Havsleguan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Havsleguan
Status i världen: Sårbar[1]
Iguanamarina.jpg
Amblyrhynchus cristatus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningÖdlor
Sauria
FamiljLeguaner
Iguanidae
SläkteAmblyrhynchus
ArtHavsleguan
A. cristatus
Vetenskapligt namn
§ Amblyrhynchus cristatus
AuktorBell, 1825
Utbredning
Amblyrhynchus cristatus distribution map.svg
Hitta fler artiklar om djur med

Havsleguan (Amblyrhynchus cristatus) är en art i familjen leguaner (Iguanidae).[2] Den kan även kallas havsödla.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Huvudet är kort och brett med trubbig nos samt har översidan beklädd med mosaikartat anordnade större och mindre sköldar. Den kraftiga bålen och den långa stjärten är på ryggsidan försedda med en kam. Svansen, som mot spetsen är starkt hoptryckt från sidorna, är beklädd med större fyrkantiga fjäll. Benen är korta och kraftiga; tårna försedda med små simhudar. Denna ödla uppnår en totallängd av upp till 175 cm med svansen som blir cirka 125 cm lång.[3]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten träffas uteslutande på Galápagosöarna och är den enda bland nutidens ödlor, som lever i havet och hämtar sin föda ur detta.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Havsleguanens rörelser i vattnet är snabba och ormlika. Den långa och hoptryckta svansen tjänstgör såsom simredskap. På marken rör djuret sig däremot långsamt och med svårighet. Man har iakttagit större flockar ute i havet på över 30 meters avstånd från stranden. Djurets föda utgörs nästan uteslutande av alger. Det överflödiga saltet som upptas med föda avsöndras över körtlar vid nosen.[3] Detta levnadssätt och de därigenom betingade organisationsförhållandena är inte ursprungligt, utan hellre att anse såsom jämförelsevis sent skedda tillpassningar.

Under parningstiden bildas röd- eller grönaktiga fläckar på hanarnas fjäll. De strider mot varandra om ett revir som ger tillfälle för parningen. Mellan december och februari lägger honor sina ägg i underjordiska gångar som grävs själv. Det sker ingen bevakning av äggen.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Amblyrhynchus cristatus Arkiverad 15 maj 2012 hämtat från the Wayback Machine. på IUCN:s rödlista, auktor: Nelson, K., Snell, H. & Wikelski, M. 2004, besökt 6 maj 2010.
  2. ^ Artnamn på NE.se (läst 2011-09-39)
  3. ^ [a b c] Meerechse (tyska), Spektrum der Wissenschaft, läst 2021-11-24.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Amblyrhynchus, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]