Ground zero

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ground zero är den engelska benämningen på den punkt på marken där en explosion har skett, oftast med innebörden av en detonerad atombomb, men även andra explosioner och jordbävningsepicentrum. Som svensk översättning har ordet "nollpunkten" använts, möjligen inspirerat av tyska Bodennullpunkt (marknollpunkt).[källa behövs] Jämför även matematikens origo och fysikens absoluta nollpunkten.

Hiroshima och Nagasaki[redigera | redigera wikitext]

Termen "ground zero" började användas i samband med Manhattanprojektet. Ground zero i Hiroshima var Shimasjukhuset, i Nagasaki har ett minnesmärke rests på atombombens ground zero.

Monument i Nagasaki som markerar nedslagspunkten för USA:s atombomb 1945, explosionens "ground zero"

New York[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Ground zero (New York)
Ground zero i New York 2011, minnesmärkena av de raserade tvillingtornen skymtar i bildens nedre del.

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 blev "Ground zero" (utan översättning) en vardaglig benämning på det område från vilket resterna av det raserade World Trade Center röjdes bort.

I och med byggandet av Nya World Trade Center har området återigen officiellt att börja kallas för World Trade Center; två byggnader (7- och 4 World Trade Center) är färdigbyggda och ett ytterligare antal finns också, bland annat 1 World Trade Center (tidigare kallat Freedom Tower).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]