Gunnar Bernstrup

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gunnar Bernstrup, född 4 maj 1946, är en svensk skådespelare, komiker, programledare, musiker och författare. Han är bosatt i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo i Malmö.

Tidningar och böcker[redigera | redigera wikitext]

Bernstrup utbildades på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JHG) i Göteborg. Mellan 1967 och 1969 var han som journalist knuten till Göteborgs-Tidningen (GT), mellan 1985 och 1989 kåserade han i Kvällsposten, därefter i tidningen Arbetet fram till 1997. Har arbetat som frilansande skribent sedan 1970. Bernstrup har utgett en 20-tal böcker, till exempel "Olles Sångbok", "Vattenhålet och andra berättelser", "Roy Rogers, Olsson och dom andra", Limhamn – förbluffande sanningar, Malmö- Ljuva -60-tal?, 40 lyckliga år (kontrafaktisk roman om ett Sverige bakom järnridån, skriven tillsammans med Jörgen Westerhov 2005) och diverse berättelser i olika antologier. Bernstrup är även illustratör och tecknare. Romanberättelsen KullerbyttaBingBång gavs ut hösten 2010 och fick goda recensioner och Bernstrup fick ett stipendium från Författarnas Fotokopieringsfond. Fyller sin dagliga blogg (sedan 1.12.09) med berättelser från vattenhålet, resor och reflexioner kryddade med egna teckningar och illustrationer.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Under 1960- och 70-talet var han verksam som vissångare, solist och i grupper som The Chimneys och Visa med Skägg (LP-skivor "Ruben Nilssons testamente" och "Säg Nej Nu!"). Han var gitarrist i Werup-Sjöström gruppen (jazz & poesi) 1971 och skivdebuterade med MFF-valsen samma år. Han skrev musik för olika barnserier (i radio och på skiva) och TV-serierna "Uppåt Väggarna" under 1970- och 80-tal. Han har turnerat i Sverige som underhållare och i England och Irland som folksångare. Bernstrup skrev, producerade och medverkade tillsammans med egna bandet Good Music Band på cd:n I don’t care – utkommen 1999. Musiken presenterades i Australien 2000 och även i USA året efter då han tillsammans med accordeonisten Lars Holm och amerikanska musiker framträdde i Georgia, Florida och Nashville, Tennessee.

Radio och TV[redigera | redigera wikitext]

Bernstrup var aktiv lundaspexare och verksam vid Sveriges radio i Malmö. Han inledde sin radiokarriär med Scoop 1971. Han började samarbeta med Stellan Sundahl 1972. Han gjorde barnprogram för SR. Bernstrup slog tillsammans med Stellan Sundahl igenom som komiker med i radioprogrammet Byteskomik 1976–1983. Gunnar Bernstrup och Stellan Sundahl samarbetade i många produktioner, bl.a "Uppåt väggarna" och deras sista serie ihop blev Birger Ballongen Bengtssons Bravader 1983–1984. Bernstrup skrev – manus och musik – samt tecknade kalendern och medverkade i SR:s julkalender 1981 Jakten på julen. Han spelade, tillsammans med Lars Holm, in radioserien Olles Sångbok för SR, serien presenterades sedan även i TV och gavs ut i bokform med samma namn på Legenda förlag. Samt på två LP-skivor (Sonet)

Gunnar Bernstrup fortsatte därefter göra visprogram för SR och var Riksrondsredaktör fram till 1989. Gunnar Bernstrup har varit programledare för program i Sveriges television och TV4. Han höll i, och producerade, musikunderhållningskvällarna Sjung Ut!Pildammsteatern i Malmö 1989–1993. Han producerade, skrev (tillsammans med Jörgen Westerhov) och medverkade i farserna En franska på Sofielund och Gerda från Blentarp 1997–1998, också på Pildammsteatern. Framträder med musikprogram tillsammans med Lars Holm, håller föredrag kring sina böcker på bibliotek och arbetar som programledare och moderator.

Han har även medverkat i program som Supersvararna, Prat i kvadrat, med Carl-Anton i Vita Bergen och På spåret.

Fotboll[redigera | redigera wikitext]

Gunnar Bernstrup spelade fotboll i diverse lag under 60-90-talet. Bl.a. BK Star, Evesham United och Limhamns IF. Han var medlem och Stor Grabb i TV-laget 1983–2004 samt medlem i MFF:s Guldlag.