Harpyja (fågel)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För sagoväsendet, se harpyja.
Harpyja
Status i världen: Nära hotad[1]
Harpia harpyja 001 800.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Hökfåglar
Accipitriformes
Familj Hökartade rovfåglar
Accipitridae
Släkte Harpia
Art Harpyja
H. harpyja
Vetenskapligt namn
§ Harpia harpyja
Auktor (Linné, 1758)
Synonymer
  • Vultur Harpyja Linne, 1758 - protonym
  • Harpya
Hitta fler artiklar om fåglar med

Harpyja (Harpia harpyja) är en av världens största örnar.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Harpyjan lever i Latinamerika från södra Mexiko till östra Bolivia, södra Brasilien och norra Argentina, företrädesvis i låglandsregnskogar.

Harpyjan brukade föras till de så kallade apörnarna, en grupp av ej närbesläktade arter, som likväl liknar varandra på grund av evolutionskonvergens.

Utseende och anatomi[redigera | redigera wikitext]

Den har en kroppslängd på runt en meter, vingspann på cirka två meter och en kroppsvikt för honan på 6 till 9 kg, medan hanen väger mellan 4 och 4,6 kg. Huvudet pryds av två karakteristiska uppstickande fjädertofsar.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Favoritfödan är sengångare, men även apor, myrslokar, piggsvin och andra stora ryggradsdjur står på menyn. Den är tillsammans med filippinsk apörn den enda fågel som i huvudsak livnär sig på däggdjur. Fågelns näbb är inte mer imponerande än hos till exempel havsörnar, snarare tvärtom. Men de extremt kraftiga tarserna och långa vassa klorna utgör dess mycket effektiva vapen. Harpyja kan lyfta byten upp till två tredjedelar av sin egen vikt, men den kan döda avsevärt större djur än så och då den flyger nästan lika tyst som ugglor kan den dra stor fördel av överraskningsmomentet. Får fågeln tag i nacken på ett däggdjur är detta nedlagt mycket snabbt. De 5 cm långa och vassa klorna tränger djupt in i ryggraden och med ett tryck på över 400 N/cm2 knäcker den ryggkotor eller sliter sönder ryggradsnerven. Fågeln tros aldrig anfalla större byten framifrån.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Harpyjan är sällsynt, men inte akut utrotningshotad. Någorlunda vanlig är den endast i Amazonas. Harpyjan har jagats bland annat för de vackra huvudfjädrarna som använts som prydnader.

I kulturen[redigera | redigera wikitext]

Harpyjan är Panamas nationalfågel och finns avbildad på statsvapnet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2008 Harpia harpyja. Från: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. <www.iucnredlist.org>. Läst 24 november 2010.