Disney Channel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Disney Channel
Lanserad 18 april 1983
Ägare The Walt Disney Company
Sändningsområde Skandinavien
Språk engelska, spanska
Land USA
Huvudkontor Burbank
Systerkanaler A&E Television Networks
SOAPnet
Webbplats Officiell webbplats
Tillgänglighet
Marksänd TV
Boxer Kanal 31​
Satellit-TV
Canal Digital Kanal 61​
Viasat Kanal 9​
Kabel-TV
Canal Digital
Com Hem Kanal 154​
Tele2 TV Kanal 92​
IPTV
Bredbandsbolaget
Canal Digital
FastTV Kanal 27​
Telia Digital-TV Kanal 83​

Disney Channel är en TV-kanal som sänder barn- och familjeprogram i form av TV-serier, långfilmer och ibland även större shower. Merparten av kanalens program är antingen producerade eller distribuerade av Walt Disney Company. På kvällstid visas sitcomserier som Det ljuva havslivet och Magi på Waverly Place.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Disney Channel lanserades ursprungligen i USA 1983.[1] Kanalen kom till Norden den 28 februari 2003.[2]

Systerkanaler och programblock[redigera | redigera wikitext]

  • Toon Disney lanserades den 1 augusti 2005 och sände endast tecknade och animerade serier och långfilmer innan den blev ersatt av Disney XD den 12 september 2009.
  • Playhouse Disney lanserades under oktober 2006 och kanalens koncept var att endast visa barnprogram anpassade för barn i åldrarna 2–7 år. Playhouse Disney blev ersatt av Disney Junior den 10 september 2011.
  • Disney XD tog över Toon Disney och Jetix, och vänder sig i första hand till pojkar i åldersgruppen 6–14 år. Kanalen består av en blandning av animerade program och "live action", det vill säga program med verkliga skådespelare.
  • Disney Junior är den nyaste Disney-kanalen som går i samma riktning som Playhouse Disney.
  • Disney Cinemagic är ett programblock för de filmer som visas varje lördag- och söndagskvällar på Disney Channel.

Den skandinaviska versionen har under en period även distribuerats till arabländerna via operatören Orbit.

Programutbud[redigera | redigera wikitext]

Aktuella och historiska serier på Disney Channel och dess systerkanaler:

Logotyp och grafik[redigera | redigera wikitext]

Den amerikanska logotypen, stylad så att den skall likna Musse Piggs huvud, användes från starten 2003 till december 2011 (dock ändrades grafiken ibland).

I januari 2012 byttes loggan (som den amerikanska kanalen fick 2010) och är nu stylad så att den är inne i en kvadrat med en aning rundade hörn, och även resten av kanalen en helt ny stil. Under våren 2012 byttes det gamla 4:3-formatet ut till det nya widescreen-formatet 16:9.

Film[redigera | redigera wikitext]

Varje måndag, fredag, lördag och söndag brukar Disney Channel visa långfilm.

Den 5 mars 2011 började Disney Channel att sända veckoslutets kvällsfilmer under programblocket Disney Cinemagic. Meningen med att lansera detta programblock är för att visa äldre Disneyklassiker, men även nyare titlar.

Senare utvidgades filmutbudet ytterligare och det började visas en extra film på måndagskvällar klockan 19.00 under namnet "Måndagsfilmen".

De större och mest kända Disneyfilmerna brukar visas kring storhelger som jul, nyår och påsk då kanalen förväntas ha fler tittare bland lovlediga familjer.

Superfredag[redigera | redigera wikitext]

Varje fredag med start klockan 16.00 visar Disney Channel programblocket "Superfredag", med nya serieavsnitt och kvällens långfilm.

Serier som oftast visas i Superfredag:

Disney Channel Games[redigera | redigera wikitext]

Disney Channel Games var en stafettlek som skapats av Disney Channel där disneystjärnor (bland annat Ashley Tisdale, Zac Efron, Vanessa Hudgens och Miley Cyrus har varit med) tävlade i olika grenar. De delades in i rött, blått, grönt samt gult lag med varsin lagledare. Tävlingen var lokaliserad på Disney's Wide World of Sports Complex, och pågick från år 2006 till 2008.

Disneys filmstjärnor[redigera | redigera wikitext]

Några av Disneys största filmstjärnor genom tiderna:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Disney blir betalkanal i Viasats satellitutbud”. Svenska dagbladet. 12 februari 2003. http://www.svd.se/disney-blir-betalkanal-i-viasats-satellitutbud. Läst 19 juli 2016. 
  2. ^ Fredrik Söderling (13 februari 2003). ”Hård TV-kamp”. Svensk mediedatabas. http://www.dn.se/kultur-noje/hard-tv-kamp/. Läst 19 juli 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]