Picassos äventyr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Picassos äventyr
GenreKomedi
RegissörTage Danielsson
ProducentStaffan Hedqvist
ManusTage Danielsson
Hans Alfredson
SkådespelareGösta Ekman
Hans Alfredson
Birgitta Andersson
Bernard Cribbens
Wilfrid Brambell
Per Oscarsson
Magnus Härenstam
OriginalmusikGunnar Svensson
ProduktionsbolagAB Svenska Ord
Premiär20 maj 1978 [1]
Speltid115 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Picassos äventyr är en svensk komedifilm från 1978 i regi av Tage Danielsson. Den är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Picassos äventyr är en surrealistisk komedi av AB Svenska Ord där man får följa Pablo Picassos liv från vaggan till graven. Underrubrik till filmen är "Tusen kärleksfulla lögner".

Pablo Picasso växer upp i Spanien under fattiga förhållanden, men han är extremt konstnärligt begåvad och kommer att skickas fram och tillbaka mellan Madrid och Paris för att utveckla sin talang. Det är en lång väg till rikedom och berömmelse, men när Picasso väl nått dit vill han bara bort från eländet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

  • Filmen hade svensk premiär 20 maj 1978 på biografen Röda Kvarn i Stockholm.
  • Spelades till stor del in i Tomelilla, som får föreställa metropoler som exempelvis Paris, London och New York.
  • Filmen saknar normal dialog – i stället berättas handlingen av "Elsa Beskow", det vill säga Toivo Pawlos röst. Toivo Pawlo medverkar däremot inte i bild. Den dialog som förs är ett sammelsurium av ord, baserade på språket i det land som för tillfället är aktuellt. En utskällning på italienska kunde lyda "Mortadella mondial". När Picassos far tjänstgör under nazisterna som officer med graden "Hauptbahnhof" (centralstation) lyder hans hälsningsfras "Halvliter!". Sången som Sirkka (Lena Nyman) sjunger om och om igen, är egentligen ett recept på maträtten Kalakukko på finska.
  • Picassos äventyr var Hans Alfredsons och Tage Danielssons sista gemensamma filmprojekt.

Rollista (i urval)[3][redigera | redigera wikitext]

Folke Lindhs rollfigur som kamouflerad tysk soldat finns numera som staty, uppförd av konstnär Anders Hellström, utanför Hasse och Tage-museet i Tomelilla.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=5022&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3dPicassos+%C3%A4ventyr%26type%3dMovieTitle%26match%3dBegin%26page%3d1%26prom%3dFalse
  2. ^ Gradvall et al 2009, nr. 516
  3. ^ "Picassos äventyr (1978)". Arkiverad 3 juni 2016 hämtat från the Wayback Machine. Svensk Filmdatabas. Läst 12 mars 2014.

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]