Hestra, Borås kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hestra, Borås kommun
Land Sverige Sverige
Landskap Västergötland
Län Västra Götalands län
Kommun Borås kommun
Koordinater 57°43′47″N 12°54′10″Ö / 57.72972°N 12.90278°Ö / 57.72972; 12.90278
Folkmängd 2 188 (2007)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Sweden Västra Götaland location map.svg
Red pog.svg
Befolkningsfakta från Borås stad[1] (uppdaterad 2007-12-31)

Hestra är en stadsdel i nordvästra Borås, belägen söder om stadsdelen Ekås, norr om stadsdelen Byttorp samt på västra och östra sidan av Alingsåsvägen (väg 180).

Stadsdelen var från början till stor del täckt av skog, men mycket har numera avverkats för att bygga nya bostäder. Det finns dock en hel del skog kvar på stadsdelens västra sida. Gatorna på dess norra sida är namngivna efter olika musikinstrument, till exempel Sonatgatan, Mandolingatan och Harpogatan. Husen på dess södra sida har tagit namn efter nordiska länder, till exempel Finska huset (ett vitt triangelformat höghus), Norska husen och Danska husen. Området med de nordiska husen kallas Hestra Parkstad och är det mest uppmärksammade och prisbelönta byggprojektet i Borås moderna historia. På dess östra sida ligger bostadsområdet Glimmerplan som gränsar till naturreservatet Rya Åsar och till utsiktsplatsen Ryssbyklint. Bostäderna är främst radhus.

På Hestra finns en förskola och grundskola Hestra Midgårdskolan (Åk F-6) som hör till Norrby kommundel. Skolan har ett bibliotek, en fritidsgård med bland annat inspelningsstudio och idrottshall, en restaurang samt ett kafé. Bredvid skolan finns det även en restaurang vid namn Tonys.

Organisationer och föreningar[redigera | redigera wikitext]

  • Hestra har en egen scoutavdelning inom KFUK-KFUM:s Scoutkår i Borås som heter Hestrascouterna.[2] Gruppen håller till i skogen vid Hestra.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistik från Borås stad: Befolkning efter stadsdelar 2007[död länk] (PDF); läst 18 februari 2010
  2. ^ KFUK-KFUM:s Scoutkår i Borås: Avdelningar – Hestrascouterna Arkiverad 9 april 2010 hämtat från the Wayback Machine.; läst 18 februari 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]