Höje å

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Höje å i Lomma, nära utloppet i Öresund
Karta över floden Höje å.

Höje å är ett cirka 35 kilometer långt vattendrag i Skåne (med källflöden cirka 45 kilometer). Avrinningsområdet är cirka 200 km². Höje å rinner upp i Häckebergasjön, 49 meter över havet, cirka 20 km sydost om Lund.

Höje ås källflöden är dels Björkesåkraån från Björkesåkrasjön vid Sturups flygplats, dels Olstorpsån (Vegarpsån) från Romeleåsen, som båda rinner till Häckebergasjön. Efter denna sjö är tillrinningen till ån obetydlig. Ån ringlar ut på slätten vid Genarp och passerar även Kyrkheddinge tätort innan den passerar Lunds södra del i Höjeådalen mellan Sankt Larsområdet och Värpinge. I Lomma rinner ån ut i Lommabukten och Öresund.

Höje å är en ganska liten å och uppnår inte tio meters bredd förrän nära mynningen (där den till och med blir över 20 meter bred), men torde ändå i sitt nedre lopp ha nyttjats som båtled under vikingatid och vendeltid.

Höje å vattenråd är ett av landets mesta aktiva vattenråd och sedan 1992 har kommunerna inom ramen för " Höjeåprojektet" arbetat med att förbättra vattenkvaliteten, öka den biologiska mångfalden och minska övergödningen i området.

Förekommande fiskar[redigera | redigera wikitext]

Följande fiskarter förekommer i Höje å [1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fiskar och fiske i Lunds kommun, Tekniska förvaltningen, Lunds kommun, 2003

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]