Giulio Romano

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Giulio Romano – Madonnan med Barnet (1522-1523). Galleria Nazionale d'Arte Antica, Rom
Palazzo del Te (detalj)

Giulio Romano, egentligen Giulio Pippi, född cirka 1492 i Rom, död 1 november 1546 i Mantua, var en toskansk målare och arkitekt under den manieristiska eran.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Giulio Romano var elev till Rafael, och assisterade honom vid dekorationen av Stanze di Raffaello i Vatikanen. Fram till 1524 verkade Giulio i Rom, där han även påverkades av Michelangelo och Bramante. Därefter kallades han till hertig Federico II Gonzaga:s hov i Mantua och övergick nästan helt till arkitekturen.

Under hans första år vid hertigens hov ritade Romano ett antal erotiska teckningar som gått till historien. De tillkom förmodligen på uppdrag av hertigen, som förlagor till tänkta utsmyckningar av väggar i ett kommande palatsbygge. Marcantonio Raimondi, den kopparstickare som tidigare mångfaldigat motiv av mästaren Rafael, mångfaldigade nu även dessa 16 teckningar och publicerade dem 1524 under namnet I Modi ("Sätten"). Vännen och poeten Pietro Aretino inspirerades därefter till sina Sonetti lussuriosi ("Vällustiga sonetter"). Raimondi dömdes till fängelse för sina offentliggjorda kopparstick, och boken där text och bild 1527 för första gången någonsin möttes kring ämnet sex medtogs så småningom i katolska kyrkans register över förbjudna böcker, Index librorum prohibitorum.

Mellan 1524 och 1534 bar Romano huvudansvaret för uppförandet av hertigens Palazzo del Te. Byggnaden ses som hans mästerverk och uppvisar flera markanta kännetecken på manieristisk arkitektur. Exempel på detta är nedhängande triglyfer, liksom kolonner som förblivit obehandlade som om de kommit direkt från stenbrottet. I en av paradsalarna, Sala dei Giganti, åstadkom Giulio Romano så kallad skenarkitektur, dvs. illusoriska fresker som fick hela rummet att verka störta samman.

Giulio Romano är representerad på bland annat Göteborgs konstmuseum[1] och Nationalmuseum.[2]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Tafuri, Manfredo, Giulio Romano. Cambridge: Cambridge University Press 1998.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]