Hearthstone: Heroes of Warcraft

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hearthstone: Heroes of Warcraft
År 2014
Utvecklare Blizzard Entertainment
Utgivare Blizzard Entertainment
Genre Digitalt samlarkortspel
Antal spelare En- och flerspelarläge
Format Windows, Mac, iPad, Android
Spelmotor Unity
Medieformat Digital nedladdning
Arbetslag
Speldesign Ben Brode
Musik Peter McConnell
Spelserie
Spelserie Warcraft
Expansioner Curse of Naxxramas

Goblin VS Gnomes (GvG) Blackrock Mountain (BM) The Grand Tournament (TGT) League of Explorers (LoE)

Whispers of The Old Gods (OG)
Åldersrekommendation
ESRB T (Teen/Tonåring)
PEGI 7
Datorspelsportalen

Hearthstone: Heroes of Warcraft är ett digitalt samlarkortspel utvecklat av Blizzard Entertainment. Spelet tillkännagavs i mars 2013 på Penny Arcade Expo. Den öppna betatestfasen inleddes i januari 2014 och spelet släpptes till Microsoft Windows och Mac i mars samma år.[1]. En ipadversion lanserades i april 2014,[2] och även är spelet tillgängligt på Androida surfplattor sedan 15 december 2014, medan versioner till androidtelefoner och iphones släpptes 14 april 2015. [3] Sedan mars 2014 har Hearthstone mer än 10 miljoner spelkonton registrerade över hela världen.[4]


Spelbeskrivning[redigera | redigera wikitext]

Hearthstone är ett samlarkortsspel som kretsar kring turbaserade matcher mellan två motståndare. Matcherna spelas genom Blizzards Battle.net-plattform. Spelarna kan välja mellan en rad olika spellägen, som alla erbjuder olika spelupplevelser. Spelarna börjar spelet med en rejäl samling grundläggande kort (”basic cards”), men kan erhålla mer sällsynta och mer kraftfulla kort genom att köpa kortpaket eller få kortpaket som belöning för att ha tävlat i den s.k. Arenan. Spelare kan också bryta ner (”disenchant”) oönskade kort eller dubbletter. Detta förstör dem i utbyte mot magiskt stoft (”arcane dust”), en resurs som kan användas för att skapa nya kort. Kortpaket och inträde till Arenan kan köpas med Gold (guld) – spelets valuta – som spelaren får som belöning för att fullfölja slumpmässiga dagliga uppdrag och genom att vinna matcher. Allt som kan köpas för guld går också att köpa för riktiga pengar i spelets affär. Hearthstone äger rum i Warcraftvärlden och alla spelets karaktärer, kort och platser är hämtade från de tidigare spelen i Warcraft-serien.

Matcher[redigera | redigera wikitext]

Varje Hearthstonematch är en 1-mot-1-match mellan två motståndare. Spelet är turbaserat och spelarna använder sina respektive turer till att spela kort från handen, vilket t.ex. kan vara att frammana trollformler, utrusta sig med ett vapen eller att kalla fram undersåtar (”minions”) som strider åt spelaren. Spelet kan ske mellan två mänskliga motståndare eller mellan en mänsklig spelare och en datorstyrd motståndare. Spelarna representeras av deras valda hjälte, som är en viktig karaktär från Warcraftkulturen. Varje hjälte representerar en viss klass och varje klass har dels unika kort som bara kan användas av den klassen, dels en unik hjälteförmåga. De nio tillgängliga klasserna är magiker (”Mage”, Jaina Proudmoore), präst (”Priest”, Anduin Wrynn), besvärjare (”Warlock”, Gul’dan), paladin (”Paladin”, Uther the Lightbringer), krigare (”Warrior”, Garrosh Hellscream), druid (”Druid”, Malfurion Stormrage), jägare (”Hunter”, Rexxar), skurk (”Rogue”, Valeera Sanguinar) och shaman (”Shaman”, Thrall).

När en match börjar har varje hjälte 30 hälsa. Om denna siffra går ner till (eller under) noll, förstörs hjälten och den spelare som styr denna hjälte förlorar.

I början av varje tur drar spelaren ett kort från sin lek, som består av 30 kort som man väljer innan matchen startar. Spelarna kan välja mellan att använda sig av ett flertal förvalda baslekar, eller att skapa sig en egen lek. Även om de flesta korten kan användas av alla hjältar, oavsett klass, är ett antal kort låsta till sin specifika klass, vilket ger varje hjälte särskilda styrkor och unika möjligheter.

Under en spelares tur kan den spelaren välja att spela något av sina kort, använda sin hjälteförmåga, beordra sina anhängare att attackera ett mål eller att attackera med sin hjälte, om den har ett vapen. Vilka handlingar en spelare kan göra beror dock delvis på spelarens mana, en resurs som återställs i början av varje tur. När en match startar har varje spelare 0 manakristaller som sedan ökar med en per tur upp till tio, det högsta antal mana man kan nå. Varje kort och hjälteförmåga kräver ett visst antal mana för att kunna spelas, vilket begränsas spelarnas handlingsutrymme. Ju senare under spelets gång desto dyrare kort kan spelarna använda, vilket öppnar upp för mera kraftfulla anhängare och förmågor en bit in i matchen.

En match avslutas när en eller båda spelarna når noll i hälsa eller när någon ger upp. Att fullfölja en match ger varje spelare erfarenhet; att vinna ger ytterligare erfarenhet. Erfarenhetspoängen ger tillgång till nya kort (upp till erfarenhetsnivå tio) och därefter tillgång till gyllene versioner av baskort.

Varje match äger rum på ett slumpmässigt valt slagfält, som representerar spelbrädet. Det finns fyra möjliga slagfält: Stormwind, Orgrimmar, Pandaria, Blackrock, Goblins And Gnomes, Stranglethorn och Uldaman. Varje slagfält har sin egen utformning och ett flertal interaktiva element. Matcherna påverkas dock inte av vilket slagfält man spelar på.

Kort[redigera | redigera wikitext]

Kort utgör det huvudsakliga innehållet i Hearthstone. Dessa representerar de förmågor, karaktärer och effekter som varje spelare kan använda under en match. Det finns f.n. 88 gratiskort och 412 samlarkort i spelet,[5] med ännu fler på gång genom olika expansionspaket och ”äventyr”. Det första äventyrsläget, Curse of Naxxramas (Naxxramas Förbannelse), har lagt till totalt 30 nya kort till spelet.[6]

I alla spellägen – förutom Arenan – kan spelaren fritt skapa sin egen lek innehållande 30 kort från spelarens samling. Varje lek kan endast innehålla två likadana kort, och endast en av varje legendariskt kort. Arenaläget har inga sådana begränsningar, utan kräver istället att spelaren skapar en ny lek utifrån ett slumpmässigt urval av kort. Oavsett hur leken skapas, är detta av yttersta vikt ur strategisk synpunkt eftersom det avgör vilka kort man har tillgång till under en match.

När en spelare börjar spela Hearthstone har vederbörande tillgång till en stor mängd baskort. Mera sällsynta kort kan fås genom att köpa kortpaket eller som belöningar i Arenaläget. Kortpaket och inträde till Arenan kan köpas antingen med riktiga pengar eller med guld som intjänas genom att göra uppdrag, t.ex. att vinna ett visst antal matcher eller att göra en viss mängd skada. Varje kortpaket innehåller fem slumpmässiga kort och innehåller alltid åtminstone ett sällsynt (”rare”) kort. Att få nya kort möjliggör för spelaren att lägga till dessa till sina lekar, vilket öppnar för nya strategier och spelsätt.

Spelarna kan också skapa nya kort med hjälp av magiskt stoft ("arcane dust"). Detta kan erhållas som belöning i Arenan eller genom att förstöra befintliga kort, vilket gör det möjligt för spelaren att konvertera oönskade eller överflödiga kort till mera eftertraktade alternativ. Systemet skapades som ett alternativ till de byten av kort spelare sinsemellan som är vanligt förekommande i andra samlarkortspel, t ex Magic: The Gathering. Det finns inga planer på att möjliggöra att byta kort mellan spelare i Hearthstone.

Hearthstone har, i likhet med de fysiska samlarkortsspelens s.k. foliekort (”foil cards”), gyllene kort. Dessa specialversioner av vanliga kort har en gyllene ram och en animerad illustration. De är mycket svårare att få tag på än deras vanliga versioner och kostar mer magiskt stoft att skapa. Skillnaden mellan gyllene kort och deras vanliga motsvarigheter är endast kosmetiskt och påverkar alltså inte själva spelmekaniken.

Kortbaksidor[redigera | redigera wikitext]

Eftersom "Hearthstone: Heroes of Warcraft" är ett 'kortspel' så kan spelaren välja mellan olika kortbaksidor. Än så länge finns det nio olika baksidor för korten. Varje månad släpps en ny för spelare som är i rank 20 eller under. Det finns även kortbaksidor för spelare som har klarat av Heroic mode på äventyret Curse of Naxxramas och för spelare som har nått ranken 'Legend' vilket är spelets högsta rank.[7]

Spellägen[redigera | redigera wikitext]

Det finns fem spellägen i Hearthstone:

 • I Övningsläget spelar man mot en datorstyrd motståndare kallad Värdshusvärden. Spelarna kan i detta läge lära sig grunderna i spelet mot enklare motståndare som endast använder baskort i sina lekar eller mot ”expertmotståndare” som har ett större urval av kort. Spelarna kan också välja vilken klass de vill spela mot.
 • I Spelläget matchas mänskliga motståndare med liknande färdighet mot varandra. Spelarna kan välja att spela orankade (”casual”) eller rankade matcher. I den senare speltypen vinner man medaljer som visar ens färdighet och ställning i spelgemenskapen. Rankade matcher har en rangordning med 26 steg där vinster förbättrar ens ranking medan förluster försämrar rankingen. Det högsta steget kallas "Legendarisk" och man kan inte förlora den förrän säsongen är över. Spelare som spelar rankade matcher kan också få ta del av kosmetiska belöningar såsom alternativa kortbaksidor och animerade förgyllda hjälteporträtt.
 • Arenaläget kostar guld eller riktiga pengar att spela, och låter spelaren skapa en lek med 30 kort genom att välja ett av tre slumpmässiga kort i taget. Spelarna använder sedan sin skapade lek för att tävla i en serie av matcher mot andra arenaspelare. En arenaomgång håller på tills spelaren har nått antingen tre förluster eller tolv vinster, eller väljer att dra sig tillbaka. När något av dessa inträffar får spelaren ett antal belöningar baserat på det totala antalet vunna matcher i omgången. Medan konstruerade lekar (i spelläget ovan) har begränsningar för hur många av varje enskilt kort som kan förekomma i leken, finns inga sådana begränsningar för arenalekar.
 • Dueller, även kallade ”vänskapsmatcher” (”Friendly play”), möjliggör för spelare att utmana spelare på deras vänlista i orankade matcher. Dueller ger inga särskilda belöningar.
 • Äventyrsläget är ett enpersonsspelläge där spelaren försöker besegra särskilt svåra datorstyrda motståndare, i syfte att låsa upp nya kort. Innehållet i det första äventyret, Curse of Naxxramas, är baserat på en World of Warcraft-instans[8] är uppdelat i fem ”flyglar” som lanseras under flera veckors tid. Varje flygel äger rum på olika platser i äventyret. Den första flygeln är gratis första månaden efter lanseringen, och den andra till femte flygeln kan köpas för en engångskostnad i guld eller riktiga pengar. För att komma åt en flygel måste den föregående flygen vara avslutad.
 • Tavern Brawl (svenska: Slagsmål i Tavernan) är ett spelläge som förser spelaren med speciella regler och mekaniker som skiljer sig från vad spelaren är van vid, och som vanligtvis inte kan hittas i något av spelets övriga spellägen. Varje "Brawl" byts ut en gång i veckan, och är sedan stängt under en period som vanligtvis sträcker sig över två dagar. Spelaren blir antingen försedd med en kortlek, eller så behöver de skapa en egen. Första vinsten i Tavern Brawl förser spelaren med ett paket kort från den ursprungliga kortuppsättningen Classic Packs, men det är den enda belöningen man får. Spelaren får dock tio guld av att vinna tre spel i Brawl som i Spelläget, och kan även i Brawl klara av sina dagliga utmaningar. Det finns även en daglig utmaning som belönar spelaren med 60 guld när han eller hon vunnit fem stycken spel i Tavern Brawl (Everybody! Get in Here!). Exempel på olika Tavern Brawl är Showdown At Blackrock Mountain (Kraftmätning vid Blackrock Mountain eller Svartstensberget), i vilket två bossar från ett av spelets äventyr (Blackrock Mountain) möter varandra, varav båda har unika kort och Hero Powers som kan hittas i det ursprungliga äventyrsläget. Andra exempel är: Too Many Portals! (svenska: För Många Portaler!) och Underdog Rules (svenska: Regler För Underlägen). Varje Tavern Brawl är öppet för spel i ca. sju dagar, vilka sju dagar beror på vilken region du befinner dig i.

Spelet har också ett lärandeläge (”tutorial”), vilket är en begränsad första upplevelse som syftar till att introducera nya spelare till Hearthstone. I detta läge möter spelaren en rad datorstyrda motståndare som har ett stort antal dialoger. Lärandeläget kan spelas en gång per konto och region.

Globalt spelande[redigera | redigera wikitext]

Hearthstone erbjuder spel i fyra geografiska regioner: Amerika, Europa, Asien och Kina. Spelarna kan endast spela mot och kommunicera med spelare i samma region. Spelarna placeras i en region som ungefär motsvarar det land de registrerat att de bor i, men kan även byta region genom Battle.net-klienten. Genom att göra detta kan man spela mot spelare i andra regioner. Eftersom varje region har separata spelarprofiler är det inte möjligt att överföra kort, guld, vänlistor eller annan information mellan regioner.

Ljud[redigera | redigera wikitext]

Spelets soundtrack komponerades av Peter McConnell och musiken till trailern komponerades av Jason Hayes.[9] En del av musiken från Warcraft II återanvändes vid loading screens (med vintageeffekter), liksom ljudklippet ”Job’s done” från Warcraft III som hörs när en spelare inte kan utföra fler drag.

Lansering[redigera | redigera wikitext]

Hearthstone tillkännagavs vid Penny Arcade Expo i mars 2013, med stöd för Windows, Mac och iPad, och ett lanseringsdatum samma år.[10] I augusti 2013 gick spelet in i en stängd betatestfas, till vilken över en miljon spelare hade blivit inbjudna per den 8 november 2013. Planen var att gå in i en öppen betatestfas i december samma år. Senare meddelade Blizzard dock att den stängda betatestfasen skulle löpa vidare under 2014. Den öppna betatestfasen startade i januari 2014. Planer på att släppa spelet på Android och iPhone meddelades i november 2013, med ett lanseringsdatum under andra halvan av 2014. Det har även meddelats att det finns planer på att släppa spelet till Windows 8-pekskärmar. Spelet släpptes fullt ut den 11 mars 2014, och var då tillgängligt för operativsystemen Microsoft Windows och OS X. Den 2 april 2014 släpptes spelet till iPad i Australien, Nya Zeeland och Kanada. Den 16 april 2014 släpptes spelet globalt, med stöd för alla iPads förutom den första. Den 6 augusti 2014 lade man till stöd för Windows 8-pekskärmar, dock inte för Windows RT-maskiner. Den 22 juli 2014 släpptes spelets första expansion, Curse of Naxxramas. Detta äventyr innehåller 30 nya kort och en exklusive kortbaksida om man har besegrat alla datorstyrda motståndare i ett extrasvårt läge ("heroic mode").

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Överlag fick Hearthstone: Heroes of Worldcraft positiva recensioner vid lanseringen, med ett snittbetyg på 87,57 % på GameRankings[11] och 88 på Metacritic (baserat på ett dussintal recensioner från större datorspelsrecensenter).[12] Spelet hyllades för sin enkelhet, speltempo och detaljrikedom, samtidigt som det är gratis att spela det. Kritik riktades dock mot att det inte gick att byta kort spelare emellan samt att det inte fanns någon sorts turneringsläge. Eurogamer gav spelet absoluta toppoäng (10/10) och noterade att spelet ”har karaktär och uppfinningsrikedom i överflöd, [det] livnär sig på och föder en levande gemenskap av spelare och underhållare, och det kommer endast att bli bättre allteftersom Blizzard introducerar nya element såsom en iPad-version och expansioner”.[13] IGN och Game Informer gav båda ett något lägre betyg, 9/10, även om Justin Davis från IGN hyllade spelet för dess ”elegant enkla regler” och ”imponderande detaljrikedom och personlighet, och att den sanna möjligheten att spela helt gratis gör det enkelt att falla för dess charm och lycksaligt förlora sig i dess strategiska möjligheters djup”.[14][15]

Hearthstone som e-sport[redigera | redigera wikitext]

Trots att utvecklarna har haft fokus på tillgänglighet och snabbtempospel har det redan hållits flera turneringar i Hearthstone. I november 2013 anordnade Blizzard en uppvisningsturnering kallad ”The Inkeeper’s Invitational”, i vilken flera välkända spelare deltog. Några av dessa var Dan ”Artosis” Stemkoski, Octavian ”Kripparian” Morosan, Jeffrey ”TrumpSC” Shih och den populäre streamaren och flerfaldiga World of Warcraft-arenasäsongsmästaren Byron ”Reckful” Bernstein.[16] I december 2013 anordnade 2P Entertainment en stor turnering med en prispott på totalt 30 000 RMB (ca 33 000 SEK). I denna turnering deltog de bästa spelarna från Kinaregionen och de bästa från Amerikaregionen.[17] I mars 2014 meddelade The eSports Association (TeSPA) att de skulle anordna en turnering för alla Nordamerikanska universitetsstudenter kallad the Collegiate Hearthstone Open, med en prispott om 5 000 USD i stipendier.[18] Utöver detta anordnar Major League Gaming, ESL och the ZOTAC Cup regelbundet mindre hearthstoneturneringar i Nordamerika och Europa, med små eller inga prispotter riktade till vardagsspelare. I april 2014 meddelade Blizzard att det första officiella världsmästerskapet i Hearthstone (”Hearthstone World Championship”) skulle äga rum på Blizzcon den 7–8 november samma år.[19] Spelare från alla fyra regioner i spelet kommer att delta, och varje region kommer att anordna regionala kvalificeringsturneringar. De fyra mest framgångsrika spelarna från respektive region kommer att gå vidare till själva världsmästerskapet, som totalt kommer innehålla sexton spelare. I de amerikanska respektive europeiska regionala kvalificeringarna kommer vardera 160 spelare att delta, varav hälften kommer att utgöras av spelare från spelets rankinglista under säsongerna april-augusti. Världsmästerskapet i Hearthstone kommer att ha en total prispott om 250 000 USD, varav världsmästarens andel är 100 000 USD.

Under Dreamhack Summer 2014 i Sverige (en turnering med prispott på 25 000 USD) blev Hearthstone fokus för en kontrovers p.g.a. händelser i finalen som spelades mellan Jason ”Amaz” Chan och Dima ”RDU” Radu. I finalen fick Radu meddelanden om Chans ”Hunter’s Mark”-kort, vilket eventuellt påverkade hans val i spelet därefter. Matchen fortsatte efter meddelandet, men först tvingades båda spelarna radera sina vänlistor så att ingen av dem kunde ta emot fler meddelanden. Matchen spelades inte om. Många fans ansåg att turneringsarrangören gjorde flera misstag, trots att Radu både hade stöd från arrangören och även Chan försvarade honom.[20] Händelserna ledde till ökade krav på Blizzard att införa ett ”stör ej”-läge, vilket implementerades i samband med att expansionen Curse of Naxxramas släpptes.[21]

Expansioner[redigera | redigera wikitext]

I juli 2014 släpptes det första singelspelar-äventyret till Hearthstone, Curse of Naxxramas.[22]

I december 2014 släpptes den första expansionen till Hearthstone, Goblins vs. Gnomes.

I april 2015 släpptes det andra singelspelar-äventyret till Hearthstone, Blackrock Mountain.

I augusti 2015 släpptes den andra expansionen till Hearthstone, The Grand Tournament.

I novbember 2015 släpptes det tredje singelspelar-äventyret till Hearthstone, League of Explorers.

I april 2016 släpptes den tredje expansionen till Hearthstone, Whispers of The Old Gods.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Welcome to the Hearthstone Launch!”. Blizzard. http://us.battle.net/hearthstone/en/blog/13154923/welcome-to-the-hearthstone-launch-3-11-2014. Läst 13 mars 2014. 
 2. ^ ”Hearthstone now available on iPad, Android and Windows tablet versions in the works”. Gameplanet. http://www.gameplanet.com.au/ios/news/g533c90bb84be9/Hearthstone-now-available-on-iPad-Android-and-Windows-tablet-versions-in-the-works/. Läst 20 augusti 2014. 
 3. ^ ”Heroes of Warcraft coming to iPhone and Android”. Polygon. http://www.polygon.com/2013/11/8/5081278/hearthstone-heroes-of-warcraft-blizzcon-2013. Läst 13 mars 2014. 
 4. ^ Kris Graft. ”Activision Blizzard profits are down, but Hearthstone helps drive digital”. Gamasutra. http://www.gamasutra.com/view/news/217112/Activision_Blizzard_profits_are_down_but_Hearthstone_helps_drive_digital.php. Läst 6 maj 2014. 
 5. ^ ”Card – Hearthstone: Heroes of Warcraft Wiki”. Gamepedia. http://hearthstone.gamepedia.com/Card. Läst 24 augusti 2014. 
 6. ^ ”Beware the Curse of Naxxramas!”. Blizzard. http://us.battle.net/hearthstone/en/blog/13665269. Läst 24 augusti 2014. 
 7. ^ ”Card back – Hearthstone: Heroes of Warcraft Wiki”. Gamepedia. http://hearthstone.gamepedia.com/Card_back. Läst 24 augusti 2014. 
 8. ^ ”Naxxramas (original)”. Wowpedia. http://wowpedia.org/Naxxramas_(original). Läst 24 augusti 2014. 
 9. ^ ”Enjoy these Hearthstone: Heroes of Warcraft music samples”. Destructoid. http://www.destructoid.com/enjoy-these-hearthstone-heroes-of-warcraft-music-samples-259767.phtml. Läst 24 augusti 2014. 
 10. ^ ”Blizzard announces digital collectible card game Hearthstone: Heroes of Warcraft”. Joystiq. http://www.joystiq.com/2013/03/22/watch-blizzards-pax-east-announcement-right-here/. Läst 24 augusti 2014. 
 11. ^ ”Hearthstone: Heroes of Warcraft”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/pc/710060-hearthstone-heroes-of-warcraft/index.html. Läst 24 augusti 2014. 
 12. ^ ”Hearthstone: Heroes of Warcraft”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/pc/hearthstone-heroes-of-warcraft. Läst 24 augusti 2014. 
 13. ^ Bramwell, Tom. ”Hearthstone: Heroes of Warcraft review”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2014-03-17-hearthstone-heroes-of-warcraft-review. Läst 24 augusti 2014. 
 14. ^ Davis, Justin. ”Hearthstone: Heroes of Warcraft Review”. IGN. http://www.ign.com/articles/2014/03/13/hearthstone-heroes-of-warcraft-review. Läst 24 augusti 2014. 
 15. ^ Tack, Daniel. ”Hearthstone: Heroes of Warcraft. Blizzard’s Bold Play On The Card Game Frontier”. GameInformer. http://www.gameinformer.com/themes/blogs/generic/post.aspx?WeblogApp=pc&y=2014&m=03&d=12&WeblogPostName=hearthstone_2d00_review&GroupKeys=games/hearthstone_heroes_of_warcraft. Läst 24 augusti 2014. 
 16. ^ ”Hearthstone™ Innkeeper's Invitational”. Blizzard. http://us.battle.net/hearthstone/en/blog/11218298/hearthstone™-innkeepers-invitational-10-10-2013. Läst 24 augusti 2014. 
 17. ^ ”2013 2P.com CN vs NA Server Hearthstone Championship”. 2p. http://2p.com/2790604_1/2013-2Pcom-NA-vs-CN-Hearthstone-Championship-by-2Pcom-Admin. Läst 24 augusti 2014. 
 18. ^ ”Collegiate Hearthstone Open, $5000 in Scholarships, Free entry”. Tespa. http://tespa.org/blog/2014/03/17/collegiate-hearthstone-open-5000-in-scholarships-free-to-enter/. Läst 24 augusti 2014. 
 19. ^ ”Do You Want To Be A Hearthstone World Champion?”. Blizzard. http://us.battle.net/hearthstone/en/forum/topic/12427543256. Läst 24 augusti 2014. 
 20. ^ ”DreamHack's Hearthstone tournament winner accused of cheating”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2014-06-17-hearthstone-dreamhack-tournament-winner-accused-of-cheating. Läst 24 augusti 2014. 
 21. ^ ”Patch 1.1.0.6024”. Gamepedia. http://hearthstone.gamepedia.com/Patch_1.1.0.6024#General. Läst 24 augusti 2014. 
 22. ^ ”Curse of Naxxramas Creeps Out on July 22!”. Blizzard Entertainment. http://us.battle.net/hearthstone/en/blog/14832730/curse-of-naxxramas%E2%84%A2-creeps-out-on-july-22-7-17-2014. Läst 22 augusti 2014.