Hoppa till innehållet

HMS Arholma (M72)

Från Wikipedia
För andra fartyg med samma namn, se HMS Arholma.
HMS Arholma (M72)
Allmänt
Typklass/KonstruktionMinröjningsfartyg
FartygsklassLandsort-klass
FartygsnummerM72
Historik
Planerad3.sjöstriflj
ByggnadsvarvKarlskronavarvet AB
Sjösatt1984
ÖdeTagits ur tjänst 2010
Tekniska data
Längd47,5 meter
Bredd9,6 meter
Djupgående2,2 meter
Deplacement360 ton
Maximal hastighet15 knop
Besättning14 officerare
14 sjömän
Bestyckning1 x 40 mm Lvakan m/48
2 x 12,7 mm Browning M2
Möjlighet att fälla minor och sjunkbomber

HMS Arholma (M72) är ett minröjningsfartyg i svenska flottan och är byggd av Kockums AB. Fartyget är byggt helt i plast vilket gör henne helt omagnetisk, något som är mycket fördelaktigt vid minröjning. Konstruktionen ska klara av kraftiga mindetonationer. HMS Arholma hade som huvuduppgift att hitta, identifiera och oskadliggöra minor med hjälp av sonar och fjärrstyrda undervattensfarkoster.

Arholma är det andra fartyget i Landsort-klassen, vars sju fartyg uppkallades efter kända svenska fyrar: Landsort, Arholma, Koster, Kullen, Vinga, Ven och Ulvön.

Framtiden[redigera | redigera wikitext]

Fartygsklassen Landsort modifierades mellan november 2009 och 2012 och blev istället fartygsklassen "Koster". Två fartyg, HMS Landsort och HMS Arholma, blev ej modifierade och har därför tagits ur tjänst. De som nu utgör fartygsklassen Koster-klass är HMS Koster, HMS Kullen, HMS Vinga, HMS Ven och HMS Ulvön.

HMS Koster var först ut med modifieringarna som består i huvudsak av nya sensorer, nytt stridsledningssystem och nya fjärrstyrda undervattensfarkoster. Fartygen är unika på så vis att de är det enda minröjningsfartyget i världen som har ett avancerat luftförsvar med en 40 millimeters allmålspjäs med radarstödd eldledning. Man räknar med att fartygen ska kunna röja minor i ytterligare 20 år, t.o.m. 2030, tack vare modifieringen.

HMS Arholmas vapen