Grexit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Grexit är ett begrepp som handlar om Greklands eventuella utträde ur euroområdet. Begreppet är en sammansättning av de två engelska orden "Greece" och "Exit". Greklands skulder till framför allt övriga euroområdet, Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden (IMF) har uppnått en hög nivå som gör att landet har svårt att återbetala utan åtstramningar i den grekiska ekonomin.

I slutet av juni 2015 meddelade den grekiska regeringen att den inte avsåg betala tillbaka lån till IMF med förfallodatum 30 juni. Den avviserade inställningen av återbetalningen innebar att Europeiska centralbanken frös nivån på sitt likviditetsprogram till grekiska banker, vilket i sin tur innebar att den grekiska regeringen blev tvungen att införa kapitalkontroller. Stödprogrammet till Grekland sträckte sig till den 30 juni, men förhandlingar pågår mellan den grekiska regeringen och dess långivare om ett nytt stödprogram inom ramen för Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM).

En inställd återbetalning av lånen innebär inte per automatik att Grekland tvingas lämna eurosamarbetet. Däremot kommer bristen på likviditet, till följd av att ECB antingen fortsätter att avstå från att höja nivån på sitt likviditetsprogram eller slopar programmet helt, innebära att bankerna får slut på pengar. Utan något nytt stödprogram kommer regeringen inte ha pengar till att betala ut löner och pensioner, vilket i praktiken kommer tvinga regeringen att antingen gå med på ett nytt stödprogram eller utbetala löner och pensioner i en ny nationell valuta som Grekland själv utfärdar.

Någon möjlighet till utträde ur eurosamarbetet finns formellt inte, eftersom införandet av euron är tänkt att vara oåterkalleligt. I juli 2015 utarbetade dock Europeiska kommissionen en detaljerad plan om hur en grexit skulle kunna genomföras.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ European Commission prepared extensive report on Grexit