High School Musical

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
High School Musical
(High School Musical)
Genre High school-komedi, romantisk komedi
Regissör Kenny Ortega
Producent Don Schain
Manus Peter Barsocchini
Skådespelare Zac Efron
Vanessa Hudgens
Ashley Tisdale
Corbin Bleu
Monique Coleman
Lucas Grabeel
Produktionsbolag Walt Disney Pictures
Premiär 2006
Speltid 93 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Budget $4 200 000
Uppföljare High School Musical 2
IMDb

High School Musical är en amerikansk TV-film från 2006.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Troy Bolton är basketspelare på skolan East High i Albuquerque, New Mexico. På nyårsafton träffar han en tjej, Gabriella Montez, på en fest och tillsammans sjunger de karaoke. Gabriella och hennes mamma är nyinflyttade och när skolan börjar veckan efter träffas de igen i skolan East High School. På skolan ska man sätta upp en musikal och både Troy och Gabriella hoppas få huvudrollen, vilket verkligen inte syskonen Sharpay och Ryan gillar. De har alltid fått huvudrollerna, men nu har de fått stor konkurrens. Troys baskettränare (som dessutom är hans pappa) tycker att han borde koncentrera sig på basketen och Gabriellas kompisar anser att hon borde ägna sig åt biologi istället för att sjunga. Chad och resten av basketlaget och Taylor och hennes mattegäng försöker få Troy att säga elaka saker om Gabriella och sedan visa det genom en webbkamera. När Gabriella ser det blir hon ledsen, och bestämmer sig för att inte sjunga med honom, vilket slutar med att hon och han blir på dåligt humör och att Troy inte kan koncentrera sig på basketen. Det är då Chad och Taylor bestämmer sig för att fixa ihop Troy och Gabriella igen. Men vad gör de när mattetävlingen, baskettävlingen och den andra uttagningen på musikalen är samtidigt?

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Uppföljaren High School Musical 2 hade premiär på amerikanska Disney Channel den 17 augusti 2007 och hade premiär den 5 oktober 2007skandinaviska Disney Channel.

Ända till The Cheetah Girls 2 med Raven-Symoné hade premiär i augusti 2006 var High School Musical den mest sedda originalfilmen på premiären någonsin på Disney Channel. High School Musical drog 7,7 miljoner tittare i USA vid premiären och The Cheetah Girls 2 drog 8,3 miljoner enligt imdb.com. Den 22 oktober 2008 hade den tredje filmen High School Musical 3: Senior Year världspremiär i Sverige.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Troy Bolton[redigera | redigera wikitext]

Troy Bolton (Zac Efron) är Wildcats basketstjärna. Efter att ha träffat Gabriella känner han att han inte bara vill vara lagkapten för laget. När han inser att han älskar att sjunga bestämmer sig Troy och Gabriella spontant för att pröva att komma med i skolans musikal. Detta orsakar kaos både i laget och i skolan. När kompisarna tror att Troy bara bryr sig om musikalen bestämmer de sig för att tillsammans med Gabriellas kompisar förstöra uttagningen för dem. (i svenska dubbningen: Oskar Nilsson)

Gabriella Montez[redigera | redigera wikitext]

Gabriella Montez (Vanessa Hudgens) är den nya tjejen på East High. Tur för henne att hon redan har bekantat sig med Wildcats superstjärna. Gabriellas enda tanke när hon börjar i den nya skolan är att inte bli igenkänd som skolans plugghäst igen. Saker blir alltmer komplicerade när hon och Troy går på audition för skolans musikal. (i svenska dubbningen: Mikaela Tidermark)

Sharpay Evans[redigera | redigera wikitext]

Sharpay Evans (Ashley Tisdale) Sharpay är en rosa egoistisk modeälskare. Hon har ägnat hela sitt liv åt teater. Hon har haft alla huvudroller i alla musikaler hittills och när Troy och Gabriella försöker överta hennes plats som huvudperson blir hon rasande. Tillsammans med sin bror (eller mest hon själv) vill hon stoppa Troy och Gabriella från att inta scenen. Inget ska få förstöra deras chanser till att bli musikalens stjärnor. (i svenska dubbningen: Amanda Renberg)

Ryan Evans[redigera | redigera wikitext]

Ryan Evans (Lucas Grabeel) är Sharpays (hans syster) högra hand och hennes tvillingbror. Han brukar ofta följa efter Sharpay och bära en mängd olika hattar. (i svenska dubbningen: Nick Atkinson) I filmen High School Musical 2 får man se att han grymt bra på Baseboll.

Chad Danforth[redigera | redigera wikitext]

Chad Danforth (Corbin Bleu) är Troys mest lojala vän. Det är också han som skriker ”Wildcats” hela tiden. När han får reda på att hans bästa vän ska vara med i skolans musikal går han emot Troy. Samtidigt försöker han och Taylor dela på Troy och Gabriella för att de inte ska kunna vara med i musikalen. (i svenska dubbningen: Jesper Adefelt)

Taylor McKessie[redigera | redigera wikitext]

Taylor McKessie (Monique Coleman) är geniet och ledare för vetenskapsklubben. Hon är även fast besluten att få med Gabriella med i klubben. Taylor och Chad sluter en pakt för att kunna dela på paret Troy och Gabriella. (i svenska dubbningen: Emelie Clausen) Efter ett tag blir hon tillsammans med Troys kompis Chad Danforth, som spelar i East High School Wildcats basketlag.

Ms. Darbus[redigera | redigera wikitext]

Ms. Darbus/Ms. D (Alyson Reed) Det är hon som håller i skolans musikal. Hon och Jack Bolton är ofta i luven på varandra, inte minst sedan Troy kom med i musikalen. Ms. Darbus tror på Sharpay när hon anklagar Troy och Gabriella för att förstöra skolans musikal. (i svenska dubbningen: Charlott Strandberg)

Tränaren Bolton[redigera | redigera wikitext]

Jack Bolton (Bart Johnson) som tränar basketlaget är även Troys pappa. En gång i tiden spelade han också för Wildcats, men nu är han tränare. Precis som Chad och de andra i laget är Mr. Bolton ivrig att vinna mästerskapet. Tyvärr märker han inte allt tryck han lägger på sin son. (i svenska dubbningen: Erik Ahrnbom)

Kelsi Nielsen[redigera | redigera wikitext]

Kelsi "spelförläggaren/Playmaker" Nielsen (Olesya Rulin) är en tjej med talang och hon är även kompositör eller som Troy kallar henne “speluppläggaren”. Först är Kelsi rädd för Sharpay men sedan byggs hennes självförtroende upp genom att hon hjälper Troy och Gabriella inför genrepet. (i svenska dubbningen: Ellen Fjaestad)

Zeke Baylor[redigera | redigera wikitext]

Zeke (Chris Warren Jr) gillar att baka. Detta var hans hemlighet som han uttryckte för hela cafeterian. Zeke är en av basketspelarena och han går alltid in för spelet. (i svenska dubbningen: Niels Pettersson)

Jason Cross[redigera | redigera wikitext]

Jason (Ryne Sanborn) älskar basket och är en ganska god vän med Troy. Han gör alltid sitt bästa på basketen. ( i svenska dubbningen: Gabriel Odenhammar)

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]

För filmmusiken, se High School Musical (album)

High School Musical Dance Along[redigera | redigera wikitext]

High School Musical Dance Along är en DVD som lär ut danssteg och dansnummer från filmen. En liknande DVD har även gjorts för filmens uppföljare, High School Musical 2.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]