HMS Arholma (M72)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra fartyg med samma namn, se HMS Arholma.
Naval Ensign of Sweden.svg HMS Arholma (M72)
HMS Arholma.jpg
Allmänt
Typ Minröjningsfartyg
Klass Landsort-klass
Fartygsnummer M72
Historik
Planerad 3.sjöstriflj
Byggnadsvarv Karlskronavarvet AB
Sjösatt 1984
Öde Tagits ur tjänst 2010
Tekniska data
Längd 47,5 meter
Bredd 9,6 meter
Djupgående 2,2 meter
Deplacement 360 ton
Fart 15 knop
Besättning 14 officerare
14 sjömän
Bestyckning 1 x 40 mm Lvakan m/48
2 x 12,7 mm tksp
Möjlighet att fälla minor och sjunkbomber

HMS Arholma (M72) är ett minröjningsfartyg i svenska flottan och är byggd av Kockums AB. Fartyget är byggt helt i plast vilket gör henne helt omagnetisk, något som är mycket fördelaktigt vid minröjning. Konstruktion är väldigt stark och ska klara av kraftiga mindetonationer. HMS Arholma hade som huvuduppgift att hitta, identifiera och oskadliggöra minor med hjälp av sonar och fjärrstyrda undervattensfarkoster.

Arholma är det andra fartyget i Landsort-klassen där sju fartyg i serien är uppkallade efter kända svenska fyrar. Fartygen är uppkallade efter Landsort, Arholma, Koster, Kullen, Vinga, Ven och Ulvön.

Framtiden[redigera | redigera wikitext]

Fartygsklassen Landsort modifierades mellan november 2009 till 2012 och blir istället fartygsklassen "Koster". Två fartyg, HMS Landsort och HMS Arholma, blev ej modifierade och har därför tagits ur tjänst. De som nu utgör fartygsklassen Koster-klass är HMS Koster, HMS Kullen, HMS Vinga, HMS Ven och HMS Ulvön.

HMS Koster var först ut med modifieringarna som består i huvudsak av nya sensorer, nytt stridsledningssystem och nya fjärrstyrda undervattensfarkoster. Fartygen är unika i den aspekten att de är det enda minröjningsfartyget i världen som har ett avancerat luftförsvar med en 40 millimeters allmålspjäs med radarstödd eldledning. Man räknar med att fartygen ska kunna röja minor i ytterligare 20 år, t.o.m. 2030, tack vare modifieringen.

HMS Arholmas vapen