Hasse och Tage-museet

(Omdirigerad från Hasse&Tage-museet)
Hasse och Tage-museet
Information
PlatsTorget 14, Tomelilla, Sverige
Etablerat2006
Besökare per år3 886 (2017)[1]
Webbplats
hasseotagemuseet.se

Hasse och Tage-museet, "Världens största Hasse och Tage-museum", är ett litet museum i Tomelilla över de svenska komikerna Hans Alfredsons och Tage Danielssons livsverk. Museet invigdes den 1 juli 2006.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Hasse och Tage kom under andra halvan av 1900-talet att bli ett folkkärt begrepp i Underhållningssverige. I många år hade de en egen filmgård utanför Tomelilla, där de spelade in många av sina populära filmer. Därför sågs placeringen av ett filmmuseum där som naturlig.

Museet[redigera | redigera wikitext]

Museet ligger intill järnvägen i centrala Tomelilla i en liten tegelbyggnad (som tidigare inrymt en nedgång till en gångtunnel under järnvägen) och kallas med sina 17 kvadratmeter för "världens minsta filmmuseum". Museet tillkom efter flera års diskussioner och på initiativ av bland andra Hans Alfredson själv. Det inrymmer med finurliga inredningskonstruktioner attiraljer, fotografier, affischer med mera från parets och deras bolags Svenska Ord samlade produktion av film, revy med mera i urval.

På grund av dess storlek kan bara åtta besökare åt gången besöka museet, som ligger intill den plats som bland annat fick föreställa en lång rad världsmetropoler i inspelningen av filmen Picassos äventyr, och intill finns även kafé och souvenirbutik. Museet håller öppet endast under sommarhalvåret. Fram till 2010 drevs museet av Tomelilla kommun, men på grund av avtalsproblem med fastighetsägaren bildades 2010 en vänförening, som numera driver verksamheten vidare med visst stöd av kommunen.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksförbundet Sveriges museer (11 januari 2018). ”Svenska museibesök i topp”. Pressmeddelande. Läst 28 januari 2018. Arkiverad från originalet den 29 januari 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]