Guugu Yimidhirr

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Guguyimidjir)
Hoppa till: navigering, sök
Hope Vale kommun (grönt), som styrs av guugu yimidhirr-folk, men omfattar ungefär en femtedel av Guugu Yimidhirr ursprungliga område.
För språket, se Guugu yimidhirr (språk)

Guugu Yimidhirr eller Guugu Yimithirr är en aboriginstam i nordöstra delen av Australiens fastland. 1788 upptogs stammens område i Brittiska imperiets koloni Nya Sydwales, men efter 1859 ingick det i Queensland.

Guugu Yimidhirr‐stammens område är ungefär tio gånger tio mil. Ungefär 1 000 personer tillhör guugu yimidhirr‐folket.

Före kolonialtiden[redigera | redigera wikitext]

Guugu Yimidhirr har sedan urminnes tid haft sitt land mellan floderna Annanfloden och Jeanniefloden.[1] Guugu Yimidhirr var uppdelade i 32 klaner, som ägde var sitt landområde.[2] Landområdena ärvdes på svärdssidan.[2] Försörjningen grundades på insamling och jakt.[2] I samhället var begrepp som lag, religion, mytologi, ekonomi, språk, familj och landägande nära knutna till varandra. En person ärvde och ägde vissa resurser som jakt och fiske, tillsammans med mytologiska berättelser knutna till landet och områdets språkliga dialekt.

Gangurru på guugu yimidhirr‐språket, ursprunget till ordet känguru.

Kapten James Cook led skeppsbrott på Stora barriärrevet 1770 med skeppet HMS Endeavour.[1] Han tog sig till guugu yimidhirr‐folkets land där Cooktown nu ligger.[1] Skeppet reparerades i den naturliga hamn som bildas av floden Endeavour River på engelska.[1] Detta var den första kontakten mellan en stam i Australien och britter.[1] Ett av de ord som James Cook upptecknade från guugu yimidhirr‐språket var gangurru, IPA [ˈkaŋuru],[1] som har spritts till många språk och på svenska är känguru.

Erövring[redigera | redigera wikitext]

Svensken Pher Erick Seagren (Sjögren) var en av de som deltog i guldruschen.

På 1870‐talet ledde en guldrush till katastrofala följder för Guugu Yimidhirr.[2] Erövringen utgick från den nybyggda staden Cooktown. Svensken Pher Erick Seagren (Sjögren), vars ättlingar bor kvar i staden var en av dessa. Guugu Yimidhirr och angränsande folk led militära nederlag vid Battle Camp och i andra sammandrabbningar.[2] Överlevande medlemmar av guugu yimidhirr‐folket samlades i missionsstationen Elim Beach på det klanterritoriet Dhiidhaarr.[2] Missionsstationen leddes av tyska evangelisk‐lutherska missionärer.[2]

Under andra världskriget deporterades guugu yimidhirr‐folket till Woorabinda eftersom missionären Georg Schwarz var tysk, och antogs kunna påverka guugu yimidhirr‐folket till att stödja Tysklands allierade Japan.[2] En fjärdedel av folket dog av umbäranden och övergrepp.[2] Från 1949 och framåt kunde guugu yimidhirr‐folket återvända, och fick bygga ett nytt samhälle vid Hope Vale under kyrkans ledning.

Nutida förhållanden[redigera | redigera wikitext]

Flertalet av guugu yimidhirr‐folket bor i Hope Vale och i Cooktown. Ett begränsat ägande till land för vissa av klangrupperna har erkänts genom så kallad native title, ursprungsbefolkningens rätt till via arv och sed till sin mark. Många av klanerna har överlevt och landområden ärvs fortfarande enligt folkets seder. Ett program för att stärka guugu yimidhirr‐språket pågår sedan 2012.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] John B. Haviland, ”Guugu Yimidhirrr” i R.M.W. Dixon och Barry J. Blake (redaktörer) Handbook of Australian Languages, Volume 1. Canberra 1979.
  2. ^ [a b c d e f g h i] Howard J. Pohlner, Gangurru, Milton 1986.
  3. ^ ”Pama Language Centre”. http://www.pamalanguagecentre.org.au. Läst 22 maj 2017.