88-öresrevyn

Från Wikipedia

88-öresrevyn är en revy av Hasseåtage, även känd som duons minsta revy. Den bestod bara av duon själv och pianisten Gunnar Svensson och spelades på restaurangen Skeppet i Värtahamnen i Stockholm från april 1970[1] och året ut och sedan på turné från januari 1971. Scenen var placerad mellan en del av restaurangen som var dyrare med à la carte-meny och en enklare del med barmeny. Detta avspeglade sig också i huvudpersonernas kläder med Tage Danielsson i smoking och Hans Alfredson i enklare kavaj.

Revyn innehöll flera nummer som blivit klassiska, som dialogen "På jobbet" (Roger Mooooooore), Danielssons "Elektricitetsvisan" och sångerna "Blå Stetsonhatt" och "Öl". Före revyn serverades mat och efteråt blev det dans, där Alfredson och Danielsson bjöd upp damerna. Revyn regisserades av Gösta Ekman.

Namnet "88-öres" kommer från en billighetsbasar i Tage Danielssons grannstad, Norrköping. Anledningen till att man var på restaurang Skeppet, och med skelettbesättning, var rent ekonomisk. Efter dunderfiaskot med Spader, Madame! var Svenska Ord konkursmässigt, och ekonomin tillät inga extravaganser. Därav följde revyns sparsmakade stil med de bägge komikerna och endast Gunnar Svensson vid pianot. Denne fick också betalt per kväll och var inte kontraktsbunden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]