Guldkompassen

Från Wikipedia
För filmatiseringen av boken från 2007, se Guldkompassen (film).
Guldkompassen
FörfattarePhilip Pullman
OriginaltitelNorthern Lights
OriginalspråkEngelska
ÖversättareOlle Sahlin
IllustratörDavid Scutt & Philip Pullman
LandStorbritannien Storbritannien
GenreScience fantasy
Förlag för förstautgåvanScholastic
Utgivningsår1995
Först utgiven på
svenska
1997
HuvudpersonerLyra Belacqua
UtmärkelserCarnegie Medal, Guardian Children's Fiction Prize
Del i serie
Ingår i serieDen mörka materian
Del1
Föregås avOnce Upon a Time in the North
Efterföljs avDen skarpa eggen

Guldkompassen (originaltitel: Northern Lights, alt. The Golden Compass) är den första delen av Den mörka materian, en trilogi av Philip Pullman.

Guldkompassen vann priset Carnegie Medal[1] och Guardian Children's Fiction Prize.[2] Vissa kritiker tycker att boken och hela trilogin beskriver en negativ bild av den kristna kyrkan och religionen.[3][4]

Titel[redigera | redigera wikitext]

Bokens andra titel, The Golden Compass, kommer ursprungligen från John Miltons Det förlorade paradiset.[5]

Then staid the fervid wheels, and in his hand
He took the golden compasses, prepared
In God's eternal store, to circumscribe
This universe, and all created things:
One foot he centred, and the other turned
Round through the vast profundity obscure

Berättelse[redigera | redigera wikitext]

Boken utspelar sig i ett parallellt universum, där varje människa har en så kallad daimon, vilket är en del av människans själ i form av ett djur utanför den fysiska kroppen. Människan och dess daimon kan inte vara för långt ifrån varandra, men undantag för häxor, där daimonen och människan kan vara i princip hur långt som helst från varandra. När en människa kommer i puberteten antar daimonen en form som den sedan har resten av livet. Varken människan eller daimonen kan välja vilken form daimonen kommer anta, men det blir alltid något som hör ihop med människans personlighet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Lyra Belacqua är en elvaårig flicka som bor på Jordan College i Oxford i en parallell värld. Lyra vet inget om sina föräldrar, bara att hennes farbror, lord Asriel, lämnade henne på Jordan efter att hennes föräldrar dött i en luftskeppsolycka. Lyras daimon heter Pantalaimon och uppträder ofta i formen av en hermelin eller en vildkatt.

Lord Asriel är vetenskapsman och tror sig ha kommit på ett sätt att resa mellan olika dimensioner. Lyras farbror är dock jagad på grund av denna upptäckt, och dessutom försvinner Lyras bästa vän Roger spårlöst. Genom en serie omständigheter blir Lyra indragen i en jakt dels på Roger och dels på sin farbror. Som hjälp använder hon alethiometern, det är ett instrument med vilket Lyra har möjlighet att få svar på alla tänkbara frågor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lenz, Millicent (2005). His Dark Materials Illuminated: Critical Essays on Phillip Pullman's Trilogy. Wayne State University Press. ISBN 0-8143-3207-2 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]