Guugu Yimidhirr

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Guguyimidjir)
Hoppa till: navigering, sök
Hope Vale kommun (grönt), som styrs av guugu yimidhirr-folk, men omfattar ungefär en femtedel av Guugu Yimidhirr‐nationens ursprungliga område.
För språket, se Guugu yimidhirr (språk)

Guugu Yimidhirr eller Guugu Yimithirr är en nation i norra Nya Holland, som formellt ingick i det område som annekterades av Förenade kungariket 1788 under namnet Nya Sydwales, men i praktiken var oavhängig, tills den erövrades av Förenade kungarikets självstyrande koloni Queensland på 1870‐talet. Annekteringen av Guugu Yimihdirr har sedan övertagits av Australiensiska samväldet.

Ordet ”nation” används här i den herderska meningen – kulturell och etnisk gemenskap – och på grund av Guugu Yimidhirr-klanernas urminnes ägande av sitt land, inte i enlighet med det nya svenska språkbruket, som ger ”nation” ungefär samma betydelse som ”suverän stat”.

Guugu Yimidhirr‐nationen är ungefär tio gånger tio mil. Ungefär 1000 personer tillhör guugu yimidhirr‐folket, men på grund av folkmord har antalet blivit lägre än det skulle ha varit om nationen utvecklats i frihet.

Självständighetstiden[redigera | redigera wikitext]

Guugu Yimidhirr har sedan urminnes tid haft sitt land mellan de floder som av européer kallats Annanfloden och Jeanniefloden.[1] Guugu Yimidhirr var uppdelade i 32 klaner, som ägde var sitt landområde.[2] Landområdena ärvdes på svärdssidan.[2] Försörjningen grundades på insamling och jakt.[2] Guugu Yimidirr-folkets samhälle var, och är i viss mån fortfarande, väsentligt annorlunda än de referensramar som till exempel svenskar har. I Guugu Yimidhirr är begrepp som lag, religion, mytologi, ekonomi, språk, familj och landägande närmare knutna till varandra. En person ärvde och ägde vissa resurser som jakt och fiske, tillsammans med mytologiska berättelser knutna till landet och områdets språkliga dialekt.

Gangurru på guugu yimidhirr‐språket, den ursprungliga kängurun.

Kapten James Cook led skeppsbrott på Stora barriärrevet 1770 med skeppet HMS Endeavour.[1] Han tog sig till guugu yimidhirr‐folkets land där staden som kallas Cooktown på engelska nu ligger.[1] Skeppet reparerades i den naturliga hamn som bildas av den flod som nu kallas Endeavour River på engelska.[1] Detta var den första kontakten mellan en nation i Nya Holland och företrädare för Förenade kungariket.[1] Ett av de ord som James Cook upptecknade från guugu yimidhirr‐språket var gangurru, IPA [ˈkaŋuru],[1] som har spritts till alla språk och på svenska blivit känguru.

Erövring och fokmord[redigera | redigera wikitext]

Svensken Pher Erick Seagren (Sjorgren) var en av dem som deltog i erövringen av Guugu Yimidhirr‐nationen.

På 1870‐talet ledde en guldrush till en katastrofal invasion och ett folkmordsliknande tillstånd.[2] Erövringen av Guugu Yimidhirr‐landet utgick från den nya staden Cooktown, som byggdes upp på guugu yimidhirr-ägd mark av bland andra svensken Pher Erick Seagren (Sjorgren), vars ättlingar bor kvar i staden. Guugu Yimidhirr och närstående folk led militära nederlag vid Battle Camp och i andra sammandrabbningar.[2] Överlevande medlemmar av guugu yimidhirr‐folket samlades i missionsstationen Elim Beach på det traditionella klanterritoriet Dhiidhaarr.[2] Missionsstationen leddes av tyska evangelisk‐lutherska missionärer.[2]

Under andra världskriget deporterades guugu yimidhirr‐folket till Woorabinda eftersom missionären Georg Schwarz var tysk, och grundlöst troddes kunna påverka guugu yimidhirr‐folket till att stödja Tysklands allierade Japan.[2] En fjärdedel av folket dog av umbäranden.[2] Från 1949 och framåt kunde guugu yimidhirr‐folket återvända, och fick bygga ett nytt samhälle vid Hope Vale under kyrkans ledning.

Nutida förhållanden[redigera | redigera wikitext]

Flertalet av guugu yimidhirr‐folket bor i Hope Vale och i Cooktown. Ett begränsat ägande till land för vissa av klangrupperna har erkänts genom så kallad native title. Många av klanerna har överlevt och landområden ärvs fortfarande enligt folkets rättsmedvetande, även om de europeiska ockupanterna har makten och påtvingar guugu yimidhirr‐folket sitt samhällssystem och sin lag. Ett program för att stärka guugu yimidhirr‐språket pågår sedan 2012.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] John B. Haviland, ”Guugu Yimidhirrr” i R.M.W. Dixon och Barry J. Blake (redaktörer) Handbook of Australian Languages, Volume 1. Canberra 1979.
  2. ^ [a b c d e f g h i] Howard J. Pohlner, Gangurru, Milton 1986.
  3. ^ ”Pama Language Centre”. http://www.pamalanguagecentre.org.au. Läst 22 maj 2017.