Hearthstone: Heroes of Warcraft

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hearthstone: Heroes of Warcraft
År2014
UtvecklareBlizzard Entertainment
UtgivareBlizzard Entertainment
GenreDigitalt samlarkortspel
Antal spelareEn- och flerspelarläge
FormatWindows, Mac, iPad, Android
SpelmotorUnity
MedieformatDigital nedladdning
Arbetslag
SpeldesignBen Brode
MusikPeter McConnell
Spelserie
SpelserieWarcraft
ExpansionerCurse of Naxxramas

Goblin VS Gnomes

Blackrock Mountain

The Grand Tournament

League of Explorers

Whispers of The Old Gods

One Night In Karazhan

Mean Streets of Gadgetzan

Journey to Un'Goro

Knights of the Frozen Throne

Kobolds and Catacombs

The Witchwood

The Boomsday Project

Rastakhan's Rumble

Rise of Shadows

Saviors of Uldum
Utmärkelser
Game Developers Choice Award för bästa design (2014)
D.I.C.E. Award för årets strategi-/simuleringsspel (2014)
Game Award för bästa mobilspel (2014)[1]
Deutscher Computerspielpreis för bästa internationella flerspelarspel (2015)
Åldersrekommendation
ESRBT (Teen/Tonåring)
PEGI7
Datorspelsportalen

Hearthstone: Heroes of Warcraft är ett digitalt samlarkortspel utvecklat av Blizzard Entertainment. Spelet tillkännagavs i mars 2013 på Penny Arcade Expo. Den öppna betatestfasen inleddes i januari 2014 och spelet släpptes till Microsoft Windows och Mac i mars samma år.[2]. En ipadversion lanserades i april 2014,[3] och spelet är även tillgängligt på Androidsurfplattor sedan 15 december 2014, medan versioner till androidtelefoner och iPhones släpptes 14 april 2015. [4] Sedan november 2018 har Hearthstone mer än 70 miljoner spelkonton registrerade över hela världen.[5]

Spelbeskrivning[redigera | redigera wikitext]

Hearthstone är ett samlarkortsspel som kretsar kring turbaserade matcher mellan två motståndare. Matcherna spelas genom Blizzards Battle.net-plattform. Spelarna börjar spelet med en samling grundläggande kort men kan på olika sätt erhålla mer sällsynta och mer kraftfulla kort

Hearthstone äger rum i Warcraftvärlden och alla spelets karaktärer, kort och platser är hämtade från de tidigare spelen i Warcraft-serien.

Även om det är ett samlarkortspel, kan man ej byta kort med varandra.


Matcher[redigera | redigera wikitext]

Varje Hearthstonematch är en 1-mot-1-match mellan två motståndare. Spelet är turbaserat och spelarna använder sina respektive turer till att spela kort från handen, vilket till exempel kan vara att frammana trollformler, utrusta sig med ett vapen eller att kalla fram undersåtar som strider åt spelaren. Spelet kan ske mellan två mänskliga motståndare eller mellan en mänsklig spelare och en datorstyrd motståndare.

När en match börjar har varje hjälte 30 hälsopoäng. Om denna siffra går ner till (eller under) noll, förstörs hjälten och den spelare som styr denna hjälte förlorar.

En match avslutas när en eller båda spelarna når noll i hälsa eller när någon ger upp. Att fullfölja en match ger varje spelare erfarenhetspoäng; att vinna ger ytterligare erfarenhetspoäng.

Kort[redigera | redigera wikitext]

Kort utgör det huvudsakliga innehållet i Hearthstone. Dessa representerar de förmågor, karaktärer och effekter som varje spelare kan använda under en match. Det finns 1 868 kort att samla på sig i spelet,[6] med ännu fler på gång genom olika expansionspaket. Den första expansionen, Curse of Naxxramas, lade till totalt 30 nya kort till spelet.[7]

I de flesta spellägen kan spelaren fritt skapa sin egen kortlek innehållande 30 kort från spelarens samling. Varje lek kan endast innehålla två likadana kort, och endast en av varje legendariskt kort. Arenaläget har inga sådana begränsningar, utan kräver istället att spelaren skapar en ny lek utifrån ett slumpmässigt urval av kort. Oavsett hur leken skapas, är detta av yttersta vikt ur strategisk synpunkt eftersom det avgör vilka kort man har tillgång till under en match.

Kortbaksidor[redigera | redigera wikitext]

Eftersom "Hearthstone: Heroes of Warcraft" är ett 'kortspel' så kan spelaren välja mellan olika kortbaksidor. Det finns kortbaksidor för spelare som har nått ranken 'Legend' vilket är spelets högsta rank.[8]

Spellägen[redigera | redigera wikitext]

Det finns fem spellägen i Hearthstone:

 • I Övningsläget spelar man mot en datorstyrd motståndare kallad Värdshusvärden.
 • I Spelläget matchas mänskliga motståndare med liknande färdighet mot varandra. Spelarna kan välja att spela orankade (”casual”) eller rankade matcher.
 • Arenaläget kostar guld eller riktiga pengar att spela, och låter spelaren skapa en lek med 30 kort genom att välja ett av tre slumpmässiga kort i taget.
 • Dueller, även kallade ”vänskapsmatcher” (”Friendly play”), möjliggör för spelare att utmana spelare på deras vänlista i orankade matcher. Dueller ger inga särskilda belöningar.
 • Äventyrsläget är ett enpersonsspelläge där spelaren försöker besegra särskilt svåra datorstyrda motståndare, i syfte att låsa upp nya kort.
 • Tavern Brawl (svenska: Slagsmål i Tavernan) är ett spelläge som förser spelaren med speciella regler och mekaniker som skiljer sig från vad spelaren är van vid, och som vanligtvis inte kan hittas i något av spelets övriga spellägen.

Globalt spelande[redigera | redigera wikitext]

Hearthstone erbjuder spel i fyra geografiska regioner: Amerika, Europa, Asien och Kina. Spelarna kan endast spela mot och kommunicera med spelare i samma region. Spelarna placeras i en region som ungefär motsvarar det land de registrerat att de bor i, men kan även byta region genom Battle.net-klienten. Genom att göra detta kan man spela mot spelare i andra regioner. Eftersom varje region har separata spelarprofiler är det inte möjligt att överföra kort, guld, vänlistor eller annan information mellan regioner.

Ljud[redigera | redigera wikitext]

Spelets soundtrack komponerades av Peter McConnell och musiken till trailern komponerades av Jason Hayes.[9] En del av musiken från Warcraft II återanvändes vid loading screens (med vintageeffekter), liksom ljudklippet ”Job’s done” från Warcraft III som hörs när en spelare inte kan utföra fler drag.

Lansering[redigera | redigera wikitext]

Hearthstone tillkännagavs vid Penny Arcade Expo i mars 2013, med stöd för Windows, Mac och iPad, och ett lanseringsdatum samma år.[10] I augusti 2013 gick spelet in i en stängd betatestfas och fem månader senare i en öppen betatestfas. Spelet släpptes sedan fullt ut den 11 mars 2014, och var då tillgängligt för operativsystemen Microsoft Windows och OS X. Den 2 april 2014 släpptes spelet till iPad.

I juli samma år släpptes spelets första expansion, Curse of Naxxramas.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Överlag fick Hearthstone: Heroes of Worldcraft positiva recensioner vid lanseringen, med ett snittbetyg på 87,57 % på GameRankings[11] och 88 på Metacritic (baserat på ett dussintal recensioner från större datorspelsrecensenter).[12] Spelet hyllades för sin enkelhet, speltempo och detaljrikedom, samtidigt som det är gratis att spela det. Kritik riktades dock mot att det inte gick att byta kort spelare emellan samt att det inte fanns någon sorts turneringsläge. Eurogamer gav spelet absoluta toppoäng (10/10) och noterade att spelet ”har karaktär och uppfinningsrikedom i överflöd, [det] livnär sig på och föder en levande gemenskap av spelare och underhållare, och det kommer endast att bli bättre allteftersom Blizzard introducerar nya element såsom en iPad-version och expansioner”.[13] IGN och Game Informer gav båda ett något lägre betyg, 9/10, även om Justin Davis från IGN hyllade spelet för dess ”elegant enkla regler” och ”imponerande detaljrikedom och personlighet, och att den sanna möjligheten att spela helt gratis gör det enkelt att falla för dess charm och lycksaligt förlora sig i dess strategiska möjligheters djup”.[14][15]

Hearthstone som e-sport[redigera | redigera wikitext]

Trots att utvecklarna har haft fokus på tillgänglighet och snabbtempospel har det redan hållits flera turneringar i Hearthstone. I november 2013 anordnade Blizzard en uppvisningsturnering kallad ”The Inkeeper’s Invitational”, i vilken flera välkända spelare deltog. Några av dessa var Dan ”Artosis” Stemkoski, Octavian ”Kripparian” Morosan, Jeffrey ”TrumpSC” Shih och den populäre streamaren och flerfaldiga World of Warcraft-arenasäsongsmästaren Byron ”Reckful” Bernstein.[16] I december 2013 anordnade 2P Entertainment en stor turnering med en prispott på totalt 30 000 RMB (ca 33 000 SEK). I denna turnering deltog de bästa spelarna från Kinaregionen och de bästa från Amerikaregionen.[17] I mars 2014 meddelade The eSports Association (TeSPA) att de skulle anordna en turnering för alla Nordamerikanska universitetsstudenter kallad the Collegiate Hearthstone Open, med en prispott om 5 000 USD i stipendier.[18] Utöver detta anordnar Major League Gaming, ESL och the ZOTAC Cup regelbundet mindre hearthstoneturneringar i Nordamerika och Europa, med små eller inga prispotter riktade till vardagsspelare. I april 2014 meddelade Blizzard att det första officiella världsmästerskapet i Hearthstone (”Hearthstone World Championship”) skulle äga rum på Blizzcon den 7–8 november samma år.[19]

Under Dreamhack Summer 2014 i Sverige (en turnering med prispott på 25 000 USD) blev Hearthstone fokus för en kontrovers på grund av händelser i finalen som spelades mellan Jason ”Amaz” Chan och Dima ”RDU” Radu. I finalen fick Radu meddelande om Chans ”Hunter’s Mark”-kort, vilket eventuellt påverkade hans val i spelet därefter. Matchen fortsatte efter meddelandet, men först tvingades båda spelarna radera sina vänlistor så att ingen av dem kunde ta emot fler meddelanden. Matchen spelades inte om. Många fans ansåg att turneringsarrangören gjorde flera misstag, trots att Radu både hade stöd från arrangören och även Chan försvarade honom.[20] Händelserna ledde till ökade krav på Blizzard att införa ett ”stör ej”-läge, vilket implementerades i samband med att expansionen Curse of Naxxramas släpptes.[21]

Expansioner[redigera | redigera wikitext]

I juli 2014 släpptes det första singelspelar-äventyret till Hearthstone, Curse of Naxxramas.[22]

I december 2014 släpptes den första expansionen till Hearthstone, Goblins vs. Gnomes.

I april 2015 släpptes det andra singelspelar-äventyret till Hearthstone, Blackrock Mountain.

I augusti 2015 släpptes den andra expansionen till Hearthstone, The Grand Tournament.

I november 2015 släpptes det tredje singelspelar-äventyret till Hearthstone, League of Explorers.

I april 2016 släpptes den tredje expansionen till Hearthstone, Whispers of The Old Gods.

I augusti 2016 släpptes det fjärde singelspelar-äventyret till Hearthstone, One Night in Karazhan.

I december 2016 släpptes den fjärde expansionen till Hearthstone, Mean Streets of Gadgetzan.

I april 2017 släpptes den femte expansionen till Hearthstone, Journey To Un’Goro.

I augusti 2017 släpptes den sjätte expansionen till Hearthstone, Knights of The Frozen Throne.

I december 2017 släpptes den sjunde expansionen till Hearthstone, Kobolds and Catacombs.

I april 2018 släpptes den åttonde expansionen till Hearthstone, The Witchwood.

I augusti 2018 släpptes den nionde expansionen till Hearthstone, The Boomsday Project.

I december 2018 släpptes den tionde expansionen till Hearthstone, Rastakhan's Rumble.

I April 2019 släpptes den elfte expansionen till Hearthstone, Rise of Shadows.

I Augusti 2019 släpptes den tolvte expansionen till Hearthstone, Saviors of Uldum.

I December 2019 släpptes den trettonde expansionen till Hearthstone, Decent of Dragons.

I Januari 2020 släpptes det femte singelspelar-äventyret till Hearthstone, Galakrond's Awakening.

I April 2020 släpptes sjätte singelspelar-äventyret till Hearthstone, Demon Hunter Initiate.

I April 2020 släpptes den fjortonde expansionen till Hearthstone, Ashes of Outland.

I Augusti 2020 släpptes den femtonde expansionen till Hearthstone, Scholomance Academy.

I November 2020 släpptes den sextonde expansionen till Hearthstone, Madness at the Darkmoon Faire with Darkmoon Races.

I Mars 2021 släpptes den sjuttonde expansionen till Hearthstone, Forged in the Barrens.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ läs online, thegameawards.com.[källa från Wikidata]
 2. ^ ”Welcome to the Hearthstone Launch!”. Blizzard. http://us.battle.net/hearthstone/en/blog/13154923/welcome-to-the-hearthstone-launch-3-11-2014. Läst 13 mars 2014. 
 3. ^ ”Hearthstone now available on iPad, Android and Windows tablet versions in the works”. Gameplanet. http://www.gameplanet.com.au/ios/news/g533c90bb84be9/Hearthstone-now-available-on-iPad-Android-and-Windows-tablet-versions-in-the-works/. Läst 20 augusti 2014. 
 4. ^ ”Heroes of Warcraft coming to iPhone and Android”. Polygon. http://www.polygon.com/2013/11/8/5081278/hearthstone-heroes-of-warcraft-blizzcon-2013. Läst 13 mars 2014. 
 5. ^ ”Number of Hearthstone: Heroes of Warcraft players worldwide as of November 2018 (in millions)”. Statista. https://www.statista.com/statistics/323239/number-gamers-hearthstone-heroes-warcraft-worldwide/. Läst 26 februari 2019. 
 6. ^ ”Card – Hearthstone: Heroes of Warcraft Wiki”. Gamepedia. http://hearthstone.gamepedia.com/Card. Läst 24 augusti 2014. 
 7. ^ ”Beware the Curse of Naxxramas!”. Blizzard. http://us.battle.net/hearthstone/en/blog/13665269. Läst 24 augusti 2014. 
 8. ^ ”Card back – Hearthstone: Heroes of Warcraft Wiki”. Gamepedia. http://hearthstone.gamepedia.com/Card_back. Läst 24 augusti 2014. 
 9. ^ ”Enjoy these Hearthstone: Heroes of Warcraft music samples”. Destructoid. http://www.destructoid.com/enjoy-these-hearthstone-heroes-of-warcraft-music-samples-259767.phtml. Läst 24 augusti 2014. 
 10. ^ ”Blizzard announces digital collectible card game Hearthstone: Heroes of Warcraft”. Joystiq. Arkiverad från originalet den 4 februari 2015. https://web.archive.org/web/20150204070845/http://www.joystiq.com/2013/03/22/watch-blizzards-pax-east-announcement-right-here/. Läst 24 augusti 2014. 
 11. ^ ”Hearthstone: Heroes of Warcraft”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/pc/710060-hearthstone-heroes-of-warcraft/index.html. Läst 24 augusti 2014. 
 12. ^ ”Hearthstone: Heroes of Warcraft”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/pc/hearthstone-heroes-of-warcraft. Läst 24 augusti 2014. 
 13. ^ Bramwell, Tom. ”Hearthstone: Heroes of Warcraft review”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2014-03-17-hearthstone-heroes-of-warcraft-review. Läst 24 augusti 2014. 
 14. ^ Davis, Justin. ”Hearthstone: Heroes of Warcraft Review”. IGN. http://www.ign.com/articles/2014/03/13/hearthstone-heroes-of-warcraft-review. Läst 24 augusti 2014. 
 15. ^ Tack, Daniel. ”Hearthstone: Heroes of Warcraft. Blizzard’s Bold Play On The Card Game Frontier”. GameInformer. Arkiverad från originalet den 17 mars 2014. https://archive.is/20140317031619/http://www.gameinformer.com/themes/blogs/generic/post.aspx?WeblogApp=pc&y=2014&m=03&d=12&WeblogPostName=hearthstone_2d00_review&GroupKeys=games/hearthstone_heroes_of_warcraft. Läst 24 augusti 2014. 
 16. ^ ”Hearthstone™ Innkeeper's Invitational”. Blizzard. http://us.battle.net/hearthstone/en/blog/11218298/hearthstone™-innkeepers-invitational-10-10-2013. Läst 24 augusti 2014. 
 17. ^ ”2013 2P.com CN vs NA Server Hearthstone Championship”. 2p. Arkiverad från originalet den 11 januari 2014. https://archive.is/20140111082457/http://2p.com/2790604_1/2013-2Pcom-NA-vs-CN-Hearthstone-Championship-by-2Pcom-Admin. Läst 24 augusti 2014. 
 18. ^ ”Collegiate Hearthstone Open, $5000 in Scholarships, Free entry”. Tespa. Arkiverad från originalet den 23 mars 2014. https://web.archive.org/web/20140323194650/http://tespa.org/blog/2014/03/17/collegiate-hearthstone-open-5000-in-scholarships-free-to-enter/. Läst 24 augusti 2014. 
 19. ^ ”Do You Want To Be A Hearthstone World Champion?”. Blizzard. Arkiverad från originalet den 11 april 2014. https://web.archive.org/web/20140411035444/http://us.battle.net/hearthstone/en/forum/topic/12427543256. Läst 24 augusti 2014. 
 20. ^ ”DreamHack's Hearthstone tournament winner accused of cheating”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/2014-06-17-hearthstone-dreamhack-tournament-winner-accused-of-cheating. Läst 24 augusti 2014. 
 21. ^ ”Patch 1.1.0.6024”. Gamepedia. http://hearthstone.gamepedia.com/Patch_1.1.0.6024#General. Läst 24 augusti 2014. 
 22. ^ ”Curse of Naxxramas Creeps Out on July 22!”. Blizzard Entertainment. http://us.battle.net/hearthstone/en/blog/14832730/curse-of-naxxramas%E2%84%A2-creeps-out-on-july-22-7-17-2014. Läst 22 augusti 2014.