av Simma lugnt, Larry!. Han har även medverkat i Simpsons och i ett avsnitt i Entourage som sig själv. Och i filmen The House Bunny där man får se en del av hans hus.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]