Gud, som haver barnen kär

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

"Gud, som haver barnen kär..." är en gammal bön för barn av okänd författare. Bönen trycktes första gången 1780 i "Barnabok, hans Kongl. höghet kronprinsen i underdånighet tilägnad af Samfundet Pro fide et Christianismo", som utgavs till den svenske kronprinsens, sedermera Gustav IV Adolfs, andra födelsedag. Bönen kallas där "En allmän bön för små barn" och har följande lydelse:

"Gud! som hafwer barnen kär,
Se till mig, som liten är;
Hwart min werld och lycka wänder,
Det står allt uti Guds händer."

Den torde gå tillbaka på en muntligt traderad bön. För sångbruk blev den första gången tryckt i Frälsningsarméns sångbok 1907. Senare publicerades den i Svensk söndagsskolsångbok 1908 då tre verser tilldiktats av Johan Bernhard Gauffin och Carl Boberg och småningom i "normalpsalmboken" Nya psalmer 1921, tillägget till 1819 års psalmbokSiri Dahlquist kompletterat bönen med fem ytterligare verser, varav den första av dem börjar "Gode Fader, i din vård".

Melodin enligt Koralbok för Nya psalmer, 1921 är tonsatt 1531 möjligen, men i senare utgåvor anges en melodi av Ivar Widéen från 1912. Bönen sjungs även ibland på samma melodi som "Blinka lilla stjärna". Den första tryckta versionen av bönen sjöngs till melodin "Härlig är Guds himmel blå".

Publicerad som[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Wikisource
Texten till Gud, som haver barnen kär finns på Wikisource.