Havsfidra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Havsfidra

Havsfidra 20.JPG

Havsfidra
Skrov koster
Däck Beroende på versioner och årsmodell
Totallängd 6,0 m
Vattenlinjeslängd 5,0 m
Bredd 2,2 m
Djup 1,10 m
Masthöjd 8,0 m
Rigg Masthead
Ståhöjd 1,65 m
Deplacement 1 350 kg
Költyp långköl
Kölvikt 500 kg
Kölmaterial bly
Motor Volvo penta md1 eller Albin O11
Konstruktör Lage Eklund
Tillverkare Fisksätra varv
Antal byggda c.a 400
LYS-tal 0,80
Segelyta
Storsegel 10 m²
Genua (segel) 10,25 m²
Genua II 6.7 m²
Spinnaker 30 m²

Havsfidra är en segelbåt av kostertyp.

Havsfidra konstruerades kring 1955 av Lage Eklund som en öppen ringdäckad fiskebåt tänkt att ersätta de gamla skötbåtarna. I den ursprungliga versionen hade båttypen ett djupgående på 90 centimeter. De första seglande fidrorna hade ett enkelt flushat trädäck. Först en bit in på 1960-talet tillkom valdäcket som ökade innerutrymmena väsentligt. Havsfidra byggdes i glasfiberarmerad plast på Fisksätra varv. Havsfidra byggdes även i Västervik och i Hjo.

Havsfidra kunde även fås som halvfabrikat.

Prestationer[redigera | redigera wikitext]

Havsfidror är kända för sin robusthet och sjöduglighet. Vilket båten har lämpat sig i långseglingar. Kända prestationer kan nämnas att i den tuffa tävlingen Skaw Race 1966 kom en Havsfidra tvåa efter att 100 båtar av 157 startande brutit tävlingen. I The Single-Handed Trans-Atlantic Race (STAR) 1968 deltog Bertil enbom med Fione och Åke Mattsson i sin specialbyggda Goodwin II. Fione seglade in i Newport efter 40 dygn 14 timmar och 13min. Placeringen blev den 13e båt som seglade över mållinjen men en andraplacering enligt handicap. Goodwin II kom in som 18e båt men blev diskvalificerad p.g.a att Åke tagit emot hjälp i form av färskvatten. Åke Mattssons hemsegling efter tävlingen down east Maine, Nova Scotia, New Foundland, Grönland och Shetlandsöarna är en bedrift i sig.

2015 gav sig Magnus Reslow ut i sin Havsfidra "Nymue" för att segla till Gibraltar men ändrade sin kurs p.g.a 2 "knockdowns" (båten kränger ned till att masten rör vattnet). Men dök senare upp på Kanarieöarna, utan större skador varken på båten eller han själv.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Skrov i enkellaminat. Basinrede i plast. Plastade skott. Röstjärn. Maststötta saknas.

Skrovtjocklek: Skrovsidor 6mm, botten 8mm, köl och stäv 12mm

4 kojer och pentry i mitten mitt i emot en garderob.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisning[redigera | redigera wikitext]