Helen Al-Janabi

Från Wikipedia
Helen Al-Jabani
FöddHelen Isam Hashim Al-Janabi[1]
20 oktober 1979[1] (44 år)
Damaskus[2]
Medborgare iSverige
Utbildad vidTeaterhögskolan i Damaskus[2]
SysselsättningSkådespelare, teaterregissör
Noterbara verkBjörnstad, Genombrottet, Bullets och Arabiska teatern
Utmärkelser
Sharjah-priset, Unesco
Redigera Wikidata

Helen Isam Hashim Rosén Al-Janabi, född 20 oktober 1979 i Damaskus i Syrien, är en svensk-syrisk skådespelare och teaterregissör som bor och arbetar i Sverige.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Helen Al-Janabi är född och uppvuxen i Damaskus i en syrisk-irakisk familj. Hon utbildade sig till skådespelare i Syrien vid Teaterhögskolan i Damaskus mellan 2001 och 2005.

Efter att ha flyttat till Sverige 2009 försökte hon fortsätta arbeta som skådespelare. År 2015–2016 arbetade hon vid Malmö Stadsteater och studerade teaterregi.[3]

Helen Al-Janabi grundande Arabiska teatern år 2015, den enda arabisktalande teatergruppen i Sverige och en av få i Europa.[4] Arabiska Teatern har producerat flera teaterpjäser, läsningar, dockteater, teaterkurser och kortfilmer. De gjorde två pjäser som även filmades och en av dem, Norrsken, visades på arabisk TV.[förtydliga] För arbetet med Arabiska teatern belönades hon med Sharjah-priset, Unescos pris för främjande av arabisk kultur, år 2022.[5][6]

År 2022 skrev och regisserade Al-Janabi pjäsen Överlevare om Förintelsen.[7]

Som skådespelare har hon medverkat i olika TV- och filmproduktioner, som Halva Halva, Genombrottet, Top Dog, Bullets, A Class Apart och Björnstad.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]