SVT Malmö

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
TV-huset i Västra hamnen.
F. d. Tv-huset på Jägersro.

SVT Malmö, SVT Syd Malmö, "Malmö-TV", är Sveriges Televisions avdelning i Malmö.

Organisatoriskt har TV i Malmö historiskt ingått i olika enheter. Fram till 1970-talet var radio och TV:n en enhet. Senare bildade SVT Malmö och SVT Växjö produktionsenheten SVT Syd med gemensam ledning. Sedan 2008 finns inte längre några regionala produktionsenheter inom SVT. SVT:s allmän-TV- och nyhetsdivisioner har dock båda fortfarande verksamhet och personal i Malmö.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I Sveriges inleddes TV-sändningar på försök i Stockholm och skulle så småningom utökas. I södra Sverige hade man dock kunnat se TV från Danmark sedan 1951. Det skulle dock dröja några år innan Stockholmssändningarna nådde Sydsverige. I väntan på detta tog Radiotjänst i Malmö initiativ till en sydsvensk TV-journal som skulle sändas via Köpenhamnssändaren. Sydsvenska journalen sändes för första gången den 22 december 1955. Denna upphörde 1958 när Stockholms-TV nådde södra Sverige.

Sveriges Radio i Malmö var i TV:s barndom beläget på Djäknegatan i centrala Malmö. 1959 invigdes ett för ändamålet byggt radio- och TV-hus på Baltzarsgatan. Det regionala nyhetsprogrammet Sydnytt startade 1970 och skulle snart sändas över Skåne och Blekinge. SVT Malmö etablerade sig i TV-huset på Jägersro i mitten av 1970-talet, då TV-verksamheten vid Sveriges Radio flyttade från lokalerna på Baltzargatan. Arkitekt på uppdrag av Byggnadsstyrelsen var kända Malmökontoret Thorsten Roos Arkitektkontor (idag Hultin & Lundquist Arkitekter). Sammanlagt omfattade det tv-huset 14 000 kvadratmeter. Nya förutsättningar - tekniska och administrativa - minskade ytbehoven och behoven av studio av den omfattning som Jägersro erbjöd. Påsken 2010 sändes det sista Sydnytt-programmet från Jägersro och lokalerna lämnades till försäljning.

SVT Malmös verksamhet finns nu inrymd i mindre lokaler, som hyrs, i Kockums före detta hallar intill Klaffbron på väg mot Västra hamnen, och är tänkt som del i framtida "mediakluster" med närhet till bl.a. Malmö högskola. Här finns administration och två mindre "spelplatser" (studior) samlade för produktion av Sydnytt respektive den allmän-TV som SVT producerar i Malmö.

Eftersom SVT Malmö inte längre har en större studio för inspelning av drama eller program med studiopublik hyr man tillfälligt andra lokaler när sådana program ska produceras i regionen. Exempelvis har man spelat in talkshowen RobinsSlagthuset och Skånes dansteater och Intresseklubben på hotellet Scandic Star i Lund. En del program spelas in hos Film i Skåne i Ystad.

Sydnytt upphörde år 2015 och ersattes av SVT Nyheter Skåne, SVT Nyheter Blekinge och SVT Nyheter Helsingborg.

Chefer[redigera | redigera wikitext]

Fram till 1979 ansvarade Malmöchefen även för radio.

Program[redigera | redigera wikitext]

Bland de program som sänts från SVT Malmö finns: