Hipp Hipp!

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hipphipp)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hipp Hipp!
GenreSketchprogram
Skapad avAnders Jansson
Johan Wester
MedverkandeAnders Jansson
Johan Wester
Eva Westerling
Sanna Persson
m.fl.
Musik"The Morning Show" av Metro Jets
Längd (per avsnitt)Cirka 30 minuter
Antal säsonger3
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT Malmö
Sändning
OriginalkanalSVT2, SVT1
Originalvisning2001, 2003 och 2011
Bildformat4:3, SDTV
LjudformatStereo
Externa länkar
IMDb

Hipp Hipp! är en serie humorprogram i Sveriges Television av och med parhästarna Anders Jansson och Johan Wester. Bland övriga medverkande märks Eva Westerling och Sanna Persson. Serien började sändas 2001.

Hipp Hipp! kan ses som en fortsättning på riksnivå av de scenföreställningar paret Jansson och Wester under 1990-talet tillsammans med Claes Virdeborn (alla tre före detta medverkande i Lundaspexarna) satte upp i Lund under namnet Vulkteatern. I dessa föreställningar föddes och utvecklades många av de scenfigurer som TV-serien byggts kring, såsom Kajan, Tiffany från Staffanstorp, Itzhak Skenström med flera.

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1996 framfördes föreställningen En överdos kaffe i en gammal lagerlokal i Lund. Huvudpersoner var Johan Wester och Anders Jansson. Där föddes stjärnorna Tiffany Persson och Kaj-Åke Kajan Hansson. Denna uppsättning sågs av cirka 8 000 personer. En uppföljare kom två år senare med Denna penna bensin, som spelades i Folkparken i Lund. Där föddes Itzhak Skenström. Cirka 20 000 personer såg föreställningarna. 2000 spelade de in sitt första riktiga program som gick under namnet Jalla Jalla. När långfilmen Jalla! Jalla! kom till bestämde man sig dock för att byta namn till HippHipp.

TV-visning och DVD-utgivning[redigera | redigera wikitext]

Det finns två versioner av programmets första säsong: Den första versionen som visades som sex avsnitt under mars och april 2001 och den andra versionen som bestod av fem avsnitt och visades under september och oktober 2001.

Den avgörande skillnaden mellan den första och andra versionen är att den första innehåller flera segment där Jansson och Wester skämtar om aktuella händelser inför publik i en studio. Efter den första sändningen ville man visa serien igen till hösten, men på en bättre sändningstid, klockan 20:00. Eftersom studiodelarna handlade om aktualiteter klipptes dessa bort och ersattes av inslag där Jansson och Wester intervjuar människor på stan. Vissa sketcher klipptes också bort från den första säsongen, exempelvis fick ett inslag med de arabiska militärerna klippas bort efter 11 september-attackerna.

Den andra säsongen visades februari-april 2003. I början av 2004 repriserades båda säsongerna som en del av SVT:s satsning "Humor i Tvåan".

TV-seriens samtliga avsnitt, samt en DVD med extramaterial, gavs ut som Dehn ewhl-tee-mahtah deh-weh-deh baw-ksenn (den ultimata DVD-boxen) av SVT 2003. Det är den andra versionen av första säsongen som finns på DVD:n, men valda klipp från studiodelarna lades till som extramaterial. På grund av rättighetsskäl fick många musikstycken som förekommit i serien tas bort på DVD-skivorna. Istället valde man att lägga in kommentarer från Itzhak Skenström där musik saknades.

Under december 2006 och 2007 visades en fyra avsnitt lång serie som hette Itzhaks julevangelium med ett avsnitt varje advent. Där medverkade de mest populära figurerna från HippHipp: Kajan, Tiffany Persson, Morgan Pålsson och Göran & Jolanta, men i ett annorlunda format än de tidigare HippHipp-säsongerna. Programmet har även sänts vid andra tillfällen på SVT.

I september 2009 påbörjades inspelningen av en tredje säsong som sändes i sex avsnitt i januari och februari 2011. Inspelningen pågick till och med våren 2010. Nya figurer var bland andra köpcentrumväktaren Kim Andersson, bibliotekszombien Kenneth och Dragan, Sveriges svenskaste invandrare. Den nya omgången regisserades av Johan Wester, Anders Jansson och Andreas Lindergard, och i rollerna sågs bland andra Johan Wester, Anders Jansson, Sanna Persson, Eva Westerling, Per Andersson och Anna Blomberg.[1] Till skillnad från de tidigare säsongerna fanns inte publikskratt med i denna säsong.

Scenversionen[redigera | redigera wikitext]

Oktober 2003 återvände Wester och Jansson också till scenen då de framförde en live-version, HippHipp - på riktigt (paw rihk-titt), av TV-serien på Olympen i Lund. Föreställningen blev en publiksuccé och spelperioden förlängdes först till maj 2004 och senare, i en något omarbetad version, till november samma år. Den senare versionen spelades även in för TV och sändes våren 2005. Även HippHipp - på riktigt (paw rihk-titt) utgavs sedermera på DVD.

Rollfigurer och inslag[redigera | redigera wikitext]

Kaj-Åke "Kajan" Hansson[redigera | redigera wikitext]

Kajan är anställd på Räddningsverket i Revinge som utbildare och deltidsbrandman. Han är något besatt av säkerhet, vilket bevisas i HippHipp - paw rihk-titt när han får panik när ett levande ljus lämnas obevakat. Hans mest älskade ägodel är hans mobiltelefon med handsfree. Han har varit gift ett okänt antal gånger. Han hatar programmet Jackass (för han har provat allt de gör i programmet) och har en dansk låtsasvän, Paul Mikkelsen (spelad av Thomas W Gabrielsson), som bor och jobbar i förrådet på brandstationen. Vid juletid brukar han komma hem till sina kollegor utklädd till jultomten för deras barns skull (föräldrarna är med på det). Hans favoritbeställning i fiket kallas "Kajan Special" och omfattar en kanelbulle och en Plopp. Trots att han är väldigt plikttrogen och har utvalts till Årets Utbildare på julfester några år, har han inga problem med att beställa pärmar för 8000 kr för att inte få sänkta anslag nästa år. Under invigningen av Citytunneln i Malmö var Kajan ansvarig för säkerhetskontrollen av tunneln. Efter flera inslag visade på storbilds-TV under invigningen ger Kajan sin syn på konsten och säkerheten i tunneln. Till slut fick Citytunneln hans godkännande och kunde öppnas.

Tiffany Rut Persson[redigera | redigera wikitext]

Tiffany (spelad av Anders Jansson) är en något excentrisk hårfrisörska från Staffanstorp, som påstår sig vara mellan 30 och 40 år. Hon har varit gift fem gånger och har sonen Tommy och dottern Twilight. Hon har också en hund, Mimosa. I TV har det förekommit två vänner till Tiffany. Den första var Gun som dök upp i tv-serien HippHipp, men som inte synts på bild, mer än hennes ben under en resa till Stockholm. Hon beskrivs av Tiffany som gravt överviktig (när hon var på Malmöfestivalen en gång råkade hon hoppa in i hoppslottet vilket ledde till att tolv barn fick köras till sjukhus) och hon påstår att man ser Gun om man åker över Staffanstorp med flygplan. En annan vän, Angela Lindström (spelad av Anna Blomberg), introducerades i Itzhaks julevangelium. Itzhak säger att hon har samma utstrålning som en tegelvägg och att hon och Tiffany träffades 1992 i kön till Försäkringskassan.

Itzhak Tadeusz Skenström (f. Horváth)[redigera | redigera wikitext]

Itzhak beskriver sig själv som "musikprofessor, kompositör, violinist och lite all möjlig skit inom det klassiska området. Mina elever brukar se mig som en kulturfascist. Liksom många av mina landsmän flydde jag från Ungern, dock är jag tämligen ensam om att ha gjort det 1974". Han har ett eget TV-program, Itzhaks musikaliska resa, där han reser runt i länder som Tyskland och Österrike och berättar om klassiska musikkompositörer.

Itzhak avslutar oftast sina inslag med att säga "tack" på ungerska: Köszönöm!

Han hatar modern musik, inte minst Alphaville och Freddie Mercury som han hatar sedan 12 år tillbaka efter att ha sjungit Bohemian Rhapsody på en karaoke-bar i Stuttgart. Han föder upp egna hundar till gulasch och nämner i extramaterialet att han har katt. Han känner Yo-Yo Ma.

Itzhak påstår i Paw rihk-titt att hans familj har varit singlar ända sen 800-talet och att han är klonad ur en Wettextrasa, men i Itzhaks julevangelium säger han att han har gift sig en gång via bytesannons. Han fick en fru och tre barn mot två köksstolar och en Gamecube. Figuren Skenström är sannolikt inspirerad av Sten Broman.

Göran och Jolanta Jonsered[redigera | redigera wikitext]

Göran och Jolanta äger och driver småföretaget Svenska kändisresor där de tar med folk på bussresa till platser som har med kändisar att göra. De har bland annat tagit med sin publik och mött Robinson-Jesus och Bertil Svensson (spelar sig själva). Göran är snål och tar hutlösa priser för resorna; en resa kostar 800 kr, men då ingår inte kaffe och kaka för då kostar det 900 kr. Det avslöjas i Itzhaks Julevangelium att Göran brukar sälja kvarglömda saker och låter alltid kunderna ringa för att spara pengar. Jolanta är från Vilnius i Litauen och hette förut Dakauskas i efternamn. Det nämns i Itzhaks Julevangelium att Jolanta föll för Göran efter ett jobberbjudande. Innan dess var hon ingenjör. Hon har varit gift tidigare med en man som hette Petras Padasch under tiden då hon bodde i Litauen. I slutet av HippHipp-paw rihk-titt fick hon ersätta en av Andrej och Jerzy Petrovs körflickor efter att Itzhak bitit henne i benet.

Tony Thomasson och Fredrik "Zunken" Sundqvist[redigera | redigera wikitext]

Tony och Zunken är småtjuvar och hälare som delar en lägenhet full med stöldgods som de säljer billigt till folk på gatan. De brukar stjäla allt från mat till elektronikvaror. I ett avsnitt visar de sig ha spelat in Sagan om de två tornen "recut" i en biosalong med kommentarer som består av att Zunken skriker åt de andra besökarna i salongen ("recut" beror på att batteriet i kameran tog slut och Slaget vid Helms Klyfta saknas helt). De säljer också musikskivor med musik som de förmodligen laddat ner från internet olagligt. I avsnitt 7 i säsong 2 går de till ett hyreshus och säger att de vill köpa en cykel för 200 kr och går därifrån med ett set med golfklubbor, 2 cyklar, en lasagne, en cykelhjälm, en cowboyhatt, en bläckpenna och några hundralappar.

Jansson och Wester har pekat ut Tony och Zunken som de mest allmänbildade figurerna i HippHipp, vilket bland annat visade sig i scenshowen när Zunken visade på en förbluffande kunskap om Tjetjenien. Det nämns också att Tony har memorerat hela Sydamerika.

Morgan Pålsson och Robert Flycht[redigera | redigera wikitext]

Morgan är en vidrig utrikeskorrespondent som jobbar för SVT. Han hittar för det mesta på sina nyheter själv och gör i stort sett allt som han tror drar tittare. Han rapporterar oftast om fattigdom, svält och krig, han har inga problem med att förvanska en aning och ibland helt och hållet förfalska reportage. I Hipphipp pahw rihk-titt nämnde han till exempel att han rapporterade hela Gulfkriget från sin sommarstuga. Han planerade också att göra ett reportage från Tjetenien för Sky News från scenen. För att känna sig lugn sniffar han Kalles Kaviar och påminns därför om sin farmor. Morgan hatar julen och gör allt han kan för att slippa den. Vid sin sida har han alltid Robert Flycht, hans frilansande fotograf. Han gillar inte att jobba med Morgan, och har begärt förflyttning, men har än så länge inte fått något svar. I Itzhaks Julevangelium avslöjades mer om Morgans förflutna. Hans barndom var glad framtills hans mamma dog i en olycka strax före jul. Hans pappa söp då ihjäl sig och Morgan blev adopterad.

Den 22 februari 2008 hade långfilmen Morgan Pålsson – världsreporter premiär. Morgan dras av misstag in i en äkta internationell storkonflikt och en statskupp[2].

I Melodifestivalen 2008 var Morgan med i två pausunderhållningssketcher, en i första deltävlingen där han gjorde ett reportage "på plats", och en i finalen där han läste högt ur en serbisk parlör han gjort åt artisterna.

Eva Brolin-Johansson[redigera | redigera wikitext]

Eva är lärare på en vuxenskola och lär invandrare om Sverige och svensk kultur. Hennes grova dialekt avslöjar att hon kommer från trakterna kring Sävsjö och VetlandaSmåländska höglandet. Eva Brolin-Johansson är en typisk svensk som inte vågar ta konflikter och är rädd för att göra bort sig. Allt detta lär hon naturligtvis ut till sina elever, så de ska lära sig att svenskar inte pratar med varandra i hissen och väntar med att gå ut tills grannen gått in till sig, för att inte "stöta på någon i onödan". Hon var endast med i ett avsnitt i säsong 1, syntes aldrig under säsong 2 men återkom (på allmän begäran) i HippHipp-paw rihk-titt där hon ledde Melodikrysset och medverkade i en brännbollsmatch.

Andrej och Jerzy Petrov[redigera | redigera wikitext]

Andrej och Jerzy är artister som är med i sista sketchen i sista avsnittet av varje säsong och gör ett musikmedley. I säsong 1 gjorde de ett James Bond-medley, i säsong 2 ett musikalmedley och i HippHipp-paw rihk-titt ett filmmusik-medley. Andrej har varit svetsare, vilket har lett till att han blivit färgblind, och Jerzy är vårdbiträde och har en vit labrador, Vasiljev. De är tvillingar och föddes antingen 1962 eller 1976 i en liten by utanför Kiev. Deras pappa, Vladimir, var en berömd trollkarl och deras mamma, Irena, var militärpolis. De gillar filmer med Gary Cooper och Steven Segal och drömmer om att en dag resa till Hollywood. De medverkar inte i Itzhaks Julevangelium eller i säsong 3.

Björn Blom och Thorvald Mjaaland[redigera | redigera wikitext]

Figurerna Björn Blom och Thorvald Mjaaland är två äventyrare, den ene svensk (norrlänning) och den andre norrman, som bland annat försörjer sig på att ta med företagsdirektörer på illersafari och forsränning. Äventyrarna är med i säsong två, där man får se dem bestiga ett berg, men också hamna i knipa när de visar sig att de lagt upp bilder på internet där de äter "fel slags mat", det vill säga mat av ett annat märke än det de sponsras av. (Thorvald är sponsrad av Kvikk Lunsj.) Bägge två ägnar de sina liv åt att hela tiden försöka göra något helt unikt och sätta världsrekord. Thorvald Mjaaland spelas av Anders Jansson och Björn Blom spelas av Johan Wester.

Äventyrarna medverkar även i säsong 3, där de ska ta sig till Sydpolen. Mest ser man dem i tältet som de sover i, där Björn kommer på idéer eller säger något som retar upp Thorvald, som gjort att Thorvald ibland anropat mayday.

Mike Higgins[redigera | redigera wikitext]

Mike är programledare för "Svenska för nybörjare" där han visar bilder på olika saker och säger hur det ska uttalas, i säsong 2. Han medverkade i HippHipp-paw rihk-titt och gjorde ett specialprogram där han gjorde en dialog.

I säsong 3 är han programledare för "Tillämpad svenska för nybörjare" där han visar hur man pratar när man ska vara på olika ställen. Då har Mike med sig sin kompis Mr. Right, som säger vad som är det rätta svaret medan Mike säger det felaktiga.

Melodikrysset[redigera | redigera wikitext]

I båda säsongerna får man se när radioprogrammet Melodikrysset spelas in. Man får aldrig veta vad radiopresentatören heter, men det visas i HippHipp-paw rihk-titt att han inte kan vara tyst i mer än ett par sekunder. Efter att man hört en låt brukar han berätta titeln och artisten och sen koppla nåt av de namnen till en massa andra saker. Han har lyckats få Marche Militaire (känd från tomteverkstan) av Franz Schubert att resultera i ordet "vattenmelon". När serien gavs ut på DVD var vissa låtar bortklippta och ersatta av kommentarer av Itzhak som säger att den fick klippas bort på grund av rättighetsproblem.

J-O Brinke[redigera | redigera wikitext]

Han jobbar som läkare och är en mycket stressad man, som bland annat kombinerar bilkörning med att rosta bröd. Spelas av Johan Wester.

Rollfigurer i säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Ahmed och Ahmed[redigera | redigera wikitext]

Flugan[redigera | redigera wikitext]

Flugan är helt enkelt en fluga, och medverkade i den första säsongen (i den andra säsongen ansåg Wester och Jansson att konceptet var rätt tomt på idéer att använda). Flugans sketcher går mest ut på att den flyger omkring i huset den bor i, letar efter mat och pratar med tittarna om olika saker, till exempel om att det inte är särskilt roligt att vara en fluga. Den har en skånsk accent, och den är en av de få karaktärerna i HippHipp som är medveten om tittarna.

Rekonstruktionsläraren[redigera | redigera wikitext]

Sportkommentatorerna[redigera | redigera wikitext]

Sverige-supportern[redigera | redigera wikitext]

En fotbollssupporter som går lite längre än de flesta, bl.a. genom t-shirts, plakat och ramsor med hatiska, snuskiga eller underfundigt långsökta budskap. Spelad av Anders Jansson.

Urban Spänge[redigera | redigera wikitext]

Urban Spänge är en kulturreporter på Aftonbladet spelad av Johan Wester. Han är otroligt dryg och otrevlig samt gillar udda filmer och har satt i system att ge dessa högre betyg än mer välkända filmer. Ibland känner han inte ens till de mest populära filmerna, som t.ex. Castaway. Han lämpar gärna över tråkiga eller jobbiga arbetsuppgifter på sin praktikant Linda medan han själv tar en öl på puben och snackar med sina kompisar. Har även ett stort ego och utgår ifrån att alla vet vem han är.

Rollfigurer i säsong 3[redigera | redigera wikitext]

Dragan[redigera | redigera wikitext]

En jugoslavisk man som med stor entusiasm håller i olika möten. Spelas av Johan Wester.

Jan-Olof Söderström och Lars-Christer Pralin[redigera | redigera wikitext]

Jan-Olof är en radioprogramledare i Sveriges Radio, som jämt blir avbruten på grund av trafikrapporter av Lars-Christer Pralin. Programledaren Jan-Olof Söderström spelas av Anders Jansson och Lars-Christer Pralin av Johan Wester.

Kenneth[redigera | redigera wikitext]

En zombie till arbetstränare. Han arbetar på ett bibliotek. Spelas av Anders Jansson.

Kim Andersson[redigera | redigera wikitext]

En göteborgsk säkerhetsvakt som håller till vid köpcentrum. Han är också intresserad av paintball. Kim har även en kompis som heter Stefan Lövgren. Kim Andersson spelas av Anders Jansson och Stefan Lövgren av Johan Wester.

Kuratorn[redigera | redigera wikitext]

En kurator som inte tar eleverna på allvar när de berättar om sina problem, utan bara ser det roliga i det och har svårt att hålla sig för skratt. Spelas av Anders Jansson.

Ljudteknikern[redigera | redigera wikitext]

En ljudtekniker som misslyckas med personers studioinspelningar. Ändå försöker han hålla humöret uppe så gott han kan, något som inte alltid är lätt på grund av de besvärliga tabbarna. Spelas av Per Andersson.

Sketcher med stående skämt[redigera | redigera wikitext]

Hipp Hipp har också innehållit ett antal korta och stående skämt vid sidan av sketcherna med de återkommande rollfigurerna.

  • Anagrammet är sketcher där en man textar bland annat ett kändisnamn med Alfapet-brickor och byter plats på dem sedan, så att det bildas en rolig mening. Till exempel Carola Häggkvist blev till "stor vig galahäck".
  • Blindtestmannen är sketcher där en man med förbundna ögon, gissar saker som han gör eller känner på. Som när han leker i ett bollhav och tror att han känner på silikonbröst. Spelas av Johan Wester.
  • Dagens i-landsproblem är sketcher där personer blir mycket upprörda eller besvikna över saker som egentligen inte borde vara alltför besvärliga. Exempel på det är när det bara går att ta ut 500-lappar från en bankomat, eller att de sista chipsen i skålen inte går att dippa.
  • Djur i hatt är sketcher där man visar djur i huvudbonader. Exempel på det är "tax i turban" och ”häst i sydväst”.
  • Hemma och på jobbet
  • Idrottsansökan
  • Skrivet kvitto är sketcher där en man jämt frågar om han kan få ett skrivet kvitto, på det han betalar för. Som när han skänker pengar till Frälsningsarmén, eller har sex med en kvinna.
  • Stavelser är sketcher där man visar en bild på en känd person eller något annat, och så lär man tittarna hur man stavar och uttalar ett passande ord till bilden. Ett exempel är en bild på Thomas Östros, där man stavar till ordet "fulsnygg" under. Sketcherna är en parodi på ett återkommande inslag i barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Anagram Produktion AB Arkiverad 12 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ HippHipp-gänget gör långfilm Arkiverad 30 september 2007 hämtat från the Wayback Machine., svt.se nyheter, 22 maj 2006

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]