Ovala rummets golvur

(Omdirigerad från Golvur (Vita huset))
Ovala rummets golvur

Ovala rummets golvur, eller Seymour tall case clock eller Oval Office grandfather clock, är ett 269 centimeter högt golvur i Vita huset i Washington D.C i USA.

Golvuret tillverkades mellan 1795 och 1805 i Boston i Massachusetts av de från England inflyttade möbelsnickarna John Seymour (född 1738)[1] och hans son Thomas (1771–1848).[2] Det har stått i Ovala rummet sedan 1975 under Gerald Fords tid[3] och varit en av få permanenta inredningsdetaljer i detta rum.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Golvurets fodral är gjort i mahogny. Urverket är tillverkat av den från Skottland inflyttade klockmakaren James Doull (född 1785) i Charlestown i Massachusetts, numera en stadsdel i Boston.[3] Den färgrikt, med landskapsmotiv målade, urtavlan är troligen utförd av bostonkonstnärerna Spencer Nolen och Samuel Curtis, även om den är signerad i skrivstil av James Doull.[4]

Golvuret kom till Vita huset under Richard Nixons presidenttid och ingick i inredning tillskriven Seymours, som Patricia Nixon fått och delvis köpt 1972.[5] Sedan installationen i Ovala rummet har den stått i rummets nordvästra del mellan dörren till sekreterarens kontor och de franska dörrarna till kolonnaden och till Rosenträdgården.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Ovala rummet 1981, som visar golvurets plats.
Ovala rummet 1981, som visar golvurets plats.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]